Premierul Olandei, dupa ce partidul sau a castigat alegerile: Gata cu populismul gresit

Joi, 16 Martie 2017, ora 06:29
27949 citiri
Premierul Olandei, dupa ce partidul sau a castigat alegerile: Gata cu populismul gresit

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, dupa alegerile legislative castigate detasat de partidul sau, VVD, potrivit exit-pollurilor, ca tara a "respins populismul gresit".

"Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul, relateaza The Guardian.

"Am vorbit la telefon cu multi colegi europeni. Aceasta (miercuri - n.red.) este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'", a adaugat el.

Rutte a salutat rata mare de participare, 82%, potrivit IPSOS, un record in ultimii 31 de ani. "A fost un festival pentru democratie, cu cozi la sectiile de vot. Nu am mai vazut acest lucru de mult timp", a afirmat el.

Partidul Liberal VVD, al premierului Mark Rutte, a castigat detasat alegerile legislative din Olanda, urmand ca aiba 31 de reprezentanti in Parlament, potrivit exit-pollului realizat de IPSOS. VVD a pierdut 10 mandate, fata de Legislativul trecut, dar rezultatul este oricum peste asteptari.

Formatiunea lui Geert Wilders, PVV, se afla pe a doua pozitie, alaturi de formatiunea crestin-democrata CDA si de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare.

Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate.

Partidul Laburist este marele perdant al serii, cu o scadere de 29 de mandate, in timp ce Verzii sunt marii castigatori, cu 12 mandate in plus. Pierderea suferita de laburisti este fara precedent in politica olandeza.

Rutte, un celibatar in varsta de 50 de ani, care spune ca urmeaza exemplele lui Ronald Reagan, Margaret Thatcher su Winston Churchill, a devenit, dupa alegerile legislative din 9 iunie 2010, primul premier liberal al Olandei din 1918.

De atunci si-a condus cu calm barca pe apele turbulente olandeze si considera drept cea mai mare reusita a sa cresterea economica a tarii, datorita unei campanii de austeritate bugetara in timpul crizei din Zona euro.

"Traim vremuri foarte instabile si periculoase, iar sarcina mea principala, ca premier, este sa pastrez aceasta tara stabila si sigura", a declarat el pentru AFP inainte de alegeri.

In ianuarie, el a publicat o scrisoare deschisa in presa, prin care le-a cerut celor care nu respecta valorile olandeze sa se adapteze sau sa plece din tara. Intr-o tentativa de seducere a simpatizantilor lui Geert Wilders, el si-a dezvaluit sloganul de campanie: "A actiona. Normal". Acest slogan face referire la o expresie comuna in societatea olandeza.

Pe parcursul campaniei, acest politician elegant a incercat sa se impuna ca singura alternativa serioasa in fata deputatului anti-islam Geert Wilders, ramanand deasupra luptelor interne, pentru a-si pastra imaginea de lider.

Citeste si:
Klaus Iohannis, declarație de presă de la ora 18.15
Klaus Iohannis, declarație de presă de la ora 18.15
Președintele Klaus Iohannis va susține marți, 19 octombrie, de la ora 18.15, o declarație de presă. Ieșirea șefului statului vine în contextul în care România a înregistrat astăzi 574...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Cătălin Drulă, singurul care a primit aviz pozitiv
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Cătălin Drulă, singurul care a primit aviz pozitiv
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: NEWS.RO