Ziare.com

Unirea cu R.Moldova, nefezabila. Daca Romania si-ar pierde calitatea de membru UE? Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:39

   

Unirea cu R.Moldova, nefezabila. Daca Romania si-ar pierde calitatea de membru UE? Interviu
Unirea Romaniei cu Republica Moldova nu mai este un proiect fezabil si nici cu adevarat dezirabil. Doar 15% dintre moldoveni o doresc, iar Romania nu si-ar pemite factura imensa a preluarii celui mai sarac stat din Europa. In plus, unirea ar genera interpretari de stat revizionist printre unii vecini si ne-ar aduce probleme geopolitice.

Este analiza facuta pentru Ziare.com de Octavian Milewski, politolog specializat in spatiul postsovietic, in prezent coordonator de proiect afiliat la Fondul International pentru Cooperare si Parteneriat al Marii Negre si al Marii Caspice.

In cea mai optimista varianta, costul uniformizarii administrativ-normative, fiscale si de infrastructura, s-ar ridica la cel putin 20 de miliarde de euro. In plus, este foarte greu de anticipat reactia UE. Unirea nu ar aduce automat si integrarea europeana a R. Moldova: "Ne putem oare inchipui ca toate cele 28 de capitale ale statelor UE ar ratifica o astfel de strategie sau actiune a unificarii? In mod esential, unirea si integrarea nu sunt sinonime."

Octavian Milewski avertizeaza ca majoritatea populatiei R. Moldova doreste integrare in UE si doar 15% este favorabila unirii. Iar insistenta pe tema unirii ar putea duce la o alienare, nu la o apropiere.

A inceput din nou sa se vorbeasca mult despre unirea Romaniei cu Republica Moldova. A fost organizat si un mars la Bucuresti avand aceasta tema. Credeti ca acest proiect este fezabil?

Nu cred in fezabilitatea acestui presupus proiect si am tot mai multe semne de intrebare cu privire la dezirabilitatea sa pe termen mediu spre lung. Nu as vrea sa ma pozitionez impotriva unirii de principiu, nu am nici o indoiala ca intr-o buna zi cele doua state romanesti vor putea discuta serios pe aceasta tema esentiala.

Este insa clar ca printr-o presupusa reunificare in urmatoarele decenii, Romania nu ar fi nici prea implinita teritorial-demografic. Ar genera interpretari de stat revizionist printre unii vecini, nu ar fi nici mai prospera, Moldova fiind cea mai saraca tara din Europa, si nici mai in siguranta, fiindca ar importa probleme geopolitice practic intractibile.

De ce nu au existatat asemenea marsuri la inceputul anilor 90 sau mai tarziu? Ce s-a schimbat intre timp?

Cei aproximativ 5.000 de manifestanti de la marsul unirii din 20 octombrie nu par a fi altceva decat o masa de tineri, multi din ei basarabeni, care si-au gasit in tematica unirii principalul mecanism de salvare, prin canalizarea propriilor frustrari sociale. E usor de observat ca acesti tineri manifesta sentimente intr-adevar sincere, insa anacronice. De ce? O posibila explicatie ar fi axata pe constiinta nationalizanta intarziata a basarabenilor, iar o alta explicatie ar fi educatia primita in Romania.

Majoritatea acestor tineri sunt rodul educatiei primite in liceele si universitatile romanesti care predau actul unirii ca principal eveniment de mistificare nationala. Un detaliu important este ca, cu cat mai avansati pe scara sociala sunt acesti tineri cu atat mai putin inclinati spre unire devin, fiind mai degraba motivati de viziuni pragmatice de genul a doua state romanesti.

Dupa socializarea cu manualele de istorie si educatia institutionala care creeaza romani corecti si adevarati, tinerii basarabeni din Romania au ocazia sa-si verifice ipotezele si idealurile dobandite cu realitatea de zi cu zi din Romania, care, strict pe tematica unirii nu este deloc entuziasta. Deci, pe masura avansarii sociale, unirea devine pentru majoritatea din ei un subiect secundar.

Daca, printr-un exercitiu de imaginatie, am incerca sa-i scoatem in strada peste zece ani pe exact aceeasi participanti la Marsul Unirii, atunci nu cred ca ar semna condica mai mult de 10% din ei.

Exista si un nou partid, Miscarea Populara, care si-a facut din aceasta unire un obiectiv strategic.

Nu m-as referi la tot partidul ca promotor al unionismului, ci mai degraba la unul din liderii acestuia. E un caz interesant, oarecum diferit descrierii la adresa tinerilor basarabeni de mai sus. Este diferit prin faptul ca acest lider si-a facut o mantra din unire, pe baza careia si-a creat sau extins o infrastructura institutionala. Scopul principal in mod evident este resursa electorala a mesajului unirii, o resursa pentru legitimitatea politica pe care a obtinut-o in urma alegerilor.

Este, insa, dat uitarii faptul ca legitimitatea politica pe care a cultivat-o vine de la basarabeni care nu locuiesc in Romania propriu-zisa si deci isi contruiesc agenda preferintelor electorale in mod diferit. Aici poate fi inclus si interesul conjunctural pentru soarta romanilor din Ucraina sau Serbia, insa valoarea cotei electorale prezinta vadite dezavantaje, din care cauza aceste doua segmente sunt abordate cu o mai mare retinere.

Ar fi totusi gresit sa spunem ca interesul unirist din ultimii ani i se datoreaza in exclusivitate acestui tanar politician. Exista asociatii de tineri basarabeni din Romania care in trecut sau prezent au fost finantate inclusiv de Departamentul Romanilor de Pretutindeni, candva si sub conducerea acestui lider de partid. Exista si alte institutii non-guvernamentale care direct sau indirect promoveaza mesajul unirii, avand chiar surse de finantare din strainatate.

Exista si centre universitare sau de cercetare care promoveaza un discurs exclusivist unirist, pe o logica de suma nula, etno-centrica, chiar geopoliticista si reactionara as spune. In acest context, se impune intrebarea retorica, cat din pretinsul proiect al unirii asa cum este el formulat de liderii uniristi este bazat pe sentimente sincere si cat pe un oportunism calculat la rece? Ramane o intrebare deschisa la care va trebui sa se raspunda in viitorul previzibil.

Reunificarea RFG cu RDG ar putea fi un model pentru Romania si Moldova?

Analogia cu RFG si RDG este una nefericita si din pacate vehiculata des in mediile din Romania. As incepe cu putina istorie. Mai intai de toate, cele doua Germanii au fost rupte una de cealalta pentru 30 de ani. In cazul Basarabiei in teritoriul actual al R.Moldova vorbim de cel putin 154 de ani de administratie ruseasca sau sovietica directa.

In al doilea rand, istoric, ceea ce a fost RDG reprezenta un teritoriu esential in istoria de peste 1.000 de ani a germanilor. In cazul teritoriului care astazi este denumit R. Moldova, vorbim de un teritoriu vlah ulterior romanesc relativ periferic, dar totusi nu lipsit de importanta.

Chiar si in perioada interbelica Basarabia a fost o periferie, pe care capitala Bucuresti a abandonat-o cu o notorie rapiditate in 1940 urmare a ultimatului URSS. Vedeti spre exemplu cum a procedat Finlanda in Razboiul de Iarna din 1940 dupa un ultimatum similar.

In al treilea rand, contextul in care cele doua Germanii s-au reunificat este unul exceptional din punct de vedere al negocierii intre superputerile de atunci, dar si marile puteri Europene, in special Franta si Marea Britanie. De fapt, una din conditiile esentiale ale incheierii Razboilului Rece a fost reunificarea Germaniei. In cazul nostru, imi pare foarte rau sa o spun, nu-mi inchipui contextul in care UE impreuna cu SUA si Rusia ar sta la aceeasi masa avand pe agenda tema reunificarii Romaniei si R. Moldova.

Finalmente, cu totii stim costurile reunificarii celor doua Germanii, cost care a inceput a fi calculat de la cele 40$ miliarde platite URSS in 1991 sub forma unor credite sau imprumuturi foarte ieftine. Ulterior, RFG a investit pe parcursul a doua decenii sute de miliarde de marci sau euro in fosta RDG. Revenind la cazul nostru, cu amaraciune trebuie sa constatam ca Romania cu greu isi poate onora promisiunea de a cheltui cate 25 milioane de Euro anual pana in 2014, din contul promiselor 100 milioane ajutor pentru dezvoltare. In 3 ani, Romania nu a putut livra decat 17 milioane.

Se impune intrebarea, de ce mijloace economice ar trebui sa dispuna Romania pentru a fi capabila sa aduca R.Moldova macar la nivelul de dezvoltare al unor regiuni medii din Romania actuala? Era facut public prin 2007 un articol care facea anumite calcule aproximative pentru unirea cu R.Moldova, iar scenariul optimist evalua uniformizarea administrativ-normativa, fiscala si de infrastructura (in sensul larg) la cel putin 20 de miliarde de euro. Ei, ce spuneti, ne dorim unire?

Exemplul care ar trebui sa ne dea de gandit vine totusi din lumea germana. Nemtii au invatat sa locuiasca treptat in diferite state, fie ca se numesc Germania, Austria, Elvetia, Lichtenshtein sau Luxemburg. Si trebuie sa subliniem, acestea sunt cele mai prospere state ale Europei.

Este aceasta unire dorita cu adevarat dincolo de Prut?

Daca ar fi sa facem un calcul strict al procentelor din populatie, atunci e clar ca nu. Procentul unionistilor in R. Moldova oscileaza intre 10-15%, in timp ce pentru integrare cu UE se pronunta aproximativ 65%. Deci aproximativ doua treimi din populatie se pronunta pentru UE nu pentru Romania ca atare.

Cum ar primi Bruxelles-ul o astfel de idee daca ea ar deveni un proiect concret?

Nu exista un asemenea precedent. Dupa cum am incercat sa explic mai sus, cazul Germaniei nu este un precedent, ci o conjunctura fericita si cu totul exceptionala la care au contribuit multe milioane de nemti. Noua ne lipsesc mai toate conditiile enuntate mai sus, inclusiv milioanele de romani dar si de Euro.

Cei care clameaza unirea sustin ca in asa mod R.Moldova s-ar integra in UE. Aceasta nu o poate garanta nimeni, si mi-e teama ca nu exista precedente pentru astfel de mecanisme de integrare prin unificare. UE are un set clar si testat in timp de politici ale integrarii

Dar, presupunand (aproape prin absurd) ca ar fi posibil asa ceva, ne putem oare inchipui ca toate cele 28 de capitale ale statelor UE ar ratifica o astfel de strategie sau actiune a unificarii? Mai mult decat atat, in mod esential, unirea si integrarea nu sunt sinonime.

Integrarea presupune pluralitate de actori intr-un cadru transnational si trans-statal unanim consimtit, in timp ce unirea are o logica centralizatoare in care atributele statale sunt pierdute si subordonate de un teritoriu suveran. Fortand, un pic nota, poate, ce ar fi daca prin unirea cu R.Moldova, Romania si-ar pierde calitatea de membru legitim al UE? Romania ar fi aruncata inapoi cu 15-20 de ani, intr-un malaxor geopolitic pe care toata lumea il credea uitat...

O mare problema pe care unii politicieni sau/si experti nu o inteleg la Bucuresti consta in faptul ca Chisinaul vrea un dialog strans si direct cu Bruxellesul, nu cu Bucurestiul. Acesta este vectorul principal sau, daca vreti, strategic pe care isi construieste Chisinaul asteptarile si isi proiecteaza actiunile. Mesajele unioniste nu fac decat sa alieneze intr-o anumita masura idea de Romania ca locomotiva a integrarii pentru majoritatea moldovenilor.

Care este atitudinea cea mai corecta pe care Bucurestiul trebuie sa o aiba fata de Chisinau?

Pragmatismul ar trebui sa fie la ordinea zilei, dar si evitarea instrumentalizarii R.Moldova. Instrumentalizarea problematicii legate de R.Moldova este electorala, populista si adesea cu scopul de a alimenta o anumita clientela de pe ambele maluri. Cred ca se impune un exemplu aici, si anume cel legat de interconectorul Iasi-Ungheni. Nu se prea spune public de ce nu a inceput inca constructia gazoductului.

Va reamintesc ca acesta ar fi trebuit pus in exploatare pana la sfarsitul anului curent. Unul din motive ar fi ne-ratificarea acordului cu privire la tratatul de frontiera cu R.Moldova. Acordul sta pe masa unei institutii, ultima, de care tine ratificarea. Nu exista vreun motiv rational pentru care acordul sa nu fie ratificat, insa se pare ca din perspectiva unor politicieni calculele politicianiste primeaza in fata intereselor comune ale Romaniei si R.Moldova. Este suparator sa fim martorii modului in care o perioada atat de propice pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale este atat de inept risipita. Nu se stie daca Romania va avea un interlocutor la fel de pragmatic si deschis dupa alegerile de la sfarsitul lui 2014 in Moldova.

Trebuie se se inteleaga ca cetatenii moldoveni care nu vor neaparat unire, iar acestia domina piata electorala din R.Moldova, dar care vor integrare mai intai de toate, sunt la fel de romani si intr-o anumita masura se considera ca atare. Mai mult, printre cei care vor integrare sunt si vorbitori nativi de rusa, ceea ce confera un argument in plus pentru sustinerea unui mesaj oficial deschis si cuprinzator din partea statului roman.

Recent, adica pe 3 noiembrie, peste 100.000 de moldoveni s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale la Chisinau pentru a sustine integrarea europeana a tarii. Prin comparatie, doar 5000 de moldoveni (multi din ei rezidenti de facto in Romania) s-au adunat intr-un mars pentru unire in 2012 la Chisinau. Acelasi numar nesemnificativ de 5000 de uniristi s-a adunat si pe 20 octombrie 2013. Aceste cifre ar trebui sa dea de gandint celor care vor sa avanseze pe agenda de politica externa a Romaniei tematica unirii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12484 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANALIZA SOVIETICA

Cand Putin zbiara isteric aruncand in arena idei revansarde precum facea odinioara un alt parameci socialist ca si el - Hitler - se gaseste neica-nimeni sa ne toarne gogosi la gogoseria nationala ziare.com... Din cate realizez cititnd printre randuri, imi pare mai mult ca rusofilii si structurile tradatoare ce se supun ordinelor de la Kremlin vor sa creeze un curent de opinie nefavorabil REPARATIEI unei NEDREPTATI istorice. Romanii nu vor uita ca URSS a siluit Romania de DOUA ori in doar SAPTE (7!!!) ani: intai cu pactul Ribbentrop-Molotov unde nordul Transilvaniei era rupt de Romania, si dupa recucerirea teritoriilor de catre trupele romanesti conduse de Maresalul Antonescu, din nou, in 1947...

MOARTE SOCIALISMULUI!

 
 

 

In sfarsit...

...o analiza reala, la rece, fara patriotisme si patriotardisme, fara nationalisme si penibilisme siropoase despre tarisoara, fara concluzii t.ampite de genul "in numar sta puterea".
Republica Moldova ar fi o bataie de cap imensa pentru o Romanie semidezvoltata, iar unirea ne-ar costa mai mult decat onor-reprezentantii nostri din 1990 si pana acum ne-au facut onoarea sa ne fure.

 

Totdeuna treaz

La datorie tovarasu' gradu.
Incercati si voi sa fiti mai subtili ca se prind fraierii.
Poate la voi totul este banul.
Romanul are dragoste de romani si nu isi targuieste semenul "cazut intre talhari".
http://www.youtube.com/watch?v=Sv2i76-9zU4 Tatiana Stepa "Ne facem socoteli de precupeti..."

 

Idei vechi in ambalaj nou

Raman cu o veche nelamurire . Cat de mult ii cauta Ziare Com pe acesti interlocutori de interviuri aranjate si ce valoare reala au acesti purtatori de cuvant ai altora ? Se pare ca Ziare .Com nici nu ii cauta ci ii sunt direct serviti . Despre cugetarile acestui tanar Milewsky , politolog specializat ...bla,bla,bla nu merita comentat . Amintesc intr-o forma usor schimbata vechile spaime din anii '90 ale tatucului Iliescu

Cine este Gradu?

Si mie mi se pare logic.
De ce sa stam noi la mofturile Chisinaului si la jocurile KGB?
Sa faca un plebiscit pentru UE la Chisinau, sa fie aprobati de UE, apoi vom fi fericiti sa fim iarasi impreuna fara "ajutorul si patriotismul bolsevic"

Sa fim realisti-nu prea avem cu cine sa ne unim

Basarabenii si-au luat pasapoarte romanesti si zburda prin Europa.Cei mai multi dintre ei sunt melancolici dupa Rusia ,dar se folosesc de pasaportul romanesc.

Lucrurile aceastea nu merg cu pareri

Furtul de teritorii este condamnat de legile internationale.
Insulele Kurile, furate de catre rusi de la japonezi, nu mai au niciun japonez acolo.
Insa se stie ca sunt teritoriu japonez rapit prin forta.
Mai pe intelesul vostru, in cazul in care sunteti de buna credinta, in cazuri de rapt teritorial, se considera istoria nu alegerile.

Logic este sa faca la fel cu Estonia, Letonia si

Lituania.
Dupa aia pot sa isi pastreze, daca vor, colhozurile, Transnistria si statuile lui Lenin si ce mosteniri bolsevice mai vor. Ce ne intereseaza astea pe noi?
Ce treaba avem noi cu bolsevicii pe care ii voteaza ei?

Tocmai ca avem - suntem acelasi popor

Octavian Milewski - autorul articolului, este un mare admirator al lui Putin, fluent in rusă, intelege ucraineana si belarusa. Sa nu ne miram de ce are parerea asta. Insa de ce este parerea acesui stalinist cu origini slave atat de importanta incat sa o publice Ziare.com ? Asta este o problema! nu este prima data cand astfel de idei din categoria "dezbina si apoi condu" sunt promovate de acest site, mai ales pe subiectul unirii. Ar fi decent sa discutati subiectul si cu un analist roman(cu sange roman nu doar cu acte) ca de pareri slavagiste suntem satui.

Din categoria mintim poporu cu televizoru...

Prin comentariul tau d-le McGigi, se observa ca partial isi ating scopurile cei care ne servesc acest tip de "analiza a impactului unirii" cu scopul de a discredita idea de unire. Insa din fericire numai partial. Monstruasa este afirmatia "majoritatea acestor tineri sunt rodul educatiei primite in liceele si universitatile romanesti care predau actul unirii ca principal eveniment de mistificare nationala"
1. Mistificare nationala ?
2. Poate ar trebuii predata in scoli ca fiind de importanta majora si victorie absoluta rapirea Basarabiei din 40, asa cum pana recent sa predat la scolile din Rep. Moldova de catre stalinisti.

Tradatorii de Neam

Vor fi blestemati din neam in neam.

 

Cu cine esti neam dumneata?

Tata a pierdut 4 ani de tinerete pe frontul de est, pentru eliberarea basarabiei de cotropitorii sovietici. A pierdut aclo frati si prieteni.
A fost hartuit de jigodiile bolsevice.
Problema Basarabiei se va rezolva doar intre marile puteri, probabil la masa de troc cu altceva.

Nu e prea clar ce zici

Daca tatal dumitale a luptat ca un erou pentru dezrobirea fratilor aflati sub jugul bolsevic sa_tanic, fiul neaga sacrificiul tatalui si al celor impreuna cu dansul?
Adica destinul Neamului sa fie lasat la mana acelorasi talhari care ne tot vand de mai mult de o suta de ani! Deci tata a luptat ca un fra_ier, trebuia ca sa accepte hotararile bolsevicilor?

Judecata asta e ridicola

Cine esti dumneata sa ii judeci pe cei care si-au sacrificat tineretea pentru tara. De ce vorbesti in numele lor si mi te aresezi cu ingimfare bolsevica: "eroi, fraieri..."
Este limbajul si stilul patriotului de circiuma.

Hai sa-ti explic,...

... bai, pishutz cruciat, ca te vaz activ p-aci si cu sentimente de muiere beata prinsa de barbat la insamantat cu altii. Banul ESTE totul - asa-i facuta societatea asta. Eu, tu, biserica mha-tii sau altii de pe-aci nu putem trai fara bani - pentru ca aia ne cumpara tot ce nu producem prin efort propriu (n-as vrea sa spun care cred io ca-i unicu' produs propriu al lu' matale, ca si-asa e evident si poate, daca nu zic, nu ma penalizeaza astia ca intru-n vorba cu t.ampitii). Ori, de-acu 24 de ani incepand (ca pana atunci nu se pune, erau la putere aia din care te-ai reformat tu in crestin), eu tot incerc sa acumulez pentru ca, traind bine, sa pot face sa traiasca si-altii bine. Si vin colegii lu' matale crestino-securistii cu capu' usor, da' cu spatele asigurat, si nu ma lasa. Ei, muiutz, cand oi fi io ala care sa pot sustine - pe langa familia mea - si o famile de basarabeni, o sa fiu de-acord cu unirea aia. Pana atunci, steie acolo, ca stau bine. Si mi-s excesiv de simpatici cu Prutul intre noi. Hai, cea si la vale. Cu sut in ckur inainte mars. Mană, măi!

Din pacate nu doare...

Minte-n capul tau cit lumina-n cu-rul unui licurici!

Intrebare

Dv. va plac si manelele?

Ne conduc de 23 ani cozile de topor,tradatorii de neam .

Cred ca in situatia actuala este necesar ca Romania sa se retraga din UE sa se unesca cu Moldova si sa voteze un presedinte moldovean.In paralel sa-si inceapa singura extragerea R.Montana si gazele de sist dupa metodele noi inventate de romani si care nu produc nici 30% din nenorocirile actuale.
Numai asa vom devenii o natiune stapana pe destinele ei neatarnata de cozile de topor actuale,ne vom putea inpune dorintele in Europa si fata de SUA pe picior de egalitate nu ca acum de la stapan la sclav.
Numai asa tinerii vor avea un loc de munca si va creste bunastarea populatiei.
Nationalismul nu este ceva rau intrucat tari ca SUA,Franta,etc sunt profund nationaliste.Cozile de topor au lansat trendul (pentru debilii mintali) ca nationalismul este perimat.Daca se vrea globalizarea de ce Anglia nu a trecut la moneda euro,de ce statele UE pastreaza identitatea nationala.

 

Ei da, si Basarabia are un cuvint

Daca vrea ceva.
Nu stiu ce vrea.

Da vrea! vrea si dreapta si stanga Prutului

Basarabia vrea, asta-i clar. Propaganda spune ca R.M. nu vrea asta-i la fel de clar. Eu am calatorit acolo, vor unire majoritatea romanilor(majoritatea din 75%) nu 10-15% cum spune derbedeul asta.

Pappy - ANALIZA SOVIETICA

Nu numai "Putin zbiara isteric aruncand in arena idei revansard",

dar si cei care fac o "...o analiza reala, la rece".

Sunt unii din vest si agentii lor care baga fitile:

Sa LE FIE CLAR tuturor derbedeilor - inclusiv celui intervievat: Decat in palat si neavandu-i pe frati aproape, mai bine in bordeie, unde au cei de un sange cu noi si vorbesc aceeasi libmba cu noi.

Al doilea razboi mondial nu s-a teerminat pentru romani - ne vom "face frati cu dracu" ca sa invingem: Asa cum procedat-a vitejii vitejilor si marii conducatori de osti - ii numesc aici pe Churchill, Roosevelt

Aceleasi "argumente stiintifice"

Cand urlau (aceiasi) ca sa nu se uneasca cele doua Germanii pentru ca "e prea scump".

Pentru revenirea Basarabiei la Patria-Mama

niciun pret nu va fi prea mare.

 

Tovarase Crestin

Nu accept sa fiu judecat de diversionisti. Vezi-ti de diversionistii dumitale.

@menumorut

Tot nu te pricep.
Zici ca tata a luptat pe frontul anti-bolsevic.
Ce te deranjeaza daca Basarabia revine la Tara Mama, lucru pentru care tata a luptat?

Profit de ocazie pentru a le dori romanilor

de pretutindeni multa sanatate mintala

Vrem Unire!!!!!!

Foarte frumos spus.
UNIREA pt. romani este ideal suprem.

Excelent, doctore!

Subscriu.

Lasa-ne , lasa-ne

milewski , lasa-ne ; nu ai ce sa cauti in spatiul romanesc cu asemenea ganduri :
" liceele si universitatile romanesti care predau actul unirii ca principal eveniment de mistificare nationala " .

 

Ma dobbitocule, ma rusnnac crettin

Nu totul se traduce in bani asa cum suntei voi obsinuiti ca sa jefuitti planeta. Moldova asa cum e ea saraca, uitata de lume e teritoriu romanesc furat de voi nennorocitilor cu tunurile . La voi statea bine nu era scaraca nu va tragea inapoi dar daca vrea sa se inotoarca la patria muma nu mai e bine. Cit de parsivv si de imbecill poti sa fii avorttonule. Dute in matta si fa studii din astea otravite la Moscova si vedeti cind o sa va opriti din pofta voastra nebuna si iresponsabilla de a realiza harta lasta de Petru cel Mare.Rusine sa-ti fie om de nimic va roade ofttica ca nu mai aveti sub cizmma voastra Moldova. Huoooooooooo

 

Gresesti, omu' nu e agentul Moscovei

El e platit ca sa ne povesteasca despre beneficiile minunate ale "Statului European", unde nu vor mai fi neamuri ci numai iobagi "europeni", fara credinta si neam.
Mare frica sa nu se uneasca Basarabia si Bucovina de Nord cu Romania, sa fie un stat majoritar ortodox puternic!
Va ajunge departe, un adevarat macurt: "Unirea Romaniei cu Republica Moldova nu mai este un proiect fezabil si nici cu adevarat dezirabil."

Ai dreptate

Va ajunge departe , probabil pe la Kemerovo , sau la Komsomolsk pe Amur ; Romania nu este in pericol sa fie azvarlita din UE , fiindca e jumulita eficient , iar unita cu Basarabia , mama mama ce hotie ar trage ue ! daca ne dau afara din ue , ce se fac omv , eon , distrigaz, enel ? si mai cumpara ieuropenii pamanturi aici ? , milevschi , esti un tigru de hartie , si locul tau e in spatiul euroasiatic ; du-te tinere pe unde a umblat spatarul Milescu , dar ramai acolo .

@Crestin

Hai sa-ti raspund aci, ca nu se mai poate la locu' faptei: ma, incep sa-mi placa manelele. Citindu-te pe tine, manelele imi par chestii nevinovate, pline de estetic. Hai, arividercea.

Unirea-nefezabila pentru o tara esuata economic,balcanizata politic.

1.Analiza autorului este corecta, in termenii actuali de tara esuata economic si social, a Romaniei!Costurile Unirii sint insuportabile pentru o tara care n-are bani nici pentru medicamente si salarii.Analiza se raporteaza nefericit la guvernarea Boc cit si la cea actuala.
2.O cu totul alta analiza si opinie, ar rezulta din ipoteza implementarii unui "proiect national de reconstructie economica si industriala", care ar crea resursele de reindustrializare a Romaniei si iesirea sa din starea de "milogul" Europei!
Odata utilizat si de Republica Moldova,acelasi "proiect economic", ar asigura integrarea ei in 2-3 ani, in UE ,incit Unirea ar exista de facto - prin ulterioara integrare economica a R.Moldova cu Romania!
NU s-ar pune nicaieri probleme de revizionism teritorial, deoarece o unire de facto elimina astfel de interpretari, Guvernul R.Moldova fiind in continuare independent de cel din Romania.
3.Opinia si sondajele non-unioniste din R.Moldova, sint rezultatul luciditatii populatiei sale,care intelege ca, o tara esuata ca Romania nu-si poate purta nici macar propria "cruce economica si sociala", necum sa mai preia alta!
4.Interesata numai de coruptie si sifonarea banului public,clasa politica de la putere si Guvernul nu au nici cel mai mic interes de a reintregi Romania - refuzind evaluarea si promovarea "proiectului de reconstructie economica si industriala", oferit Guverului, pe 6 sept 2013!Probabil ca va fi interesat de acesta, cind situatia economica se va degrada intratit, incit nu va mai putea cotrola miscarile sociale contra saraciei si decaderii economice.
Guvernul Ponta refuza sa vada ceeace este evident pentru toata lumea:politica sa economica fundamentata pe investitii(pentru care nu exista bani) si pe consum (odata ce firmele si populatia sint saracite de taxe, de lipsa a 5 milioane de locuri de munca si indatorare) a esuat.
Fara ASUMAREA politica a cresterii economice de 4-5 la suta pe an, care sa dea obligatii si raspunderi economice clasei politice, esecul Guvernului Ponta nu mai asteapta anul 2016,pentrua fi "exprimat" prin alegeri!Vorba poetului:anii nu pot aduce, ce-aduce ceasul...
5.Cazul Germaniei nu are relevanta pentru noi, fiindca reconstructiile nationale nu se pot face prin imitatie, ele avind conditii, elemente pro si contra unioniste, diferite de la tara la tara.Indeplinidu-se criteriul economic al unirii, care este caracteristica principala a NATIUNII si comunitatea de limba, de acces si cultura comuna, este oferita cu prisosinta de spatiul comun UE.
Dezinteresata de orice tine de interesul economic si social al populatiei tarii, cum am putea astepta de la guvern si clasa politica, interes pentru REINTREGIRE,cind nu cistiga bani si foloase din ea?

 

Frumoasa gargara "stiintifica"

E ca si cum unul ii da altuia cu un batz in cap, dupa care il mustra ca de ce nu a avut caciula, i-ar fi fost ceva mai bine. Nu se pomenesc cauzele saraciei, numai consecintele.
Vorbind numai din punct de vedere materal, daca Basarabia este asa o problema (cum ne avertizeaza dansii), de ce rusii si ucrainenii tzin cu dintii la ea?
De ce nu e un Milewski, care sa le scrie astora astfel de articole, ca sa renunte la teritoriile romanesti daca sunt atat de "neproductive"?

Am citit cu rabdare absolut toate opiniile...

Sper din suflet sa existe cat mai multi oameni de calitatea D-tale. Imi place tenacitatea si acuratetea spuselor, chiar daca vorbesti unor cozi de topor. Sa speram ca nu se va tine cont mereu de partea materiala, in tot ceea ce avem de intreprins pe mai departe. Succes!

Basarabia este teritoriu romanesc, populat de romani care vorbesc

romaneste! Acest teritoriu a fost luat Romaniei, a fost invadat de rusi si tinut in mizerie de catre Moskova. Ar fi just sa revina inapoi la patria mama, fara conditii sau discutii.
Sintem 23 de milioane de romani, putem suporta intregirea familiei. Putem sa ne impartim painea cu fratii nostri, fie ca sintem saraci sau bogati.
Cert, Romania nu are puterea economica a Germaniei, dar nu uitati ca germanii s-au pregatit citeva decenii pentru reunificare.
Un exemplu, pe care am putea sa il urmam: In DE se vindeau pachete de 19 tigari, in loc de 20, cu pret pentru 20! Diferenta de pret era pusa in contul destinat reunificarii! Un fel de 1 leu pentru Ateneu... daca va reamintiti!
Sa fim si noi prevazatori, sa nu lasam totul la intamplare.

 

Mos Craciun esti roman, esti bun

Subscriu, "doctorul" a spus foarte concis, mai sus.

De fapt acel pret, "oricat de mare" nu se pune: De fapt, nici nu discutam de pret.

bah, ziare.com...

...de unde strangi totii ametzitzi cu ochi oblici k tanarul mongol din foto? de mult nu am mai auzit atatea enormitati pe cm2 k cele debitate de el! romanii totdeauna au fost pragmatici, vezi unirea principatelor, sau momentul 1916-1918! cred k tanarul mongol e vre-un repetent polit-olog caci altfel ar fi stiut ca precedentul cazului invocat de el exista: acum cativa ani o insula din Oceanul Indian a votat alipirea cu Franta si in cateva ore au avut si euro si tot acquisul comunitar; acelasi lucru vor sa il faca acum Insulele Capului Verde, sa se reuneasca cu Portugalia si astfel sa intre in UE imediat. Sa primeasca RM statutul de candidat UE si apoi sunt sigur ca in loc sa mai astepte 15-20 ani sa devina membru UE, prin Unirea cu Romania intra in cateva ore in UE si NATO; in plus in RM se vorbeste o limba oficiala a UE! Moldovenii, buni cunoscatori de rusa si al spatiului ex sovietic pot aduce servicii incomensurabile: vinderea de produse acestui spatiu si in recuperarea celorlalte teritorii de la Ucraina ( sa nu uitam k tratatul cu aceasta tara se rediscuta la fiecare 10 ani si in curand vor fi ei interesati sa-si regleze problemele teritoriale daca vor sa devine membru UE). Din nefericire continuam sa fim condusi de mongoloidul Pictor Tonta si ceilalti viermi intestinali ai golanului bolshevic Ilici!

 

Milewsky

...hmmmm! Asta ori e var cu Putin ori frate cu Ponta!!!!

 

.....

As da 10 Europe si as manca 10 ani paine goală numai sa vad Romania intreaga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor