Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari

Luni, 25 Mai 2015, ora 17:26
3848 citiri
Urmarire penala in Republica Moldova, dupa disparitia miliardului de dolari

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anuntat ca se va demara o investigatie privind sistemul financiar din aceasta tara, precum si felul in care a fost devalizata Banca de Economii a Moldovei, respectiv in care un miliard de dolari a disparut din tara.

"Am dispus pornirea urmaririi penale privind faptele de indeplinire sau neindeplinire corespunzatoare a obligatiilor de serviciu de catre persoane publice, care au cauzat daune in proportii deosebit de mari intereselor publice", a spus Gurin, citat de Unimedia.

Banca Nationala a Moldovei se afla printre institutiile vizate de ancheta, alaturi de factori de decizie din Guvern, Parlament si ministerele Finantelor si Economiei.

"Urmeaza sa stabilim daca actiunile sau inactiunile reprezentantilor statului au favorizat gestionarea frauduloasa a bancii, devalizarea acesteia si punerea in pericol a securitatii statului", a mai spus Gurin.

Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor

Numele Bancii de Economii a aparut in scandalul disparitiei unui miliard de dolari din trei mari banci ale Republicii Moldova, suma fiind retrasa in zilele dinainte de alegerile parlamentare, din luna noiembrie.

Un raport independent, comandat de banca centrala a tarii si intreprins de firma americana de gestionare a riscurilor Kroll, a fost facut public, doar dupa ce zeci de mii de protestatari au iesit pe strazi, pe 3 mai, cerand raspunsuri si reforme guvernamentale.

Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

In raportul Kroll de 83 de pagini, se arata clar ca planurile privind disparitia banilor datau din 2012: "O analiza preliminara a tranzactiilor intreprinse in fiecare banca sugereaza o intentie deliberata de a extrage cat mai mult beneficiu posibil pentru entitatile cu legatura cu dl Shor si in detrimentul bancilor".

Este astfel enuntat numele lui Ilan Shor, in varsta de 28 de ani, una dintre cele mai bogate persoane ale Moldovei si cel considerat arhitectul principal din spatele schemei. El a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile, saptamana trecuta, la cateva zile dupa ce procurorul-sef anticoruptie din Moldova le-a spus jurnalistilor ca autoritatile nu au inca suficiente probe pentru a-l aresta. Shor isi sustine in continuare nevinovatia.

Circuitul banilor

In raport se arata ca, in anii 2013 si 2014, companiile detinute de Shor Group si-au crescut imprumuturile de la circa doua miliarde de lei (99 de milioane de euro) pana la aproape 14 miliarde de lei, banii provenind "aproape exclusiv" de la trei banci.

Banii au fost transferati intre cele trei banci - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank -, in circuit intrand si banci din Rusia, de fiecare data crescandu-se artificial lichiditatea bancilor moldovenesti pana cand au putut in cele din urma sa acorde imprumuturi de miliarde de lei moldovenesti.

"Se pare ca a fost un plan deliberat de a castiga control asupra fiecarei banci si de a manipula ulterior tranzactiile pentru a obtine acces la creditare", se mai arata in raport. In cele din urma, pe 25 si 26 noiembrie 2014, banii imprumutati au fost transferati in masa de la companiile Shor Group la entitati offshore.

Citeste si:
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Fostul președinte al Senatului și actual vicepreședinte al USR, Anca Dragu, a comentat la RFI informațiile vehiculate în ultima perioade privind o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din...