Zi istorica pentru Chisinau: "Moldova revine acasa, in Europa!"

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:05
3334 citiri
Zi istorica pentru Chisinau: "Moldova revine acasa, in Europa!"
Foto: Digi24

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a subliniat in discursul tinut la Bruxelles cu prilejul semnarii acordului de asociere la UE, ca integrarea europeana va face tara sa mai puternica si ca astfel ea se va intoarce "acasa, in Europa".

Premierul moldovean a vorbit mai intai in limba franceza, subliniind inca de la inceput ca este o zi istorica, foarte importanta pentru viitorul Republicii Moldova, care "a facut o alegere, inca din 2009, iar aceasta alegere este definitiva", informeaza Unimedia.

"Este vorba despre integrarea europeana, iar aceasta alegere ne obliga. Ne da forta de a merge inainte! De-a lungul acestui parcurs strategic nu avem dreptul sa facem nici compromisuri, nici sa ezitam pentru a indeplini un obiectiv primordial, acela de a deveni membru cu drepturi depline in marea familie a Uniunii Europene", a mai declarat Iurie Leanca.

Acesta s-a aratat hotarat in ceea ce priveste reformarea si modernizarea Republicii Moldova si a multumit pentru sprijinul oferit tarii sale pana acum, sprijin care va fi necesar si de acum inainte, pana la incheierea procesului.

Limba romana, limba Republicii Moldova

"Voi continua acest discurs intr-o alta limba oficiala a Uniunii Europene, limba romana, care este si limba tarii mele", si-a incheiat premierul moldovean prima parte a discursului, tinuta in franceza.

Iurie Leanca a continuat apoi exprimandu-si convingerea ca "pentru Moldova, Europa este cea mai clara si graitoare imagine a vietii pe care ne-o dorim si pe care o vom avea - o viata mai buna, o viata demna si o viata traita in pace!".

Seful Executivului de la Chisinau a recunoscut ca pentru a atinge obiectivul stabilit "va trebui sa muncim din greu", dar a adaugat ca nu exista decat un drum, "inainte, nu inapoi!".

"Si asta, deoarece integrarea europeana ne va face mai puternici! Ma gandesc acum la moldovenii de acasa, dar si la cei stabiliti in afara tarii, care ne sustin arborind drapelul moldovenesc si cel European, in zeci de orase din toata lumea", a mai spus acesta, adresandu-se apoi tuturor concetatenilor sai, carora le-a reamintit ca urmeaza alegerile parlamentare, decisive pentru parcursul european al Republicii Moldova.

"Ziua de azi este istorica! Dar, in scrutinul parlamentar din toamna va trebui sa confirmam ca, intr-adevar, am ales viitorul si ca ne-am rupt de trecut! Va fi un vot determinant, care va cimenta cursul european al tarii si perspectiva de aderare la Uniunea Europeana.

Atunci cand, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, va spuneam ca am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana! Astazi, va promit ca vom merge pana la capat pe acest drum si ca vom reveni acasa, in Europa!", a incheiat Iurie Leanca.

Zi istorica pentru Chisinau si Kiev: "Toata Ucraina e aici, inclusiv Crimeea" LIVE

Liderii europeni s-au reunit, vineri, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European la care vor fi luate primele decizii privind viitorul UE, inclusiv presedintia si componenta Comisiei Europene, prilej cu care a fost programata si ceremonia de semnare a Acordului de Asociere cu Georgia si Republica Moldova si completarea procesului de semnare cu Ucraina.

Romania este reprezentata la acest Consiliu European de presedintele Traian Basescu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Leanca Bruxelles acord asociere Moldova, #Leanca Moldova Uniunea Europeana , #Moldova
Comentarii