Ziua Nationala a Romaniei la Chisinau: Scurtatura spre UE si NATO e unirea

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 20:15
2980 citiri
Ziua Nationala a Romaniei la Chisinau: Scurtatura spre UE si NATO e unirea

Mai multe grupuri de organizatii pro-unioniste din Republica Moldova si Romania au organizat duminica la Chisinau un sir de manifestatii dedicate Zilei Nationale a Romaniei, in cadrul carora au promovat ideea unirii dintre cele doua state.

Actiunile au inceput dimineata cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului, la care au participat demnitari si personalitati de pe ambele maluri ale Prutului. Printre acestia au fost deputatul Ion Hadarca de la Chisinau, deputatul roman Bogdan Diaconu si gimnasta olimpica Maria Olaru, care a dat startul unui maraton dedicat Zilei Marii Uniri.

"Am venit sa sarbatorim impreuna un eveniment determinant in istoria Romaniei si a romanilor. Astazi se organizeaza la Chisinau manifestatii de amploare pentru celebrarea acestui eveniment", a declarat Bogdan Diaconu.

Ulterior, Consiliul Unirii, o platforma care intruneste organizatii si partide pro-unioniste, a organizat o actiune in Piata Marii Adunari Nationale, unde participantii au interpretat cantece patriotice, au dansat si au purtat un tricolor de mari dimensiuni. "Republica Moldova a parafat Acordul de asociere la UE, dar cea mai scurta cale de integrare in Uniunea Europeana si in NATO este unirea cu Romania", a declarat Vitalia Pavlicenco, unul din liderii Consiliului Unirii.

Platforma Actiunea 2012 si Consiliul Unirii au organizat si actiunea "InCercUnirea Guvernului", in care participantii au creat un lant uman sub forma unei uriase hore in jurul sediului Guvernului de la Chisinau. Cu drapele tricolore si banere cu mesaje unioniste, acestia au scandat lozinci in care au cerut unirea celor doua state: "Basarabia, pamant romanesc", "Jos hotarul de la Prut", "Unire".

Desteapta-te romane, la Chisinau

Manifestantii, in jur de 2.000, au trecut si pe la Ambasada Romaniei la Chisinau, unde au intonat imnul "Desteapta-te romane". Ulterior, au mers in coloana la sediul guvernului si au creat un lant viu. Prin aceasta actiune, organizatorii si-au dorit sa descrie modalitatea prin care Republica Moldova se va uni cu Romania.

De asemenea, tineretul Liberal organizeaza in scuarul Teatrului de Opera si Balet o actiune dedicata sarbatorii tuturor romanilor.

Pe parcursul acestei saptamani, Institutul Cultural Roman "Mihai Eminescu" la Chisinau si Ambasada Romaniei au organizat mai multe actiuni culturale dedicate Zilei Nationale a Romaniei, iar sambata, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni a organizat un concert la Palatul National din Chisinau, cu participarea formatiilor "Gandul Matei" din Republica Moldova si "Directia 5" din Romania.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...