Vladimir Putin, doi pasi de vals care zguduie Europa de Est. E Romania incercuita de o mare prorusa?

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:43
31293 citiri
Vladimir Putin, doi pasi de vals care zguduie Europa de Est. E Romania incercuita de o mare prorusa?

Alegerile din Republica Moldova i-au deschis drumul catre pozitia de sef al statului lui Igor Dodon, un admirator al lui Vladimir Putin. Acest rezultat reprezinta o noua victorie a Kremlinului in tensionata Europa de Est.

Tot ieri, au avut loc alegeri si in Bulgaria. Socialistul Rumen Radev a castigat functia de presedinte. Aceasta victorie a dus la demisia guvernului pro-european. In urma acestei confruntari electorale, vecinii nostri de la sud intra in zona de influenta a Kremlinului. Trebuie adaugat ca in Bulgaria nu exista la nivelul populatiei un curent antiRusia.

Prin doi pasi de vals politic, liderul rus a pus pe jar intreaga Europa. Alegerile de ieri au marcat o victorie importanta a diplomatiei conduse de Vladimir Putin.

In acest context, situatia politica din Europa de Est devine complicata, iar presiunea Rusiei tot mai sufocanta.

Din pacate, alegerea lui Donald Trump ii va oferi timp pretios liderului de la Kremlin pentru a-si consolida noile pozitii cucerite.

Populismul este in continua crestere in Europa de Vest, iar anul viitor vor fi alegeri prezidentiale in Franta si alegeri generale in Germania. Venirea lui Marine Le Pen la conducerea Republicii Franceze ar insemna o schimbare radicala in inteaga Uniune, iar comunitatea europeana nu va mai semana cu ceea ce e astazi.

Anul viitor incep si negocierile pentru realizarea Brexit, asta inseamnand o noua perioada de tensiune intre statele mari din Europa.

Mult pesimism, putine solutii

In aceasta situatie, Estul va fi un teritoriu mult mai usor de manipulat, cel putin din punct de vedere politic, de catre diplomatia lui Vladimir Putin.

"In curand, va incepe o noua etapa in dezvoltarea tarii noastre. Voi face tot posibilul ca in tara, in societate si in viata cetatenilor sa fie mai multa bucurie si speranta intr-un viitor mai bun pentru Moldova. Multumesc mult familiei mele dragi pentru sustinere si intelegere in aceasta campanie care a fost foarte dificila si pentru rudele mele", a declarat Igor Dodon, noul presedinte al Republicii Moldova care, in cel mai bun caz, va incetini procesul de apropiere a micutei republici de UE.

Singura speranta de salvare a Uniunii Europene reprezinta o schimbare majora la nivelul politicii traditionale, intarirea aliantei dintre UE si SUA si solidaritatea statelor membre NATO.

Noua harta a Europei de Est, cu modificarile provocate de presiunea politica a Rusiei

In acest moment, Ucraina, Polonia si Romania au conduceri politice antiPutin, iar la nivelul populatiei exista o puternica teama fata de Rusia.

Serbia si Bulgaria sunt doua state care au conduceri politice proKremlin, dar si o parte din populatie cu sentimente prorusesti, iar cealalta parte, fiind, cel mult, indiferenta.

Estul Europei, tinta pentru Kremlin

Moldova, Ungaria, Slovacia, Grecia, Macedonia si Turcia sunt state care au lideri politici care se inteleg foarte bine cu Vladimir Putin, dar o parte din populatie are sentimente antiMoscova.

Fiecare dintre aceste state are anumite particularitati care le fac sa nu fie inca sub controlul Kremlinului.

De exemplu, Republica Moldova e o tara polarizata cu o populatie impartita intre proEuropa si proRusia. Ungaria are un lider populist in persoana lui Viktor Orban care are o relatie buna cu Vladimir Putin, dar populatia e impartita, iar rana invaziei Armatei Rosii din 1956 nu s-a inchis.

Alte doua state din proximitatea Romaniei, e vorba de Austria si Cehia, au o anumita fragilitate in fata presiunilor venite dinspre Kremlin.

In Cehia, presedintele Milos Zeman este un fan declarat al lui Vladimir Putin, dar guvernul si populatia nu sunt atat de fascinate de politica eurosceptica a presedintelui.

In Austria, vor fi din nou alegeri pe 4 decembrie pentru presedintia republicii. Mari sanse de a veni la putere le are un lider populist, Norbert Hofer, care poate crea si acolo un trend proMoscova.

Citeste si Maia Sandu - infrangerea care poate sadi o victorie

Citeste si:
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul român de Externe consideră urgentă prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic: ”Anunțul SUA și al Franței are un rol de descurajare”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 20 ianuarie, că prezenţa consolidată a NATO pe Flancul estic ar trebui să se producă cât mai curând. Acesta a vorbit și despre...
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...