Unirea Basarabiei cu Romania, sarbatorita la Chisinau

Duminica, 27 Martie 2011, ora 18:35
2990 citiri
Unirea Basarabiei cu Romania, sarbatorita la Chisinau

Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, petrecuta acum 93 de ani, a fost sarbatorita, duminica, la Chisinau, dar au existat si persoane care au organizat proteste, iar un fruntas comunist a acuzat "patronii politici de la Bucuresti" ca submineaza statalitatea Moldovei.

Mai multe persoane au depus flori la mormintele celor care au votat actul de unire, in timp ce cativa membri ai Partidului Patriotii Moldovei au protestat in centrul Capitalei, scrie Romania Libera.

Cativa tineri din Romania au spus ca au venit la Chisinau special pentru a marca aceasta zi impreuna cu tinerii din Republica Moldova.

Organizatia de tineret a Partidului Liberal din Republica Moldova a anuntat ca va deschide un fond pentru a instala pietre comemorative la mormintele celor care au semnat actul de unire.

In paralel, cativa membri ai Partidului Patriotii Moldovei au organizat un flash-mob in fata monumentului lui Stefan cel Mare. "In 1918, la 27 martie, Moldova a fost cotropita de Romania regala", a afirmat presedintele "Patriotii Moldovei", Mihail Garguz.

"An de an, sustinuti din gros, si financiar, si ideologic, si logistic de catre patronii politici de la Bucuresti, promotorii lichidarii statalitatii moldovenesti flutura pe strazile Chisinaului steagurile unui stat strain, scandeaza slogane xenofobe, marsaluiesc de rand cu gruparile neonaziste romane si sfideaza in mod obraznic identitatea moldoveneasca a populatiei Republicii Moldova", a comentat pe blogul sau deputatul comunist Igor Dodon, unul dintre fruntasii opozitiei, al carui nume este luat in calcul atunci cand se vorbeste despre posibili succesori ai lui Vladimir Voronin.

Drept replica la sarbatorirea zilei de 27 martie, Dodon propune un nou slogan pentru moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului. "Sa le raspundem cu un slogan si cu o campanie care pune accent pe identitatea noastra nationala, de moldoveni, care ne leaga de moldovenii din Moldova de peste Prut. Nu vom spune "Romania - pamant moldovenesc!", ci vom spune "Unire, moldoveni!". Sa redesteptam identitatea moldovenilor din Romania, sa ne apropiem spiritual, sa ne regasim ca doua parti separate ale aceluiasi popor - poporul moldovensc".

La 27 martie 1918, Sfatul Tarii a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania.

Citeste si:
Congresul PNL va avea loc la Romexpo, cu 5.000 de delegați. ”Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”
Congresul PNL va avea loc la Romexpo, cu 5.000 de delegați. ”Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”
Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) al Partidului Naţional Liberal, că, pe lângă modificările la statutul formaţiunii, în BPN...
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
Președintele liberalilor, Ludovic Orban, a propus în Biroul Permanent Național o rezoluție simplă prin care să se respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare. Propunerea a...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Y.O
rank 5
stati in Moldova,la noi veniti doar pt cetatenie,nu de dragul Romaniei...
DUTTY
rank 5
SONDAJ // În timp ce vorbitorii de limbă rusă califică actul unirii Basarabiei cu România drept „anexare”, cei de română „nu sunt la curent” ce s-a produs pe 27 martie 1918(sursa jurnal.md)