Cetatenii olandezi cu drept de vot isi exprima, miercuri, optiunea cu ocazia alegerilor parlamentare din aceasta tara, prezenta la urne fiind, dupa primele ore, mai ridicata decat la precedentul scrutin.
Urnele s-au deschis la ora locala 07:30 (ora 08:30, ora Romaniei - n.red.), iar pana la ora locala 13:45 isi exprimasera optiunea de vot 33 la suta dintre alegatori, fata de 27 la suta la precedentele alegeri parlamentare, relateaza agentia Associated Press, citata de WBOC.
Sursa citata noteaza ca prezenta este considerata una ridicata pentru acea ora, cu atat mai mult cu cat vremea contribuie - cer senin si temperaturi placute.
De asemenea, la ora locala 13:00, prezenta la vot in Amsterdam era de 25,1 la suta, fata de 14,1 la suta in 2012, iar in Rotterdam, la ora locala 15:00, prezenta la vot era de 38 la suta, fata de 30 la suta la ultimele alegeri.
Urnele se vor inchide la ora 21:00, iar un exit-poll va fi publicat imediat dupa, insa rezultatele se vor contura in jurul orei 23:00.
Citeste mai multe desfasurarea alegerilor parlamentare din Olanda
Olandezii nu sunt atat de implicati de regula in procesul lor electoral, insa lucrurile s-au schimbat in ultima perioada, din cauza cresterii tot mai accentuate a formatiunii de extrema dreapta a populistului Geert Wilders, a unui conflict bizar cu Guvernul Turciei si a situatiei tot mai nesigure din Uniunea Europeana.
Wilders conduce Partidul pentru Libertate (PVV), care se pozitioneaza antiimigranti si este al doilea in preferinte in sondaje, cu 21,5 la suta, dupa partidul actualului premier Mark Rutte, VVD, care are circa 25 la suta.
Votul este considerat un test pentru Europa - daca va pendula catre dreapta, dupa votul privind Brexit si alegerea lui Donald Trump la Casa Alba, si inainte de alegerile foarte importante din Franta si Germania.