Ziua Limbii Romane, semn al victoriei in fata totalitarismului rosu - Interviu

Sambata, 31 August 2013, ora 19:51

   

Ziua Limbii Romane, semn al victoriei in fata totalitarismului rosu - Interviu
Limba romana trebuie sarbatorita in spatiul dintre Prut si Nistru pentru ca ea este simbolul renasterii nationale dupa anii de teroare stalinista, cand s-a incercat ca tot ce e romanesc in acest spatiu sa fie distrus, declara istoricul Constantin Corneanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ziua Limbii Romane este sarbatorita in Republica Moldova in fiecare an la data de 31 august, inca din anul 1989. In 2011, mai multe organizatii romanesti din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Ucraina au ales aceeasi data, de 31 august, si au cerut autoritatilor romane decretarea ei ca Zi a Limbii Romane pentru romanii de pretutindeni.

Pe teritoriul Romaniei este pentru prima oara cand aceasta sarbatoare este marcata oficial, ca urmare a unui proiect de lege aprobat de Parlament in luna februarie si promulgat de presedintele Traian Basescu la 13 martie.

Pe parcursul acestei zile va fi arborat drapelul romanesc si vor avea loc numeroase evenimente culturale, atat pe teritoriul Romaniei, in Bucuresti, Cluj, Arad, Covasna sau Harghita, cat si in numeroase capitale din intreaga lume, inclusiv Praga, Budapesta, Paris, New York si Tel Aviv.

Despre originea si importanta acestei sarbatori pentru toti vorbitorii de limba romana, dar in mod deosebit pentru cei din Republica Moldova, am discutat cu istoricul Constantin Corneanu, presedintele Asociatiei Europene de Studii geopolitice si strategice "Gh. I. Bratianu".

Care este originea acestei sarbatori? Cum a fost posibil sa se ia o asemenea decizie in anul 1989?

Originea acestei sarbatori, Ziua Limbii Romane, se afla in conexiune directa cu evenimentele petrecute in spatiul fostei Uniuni Sovietice dupa 1985, respectiv procesele de perestroika si glasnost pe care Mihail Gorbaciov si anturajul sau le-au initiat.

31 august 1989 a fost posibil odata cu aparitia Fronturilor Populare ca forme de opozitie fata de birocratia sovietica si mai apoi ca forme de coagulare a elementelor nationaliste din republicile sovietice, care se vor lupta apoi pentru independenta.

Si la Chisinau Frontul Popular din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca va reusi sa coaguleze energiile si se va naste ceea ce putem defini ca Miscarea de renastere Nationala din perioada anilor 1988-1989.

Pe acest fond, al destramarii imperiului sovietic, Miscarea de Renastere Nationala reuseste la 31 august 1989, dupa imense dezbateri in parlament, dupa o activizare a opiniei publice, sa impuna ca limba moldoveneasca (romana cu scriere in grafie latina) sa fie recunoscuta oficial de catre autoritati.

La 31 august 1989, cu 100.000 de manifestanti aflati in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, precum si datorita apelului Frontului Popular din Republica Moldova pentru sustinerea introducerii limbii moldovenesti (romana cu scriere in grafie latina), Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti accepta acest lucru.

Putem spune ca 31 august 1989 marcheaza o prima victorie importanta in procesul de renastere nationala.

Toate lucrurile care s-au petrecut la 31 august 1989 s-au petrecut in contextul destramarii imperiului sovietic, al activizarii fortelor nationaliste in republicile socialiste sovietice, al inceperii lungului drum spre independenta pentru tarile baltice si pentru RSS Moldoveneasca.

Din pacate, independenta nu a fost urmata de un proces asemanator celui din 1918, adica nu a fost obtinuta unirea cu Romania.

Acesta este contextul istoric in care 31 august 1989 devine Ziua Limbii Romane.

Cum se face ca in Constitutia R.Moldova este inscrisa acum limba moldoveneasca, nu limba romana?

In Constitutia Republicii Moldova apare limba moldoveneasca ca limba de stat in contextul in care, dupa evenimentele din august 1991, dupa razboiul transnistrean, in conditiile aparitiei conceptului "Casa noastra-Republica Moldova" si al activizarii unor forte nu neaparat anti-romanesti, dar in mod sigur anti-reunificare cu Romania, se instaleaza acest concept al constructiei unei statalitati moldovenesti.

Plecand de la acest concept - Republica Moldova, limba noastra moldoveneasca, trecutul nostru istoric - s-a incercat si se incearca in permanenta constituirea unei identitati etnice alta decat cea fireasca si decat cea care a fost recunoscuta la 27 august 1991 in Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, atunci cand Parlamentul Republicii Moldova a acceptat formal, in scris, ca spatiul dintre Prut si Nistru este parte componenta a spatiului etnic romanesc.

Se creeaza, astfel, al doilea stat romanesc pe pamant romanesc rapit in urma pactului Ribbentrop-Molotov.

In perioada presedintelui Vladimir Voronin, cand comunistii au condus destinele R.Moldova, limba moldoveneasca si-a capatat locul in paginile Constitutiei Republicii Moldova in acest efort de constructie a unei statalitati, a 'altceva' decat ceea ce istoria ne invata, ne arata si ne indeamna sa vedem.

A fost vreodata limba romana limba oficiala dincolo de Prut?

Da, a fost o perioada foarte scurta, dupa Declaratia de Independenta din 27 august 1991 in care limba moldoveneasca (romana cu scriere in grafie latina) a fost impusa ca limba de stat, iar tricolorul romanesc si imnul 'Desteapta-te, romane!' au fost simbolurile noului stat Republica Moldova.

Dar a fost o perioada scurta. Miscarea de Renastere Nationala a inceput sa sucombeze sub loviturile revansarde ale celor care nu doreau unirea cu Romania si care, temandu-se ca R Moldova se va deplasa catre un pol geopolitic numit Bucuresti si vom asista la reunificarea Romaniei la fel ca in 1918, au inceput ofensiva impotriva istoriei nationale si a tot ceea ce insemna romanesc la Chisinau ca simbol si ca element de continuitate si de dainuire.

Cum a evoluat in ultimii 23 de ani raportul intre cei care sustin ca vorbesc limba romana si cei care sustin ca vorbesc limba moldoveneasca?

Din pacate, raportul a evoluat destul de ciudat si de cele mai multe ori negativ pentru cei care se declara vorbitori de limba romana si care se declara romani ca origine etnica. Indiferent de recensamintele mai mult sau mai putin falsificate, in special in perioada regimului comunist, cand foarte multi s-au declarat ca origine etnica moldoveni si mai putini romani, acest raport roman/moldovean nu a fost favorabil primului deoarece, dupa cum am spus, a fost o ofensiva impresionanta a unor forte care au lansat atacuri furibunde, 'la baioneta', impotriva a tot ceea ce era romanesc.

Astfel, in ciuda faptului ca Romania a oferit burse tinerilor din R.Moldova, ca Romania ofera sprijin moral, material, sprijin pentru integrarea in Uniunea Europeana si ca foarte multi cetateni ai R.Moldova doresc pasaport romanesc, in ciuda acestor lucruri, in mintea multora dintre cei care traiesc intre Prut si Nistru rezista ideea ca ei sunt mai mult moldoveni decat romani.

Este un aspect negativ al raporturilor noastre cu acest spatiu si un esec care arata ca Romania nu a reusit sa isi spuna un punct de vedere, desi nu trebuia sa aiba un punct de vedere acolo unde Romania e prezenta in sufletul si in mintea multora.

Citeste si Presedintele FAB Romania: R. Moldova trebuie sa ofere mai mult bursierilor care se intorc acasa

Cat de importanta este limba vorbita de un popor, ce reprezinta ea si de ce trebuie sa ne sarbatorim limba?

Trebuie sa o sarbatorim pentru ca limba este simbolul identitatii noastre nationale, e simbolul care ne confera o particularitate, ne identifica si ne confera originalitate.

In ce priveste sarbatorirea limbii romane in spatiul dintre Prut si Nistru, aceasta este extrem de importanta pentru ca limba este simbolul renasterii nationale dupa anii de teroare stalinista, dupa perioada crunta dintre anii 1940 -1989, cand acest spatiu s-a aflat in componenta URSS, cand s-a incercat ca tot ce e romanesc sa fie distrus.

Sarbatorirea permanenta a acelei zile de 31 august 1989 - alfabetul, grafia in limba latina - este un semn al victoriei noastre in relatia cu fortele totalitarismului rosu, in relatia cu toti cei care au vrut sa stearga din istorie acest spatiu romanesc, sa il transforme intr-un spatiu slav, in orice altceva decat in ceea ce a fost.

Ce reprezinta limba romana pentru basarabeni?

Reprezinta o legatura cu tara si un simbol al identitatii lor, o dovada a faptului ca originea lor etnica nu a fost uitata in ciuda faptului ca sovieticii au incercat sa stearga orice urma.

Citeste si Inlocuirea limbii moldovenesti cu romana: Dupa umilinte, vom avea un moment de demnitate - Interviu

Deputatul Ana Gutu a depus o sesizare la Curtea Constitutionala de la Chisinau in care cere ca limba moldoveneasca sa fie inlocuita cu limba romana in legea fundamentala, sesizare care va fi dezbatuta pe 12 septembrie. Ce sanse de reusita credeti ca are?

Personal, nu cred ca sunt prea multe sanse. Ii doresc din tot sufletul mult succes, dar spatiul politic este extrem de complex si extrem de volatil in aceste momente la Chisinau. Problemele privind integrarea, europeana sau euroasiatica, au nascut foarte multe controverse.

De aceea este important sa sarbatorim limba romana, sa ne aducem aminte de 31 august 1989 si sa luptam ca lucrurile acestea sa nu dispara, dimpotriva, treptat, treptat, sa facem in asa fel ca ele sa fie tot mai cunoscute.

La multi ani, limbii romane si tuturor vorbitorilor ei aflati in spatiul dintre Prut si Nistru, precum si intreaga mea gratitudine pentru cei care au facut posibila ziua de 31 august 1989!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de5250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
TOM
rank 5
Limba este insăși floarea sufletului etnic al românimii (M Eminescu)
"Ce-ți doresc eu ție, dulce Romanie,
Țara mea de glorii, țara mea de dor,
Brațele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ți mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ți mindri aste le nutresc;
Căci rămine stinca, deși moare valul,
Dulce Romanie, asta ți-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormintul
Spada ta de singe dușman fumegind,
Și deasupra idrei fluture cu vintul
Visul tău de glorii falnic triumfind,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, romanesc,
Cind s-aprinde sacru candida-i vilvoare,
Dulce Romanie, asta ți-o doresc.

Ingerul iubirii, ingerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surizind,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Cind cu lampa-i zboară lumea luminind,
El pe sinu-ți vergin incă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu il stringe-n brațe, tu ii fă altare,
Dulce Romanie, asta ți-o doresc.

Ce-ți doresc eu ție, dulce Romanie!
Tinără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai in frăție
Ca a nopții stele, ca a zilei zori,
Viață in vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet romanesc,
Vis de vitejie, fală și mindrie,
Dulce Romanie, asta ți-o doresc!"
D ILIU
rank 4
"Ziua Limbii Romane" este o sarbatoare de suflet, simbolica, ...
... a adevaratilor romani care traiesc in Republica Moldova! E un semn bun, un semn al redesteptarii constiintei natzionale! Dar, din pacate, pana la victoria impotriva totalitarismului rosu mai este mult, foarte mult de luptat! Nu numai cu reminiscentzele rosii, ci si cu propriile noastre ezitari, retzineri, neincrederi!
rank 5
Ziua Limbirii Românești...
...io recunosc că nu le am cu limba romanească dar e destui care știe că e doctori docenți in limba romanească cum ar fi intarziata buzarină, madam Mabuze, Igaș, espertul in limba romanească Funebriu-Zaroni(ăla fără bac dar care a fost ministru al ieducației-ca Zaroni), Vaxile Bleaga....etc...

După cum zice ilustrul profesor universitar și doctor in economia romanească,Don Fernando-Pepino, limba romanească e o comoară distrusă de ăia pe care noi i-am ienumerat mai sus...plus că un individ de care de fo 8-9 ani să citească in limba romanească "Levantu' ",nu are ce să caute in ROmania...mai degrabă in Mongolia,acolo de au prietenii și camarazii lui teocheșești...

Trăiască Limba ROmana!
Nosferatu
rank 5
Limba romana
A fost omorite dincolo de prut de oameni ca tine. Ce care gindesc anti european si pro est. Cei care prin atitudine si afirmatii sint impotriva cursului firesc dorit pe ambele maluri ale Prutului de marea majoritate a romanilor, spre un stat de drept democratic, civilizat, european pentru a rupe odata influenta nefasta a 70 de ani de bolshevism. Acest bolshevism se reflecta in modalitatea de a da vina tocmai pe acele personalitati care sint simbolul emanciparii romanesti spre directia europeana.

Desteapta-te romane!
Ioan din Chicago
rank 5
Ziua Limbii Romane, semn al victoriei in fata analfabetismului.
Sa ne vorbeasca EBA sa ne bucuram si noi.
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Joian din Chicago, urmează și tu 4 clase dacă ți-a
mai rămas timp și dacă te lasă Voiculescu in stabulație liberă.
mameluc
rank 5
In Romania
Totalitarismul rosu este la putere si poarta numele de USL.
Ce daca romanii cred ca au votat "liberalii"deci nu PSD,cand de fapt tot socialistii conduc.
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Mo Hambidextrule, ia și de la Căcărău : „electoralistă”;
"serviciuri"; "este prematur, poate mai prematur decat la alti ministri să spunem ce e bine si ce e rău"; "continuand să am in continuare"; "romanii sunt mandrii"; etc + 2 ani repetent la facultatea de socialism-istorie unde trebuia doar să fii treaz ca să treci anul.
Mai spunem ceva de ministrul educației fost turnător la securitate de cand era minor, de Dușa absolvent "Ștefan Gheorghiu" la f f, de Stroe-stafilopod și restul talharilor sfertodocți din banda criminală USL???
Comentariu inadecvat
King_Lion
rank 5
Limba Romana, Basarabia, Unirea
sunt subiecte prea sfinte pentru neamul nostru si pt generatiile care vin pt. a fi injosite de degradantele atacuri politice si/sau la persoana reciproce - pana si in aceste momente. Daca nici pe aceste teme nu putem fi uniti si continuam sa ne balacarim cu patima, cei ce ne detracteaza si batjocoresc vor rade in hohote si ne vor arata cu degetu' - si poate cu oarecare temei.
Alan Ritzi
rank 4
La multi ani limba romana,
sau ce a mai ramas din ea, umpluta majoritar de "englezisme"!
memorex
rank 1
fondul majoritar lexical e de origine latina
nu mai latra anapoda daca nu stii. ca vocabularul mataluta e plin de tiganisme si anglicisme e problema ta personala si nu a limbii romane.
MCPPRESS
rank 2
Trebuie sa facem curatenie si in politica urmand modelul altora!
Asa cum sunt ei, tot la fel...si noi,
Oricand, poti sa-nvingi de-acum, raul.
Precum altii, l-au aruncat la gunoi,
Bine-ar fi sa potolim si noi, calaul!
MCPPRESS
rank 2
Mobilizare generala, Doamne ajuta, Tara asta !!!
Mobilizare generala, Doamne ajuta, Tara asta !!!

http://stiri-ultima-ora.ro/2132-2
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor