Conflict diplomatic major: Olanda a expulzat un ministru turc. UPDATE Erdogan: Aceasta tara "va plati pretul"

Duminica, 12 Martie 2017, ora 15:34
31008 citiri
Conflict diplomatic major: Olanda a expulzat un ministru turc. UPDATE Erdogan: Aceasta tara "va plati pretul"

Autoritatile olandeze au expulzat-o sambata noaptea pe Betul Sayan Kaya (foto), ministrul turc pentru probleme sociale si familie, inapoi in Germania, a anuntat la primele ore ale zilei de duminica primarul orasului Rotterdam, citat de Reuters.

In fata consulatului Turciei din Rotterdam, politia calare a dispersat cateva sute de manifestanti care cereau sa o vada pe Sayan Kaya. Aceasta a fost impiedicata sa li se adreseze.

Politia olandeza a folosit cai si tunuri cu apa pentru a dispersa cei peste 1.000 de manifestanti din fata consulatului. Manifestantii au aruncat cu sticle si au distrus masini ale politiei. De asemenea, protestatarii au aruncat cu oua si portocale in cladiri si au scandat "Olanda, nu ne testa rabdarea", "Allah este mare", "Europa barbara" si "Olanda dictatoare va plati".

Ministrul turc, impreuna cu mai multi membri ai familiei, intrase in Olanda la bordul unui autoturism.

Turcii nu se lasa si trimit un ministru in Olanda cu masina, daca nu s-a putut cu avionul

Ea intentiona sa participe duminica la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificarile constitutionale supuse unui referendum in data de 16 aprilie. Cetatenii turci, inclusiv cei de peste hotare, sunt chemati sa voteze puteri sporite pentru presedintele Turciei.

Olanda i-a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam.

Olanda nu-l primeste in tara pe ministrul turc de Externe. Erdogan reactioneaza violent: Mai aterizati voi in Turcia?

Cu cateva zile inainte, acesta fusese impiedicat sa participe la o intalnire cu conationalii sai la Hamburg, in Germania, iar ulterior a renuntat si la participarea la un miting la Zurich, in Elvetia.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat in termeni duri atat Germania, cat si Olanda pentru interdictiile impuse sefului diplomatiei de la Ankara.

Ministrul turc de Externe ii face campanie lui Erdogan in Franta, dupa ce n-a fost primit in Olanda

UPDATE 9:52 - Turcia a anuntat, duminica dimineata, ca va raspunde Olandei in cel mai "dur mod". "Am transmis autoritatilor olandeze ca va exista un raspuns in modul cel mai dur. Vom raspunde pe masura acestui comportament inacceptabil", a declarat, duminica, premierul turc, Binali Yildirim, intr-un comunicat citat de Reuters.

De asemenea, Ministerul turc de externe a cerut Olandei ca ambasadorul Hagai la Ankara, care este in concediu in acest moment, sa nu se intoarca la post o vreme, relateaza Hurriyet. "Nu vrem ca ambasadorul olandez, care este in prezent in concediu, in afara Turciei, sa se intoarca o vreme la post", se arata intr-un comunicat al MAE turc.

UPDATE 13:00 - Un grup de manifestanti a smuls duminica drapelul olandez de pe Consulatul Olandei la Istanbul, in plina criza intre Ankara si Haga, care a expulzat un ministru turc, relateaza AFP. Manifestantii au inlocuit drapelul olandez cu cel turc.

Potrivit DPA, Ankara ia in calcul posibilitatea de a le interzice diplomatilor olandezi accesul in Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe insarcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe. Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atentia cu lui Erdogan ca "intrece limita".

UPDATE 13:23 - Premierul olandez, Mark Rutte, a spus ca a fost nevoit sa impiediece accesul a doi ministri turci pe teritoriul tarii sale si sa le interzica sa participe la mitinguri cu alegatorii turci deoarece Ankara a amenintat cu sanctiuni impotriva Guvernului sau, relateaza The Associated Press. "Nu putem face afaceri in contextul unui astfel de santaj", a declarat Rutte duminica.

Premierul Olandei a spus ca a fost socat sa vada ca un ministru turc a incercat sa ajunga la un miting de la Rotterdam dupa ce Guvernul i-a comunicat clar faptul ca nu este binevenit. "Am trasat o linie rosie", a spus Rutte.

UPDATE 14:50 - Turcia va continua sa ia masuri impotriva Olandei, pana cand isi va cere scuze pentru scandalul diplomatic izbucnit intre cele doua tari, a declarat duminica ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters. Cavusoglu a subliniat ca asteapta sa vada daca vreo tara europeana isi exprima critici in legatura cu "actiunile fasciste" ale Olandei.

UPDATE 15:00 - Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat ca va face tot posibilul pentru o 'dezescaladare' a tensiunilor diplomatice intre tara sa si Turcia, dupa incidentele produse sambata, el aparand insa decizia autoritatilor olandeze de a escorta la frontiera un ministru turc, relateaza AFP si Reuters.

'Nu am trecut printr-o asemenea experienta, insa noi dorim sa fim partea mai prudenta. Daca ei vor escalada situatia, va trebui sa raspundem, dar vom face tot ce depinde de noi pentru o dezescaladare', a afirmat ulterior Rutte la radio-televiziunea olandeza NOS.

'Olanda nu se va lasa santajata', a continuat premierul Rutte, aflat in plina campanie electorala inaintea legislativelor programate miercuri, 15 martie, in care sondajele il dau umar la umar cu liderul extremistilor de dreapta, Geert Wilders.

UPDATE 15:27 - Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a multumit Frantei pentru ca a permis vizita ministrului turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, care doreste promovarea referendumului din luna aprilie din tara sa, relateaza Le Figaro online.

Erdogan a reiterat comparatia intre decizia Olandei de a interzice aterizarea la Rotterdam a avionului in care se afla ministrul turc si "nazismul". El a afirmat ca tratamentul aplicat oficialului tuc se traduce printr-o crestere a nivelului de "rasism si fascism" si a promis ca "aceasta tara va plati pretul". Erdogan a multumit in schimb Frantei ca a autorizat vizita sefului sau al diplomatiei. "Franta nu a cazut in aceasta capcana", a spus el.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#conflict diplomatic olanda turcia, #ministru turc expulzat Olanda , #Olanda