Unirea cu Romania, propusa ca solutie pentru protestele din R. Moldova

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 16:17
2761 citiri
Unirea cu Romania, propusa ca solutie pentru protestele din R. Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

Unirea cu Romania a fost una dintre propunerile facute de invitatii la Forumul Public convocat miercuri de conducerea Republicii Moldova cu reprezentanti ai societatii civile, intr-o incercare de reconciliere nationala in contextul protestelor antiguvernamentale care au inceput la 6 septembrie si care risca sa destabilizeze situatia politica din republica.

Cu ocazia acestui eveniment, initiat de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, seful legislativului, Andrian Candu, si premierul Valeriu Strelet in scopul lansarii unui dialog pentru semnarea "Pactului pentru Moldova", unii reprezentanti ai societatii civile, dar si din mediul politic au adus in discutie unirea cu Romania, ca o solutie la situatia actuala, relateaza joi publicatia Timpul.md.

Primarul orasului Cimislia, democrat-liberalul Gheorghe Railean, le-a cerut membrilor Platformei Demnitate si Adevar (DA) - la originea actualelor proteste - care au fost prezenti la Forum, sa-si clarifice pozitia fata de problema Unirii.

Railean a afirmat ca cea mai rapida cale de integrare europeana este Unirea cu Romania, potrivit publicatiei mentionate. "Putem sa o luam pe calea lunga, sa intreprindem reforme riscante, sau sa o luam pe drumul scurt...", a spus primarul.

Basescu: Sansa Republicii Moldova de a ajunge in UE este unirea cu Romania

Valul de proteste de la Chisinau confirma: Unirea cu Romania - singura solutie la haosul de peste Prut

Presedintele parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a subliniat in acest context ca subiectele mai importante - cum ar fi alegerea prin vot direct a presedintelui tarii sau Unirea cu Romania - sa faca obiectul unor referendumuri consultative.

Iulian Fota: Subiectul unirii cu Basarabia ne duce in mod sigur mai aproape de Rusia

"Poate e cazul sa nu ne mai ascundem si sa punem o data pe masa (aceasta problema) si poporul sa decida daca e cazul sa vorbim de Unire sau nu, cu toate consecintele (de rigoare) si sa ne asumam rezultatul" referendumului, a declarat Candu, citat de portalul Deschide.md.

De asemenea, scriitorul Nicolae Dabija a solicitat guvernarii sa examineze optiunea de reunificare a Republicii Moldova cu Romania, deoarece, in opinia sa, "doar asta ne-ar mai putea salva si ne-ar putea asigura un trai decent in spatiul european".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#unire Romania Moldova, #referendum Moldova unire Romania , #Moldova