Ziare.com

Voronin nu mai poate candida la prezidentiale, a decis CC

Marti, 03 August 2010, ora 15:01

   

Voronin nu mai poate candida la prezidentiale, a decis CC
Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis marti ca fostul presedinte Vladimir Voronin nu mai poate candida pentru un nou mandat.

Raspunzand la sesizarea Parlamentului, Curtea Constitutionala a stabilit ca nicio persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte, lucru care nu poate fi interpretat in niciun fel, informeaza Jurnal.md.

Subiectul a fost deschis de sustinatorii lui Voronin care au sustinut ca interimatul asigurat de Mihai Ghimpu poate fi considerat o intrerupere a mandatelor prezidentiale.

"O persoana care a exercitat consecutiv doua mandate prezidentiale nu poate candida pentru al treilea imediat dupa exercitarea interimatului functiei de catre o alta persoana. Aceasta prevedere nu se schimba nici in cazul in care se va schimba modul de alegere a presedintelui", a declarat reprezentantul Presedintiei, Marina Secareanu.

Astfel, dupa doua ore de deliberari, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la detinerea mandatului de presedinte. "Curtea Constitutionala a hotarat ca persoana care a indeplinit functia de presedinte al RM timp de doua mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat daca a intervenit vacanta functiei, asigurata prin interimat.

Hotararea este definitiva si nu poate fi atacata", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere.

Vladimir Voronin a detinut doua mandate consecutive de presedinte al Republicii Moldova. din anul 2001 si pana in 2009.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor