Votul din 13 noiembrie nu e pentru Maia Sandu, ci pentru a evita un dezastru

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 07:23
13425 citiri

In anul 2001, Partidul Comunistilor a castigat alegerile parlamentare cu peste 70% reprezentare in Parlamentul R.Moldova si a guvernat 8 ani fara intrerupere.

Cu un program axat pe apropierea de Rusia, cu un discurs antiromanesc si cu o agenda ce promova linia gandiriii sovietice, fostul lider Voronin a reusit sa mentina in jurul sau majoritatea cetatenilor R. Moldova.

In 2009, Partidul Comunistilor, al carui membru si deputat a fost Dodon, a obtinut peste 49,5% si 60 de mandate din 101 in Parlamentul de la Chisinau. Cu toate astea, n-a reusit sa impuna un presedinte comunist prorus si de aici a inceput criza care a durat aproape doi ani, pana a fost ales un presedinte din afara partidelor - Nicolae Timofti, presedinte al Consiliului Suprem al Magistraturi la acea vreme.

Electoratul din R. Moldova este puternic divizat, pentru ca in perioada sovietica (50 de ani) majoritatea populatiei a fost deznationalizata si supusa unui amplu proces de indoctrinare antinationala, teza principala fiind ura impotriva Romaniei.

Daca in 2000, cu un discurs bilingv si o abordare nostalgica, Voronin a reusit sa obtina aproape 70% din voturi, iata ca in 15 ani populatia si-a schimbat in mare parte perceptia si, inclusiv, optiunile.

Dupa 7 ani de guvernare in coalitie a unor partide care si-au asumat drept obiectiv national integrarea europeana, dar au adus societatea in pragul falimentului si cu o neincredere nemaintalnita in clasa politica, alegerile din 30 octombrie au scos in evidenta o noua realitate.

Aproape toti actorii politici care au fost in fruntea partidelor "pro europene" au fost respinsi de catre electorat, iar candidatul care reprezinta "ultima speranta" a reusit imposibilul.

Maia Sandu a reusit sa adune in jurul sau tot electoratul constient de pericolul care urmareste R.Moldova, iar scorul obtinut in primul tur, de peste 38%, reprezinta un avantaj enorm pentru turul II din 13 noiembrie.

La o prezenta de 49%, lui Dodon, candidatul sustinut public de Putin, i-au lipsit putin peste 2% pentru a obtine victoria pe care Moscova si-a dorit-o.

In aceste conditii, turul II al alegerilor capata o alta incarcatura politica.

Se duce lupta intre a transforma R.Moldova intr-o gubernie ruseasca sau a-i da o perspectiva stabila de stat ancorat in limitele jocului democratic, cu o agenda solida proeuropeana.

Majoritatea comentatorilor insista pe faptul ca Maia Sandu trebuie sa-si schimbe atitudinea si discursul, eu cred ca ea a demonstrat ca poate fi o solutie fara a improviza, avand un discurs calm, ferm si plin de continut, fara a se agata de teme care oricum deja irita populatia.

Dodon este cel care se agata de Rusia, isi justifica gesturile de vasalitate si continua sa minta fara nerusinare, mizand pe mobilizarea celor care cred in continuare ca Romania este marele pericol al R.Moldova.

Prezinta o realitate deformata, cand lucrurile stau exact invers. Rusia este cea care are o prezenta militara ilegala, Rusia este cea care manipuleaza printr-o campanie mediatica agresiva, bagand spaima in populatie.

Aici arbitrul va fi cetateanul neimplicat si dezamagit, care va constientiza ca votul din 13 noiembrie nu este pentru Maia Sandu, ci este un vot necesar pentru a evita un dezastru.

Aici, fiecare cetatean trebuie sa se implice pentru ca aceste alegeri au efect de referendum, unde intrebarea este daca populatia e sau nu de acord cu transformarea R.Moldova intr-o gubernie a Federatiei Ruse.

Daca acum 15 ani exista o majoritatea clara prorusa, acum va putea fi evitata o prabusire a R.Moldova daca peste 50% din cetatenii responsabili vor iesi la vot si vor vota impotriva candidatului impus de Moscova.

Maia Sandu nu trebuie decat sa spuna adevarul si va invinge!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#alegeri prezidentiale Moldova , #Moldova