Haos in traficul aerian din Europa: Ce drepturi ai si ce poti sa faci daca ramai blocat in strainatate

Marti, 14 Iunie 2016, ora 11:22
5817 citiri
Haos in traficul aerian din Europa: Ce drepturi ai si ce poti sa faci daca ramai blocat in strainatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cauza mai multor greve, traficul aerian va fi dat peste cap in Europa, marti, asa ai putea sa intampini diverse probleme in calatoria ta.

Citeste mai multe detalii despre grevele din Europa care vor produce haos in aer

The Telegraph a intocmit o lista cu recomadari pentru pasagerii care s-ar putea afla in diverse situatii neplacute cauzate de perturbarile de trafic aerian.

Am dreptul sa primesc banii inapoi daca imi este anulat zborul?

Da. Reglementarile Uniunii Europene obliga companiile aeriene sa iti ramburseze integral banii pe biletul de avion sau sa iti asigure transportul pana la destinatie cat mai curand posibil. Unele companii iti dau posibilitatea sa iti rezervi un zbor intr-o alta zi, fara costuri suplimentare.

Voi primi despagubiri?

Operatorii de zbor nu sunt obligati sa plateasca despagubiri calatorilor, pentru ca nu sunt direct responsabili pentru perturbarea traficului aerian.

Ce fac daca sunt blocat in strainatate?

Legislatia europeana spune clar ca, daca un zbor al unei companii UE sau care a decolat de pe un aeroport din UE este anulat, compania aeriana este obligata sa acopere cheltuielile cu hotelul si mancarea pentru toti cei care raman blocati in strainatate, pana cand sunt preluati de o alta cursa catre destinatia lor.

Daca operatorul de zbor iti spune sa iti gasesti singur cazare si sa iti cumperi mancare, pastreaza toate bonurile fiscale pentru decont si nu face excese.

Ce se intampla in cazul pachetelor de vacanta?

Pasagerii afectati de grevele din traficul aerian care au un pachet de vacanta achizitionat de la o agentie turistica, atunci agentia respectiva are responsabilitatea sa ii indrume si sa ii duca la destinatie.

Mi-a fost anulat zborul - imi pot anula si cazarea?

Daca ti-ai rezervat o camera de hotel sau alt fel de cazare pe cont propriu, adica nu face parte dintr-un pachet turistic, atunci tu esti responsabil de anularea rezervarii. In functie de politica hotelului, poti primi sau nu banii inapoi, poti face sau nu o rezervare pentru alte zile, asa ca, daca te afli in aceasta situatie, este posibil sa pierzi niste bani.

Sunt acoperit de asigurarea de calatorie?

Asigurarea de calatorie ar putea plati o suma mica pentru intarzieri foarte marti (de obicei de peste 12 ore), insa banii nu-ti vor ajunge pentru mai mult de o masa sau doua. Cateva polite ti-ar putea asigura si cazarea la hotel, insa trebuie sa verifici foarte bine termenii si condititiile cu asiguratorul tau.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sfaturi avion anulat, #greva trafic aeriana Europa , #orase Europa