Alegeri parlamentare in Polonia: Test pentru Donald Tusk

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 10:41
908 citiri
Alegeri parlamentare in Polonia: Test pentru Donald Tusk

Polonezii sunt chemati duminica sa-si innoiasca Parlamentul, un scrutin cu valoare de test pentru premierul Donald Tusk, care conduce Platforma Civica si care, daca va reusi sa castige, va face istorie, devenind primul sef de guvern dupa caderea comunismului care ar obtine doua mandate succesive.

O asemenea victorie ar sublinia, o data in plus, stabilitatea in crestere a unei tari care in primii ani de democratie era obisnuita cu tulburari politice.

Circa 30 de milioane de alegatori sunt chemati sa-i aleaga pe cei 460 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului, Seimul, si pe cei 100 ai Senatului. Conturarea viitoarei coalitii de guvernare depinde de rata participarii la vot.

Desi analistii cred ca va fi o cursa electorala stransa, cu un rezultat imposibil de prezis, Platforma Civica (PO), de centru, are totusi, potrivit unor sondaje de opinie, un avantaj de 10 procente in fata principalului rival, partidul conservator Lege si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

Totusi, PiS a reusit in ultimii ani sa obtina in alegeri mai multe voturi decat o aratau sondajele. In plus, experienta a aratat ca o rata mai mica a participarii la vot favorizeaza partidul lui Kaczynski, care are un electorat mai loial. In 2007, cand a castigat Tusk, rata s-a situat la 54%, or acum sondajele indica o rata coborata la 47%. In 2005, PiS castiga alegerile cu o participare la vot de 41%.

Premierul Tusk are avantajul de a conduce o tara care a ramas aproape neatinsa de cea mai grava criza financiara a Europei. Polonia este una dintre putinele tari europene care nu a cazut in recesiune in timpul crizei financiare globale din 2008-2009. Si pentru ca nu este membra a zonei euro, a ramas in mare parte izolata de contagiunea provocata de Grecia si de celelalte tari care au avut nevoie de salvare europeana.

Pentru suporterii sai, Tusk este un lider moderat, care a promovat stabilitatea si bune relatii cu Germania, Rusia si Uniunea Europeana. Economia a crescut constant sub conducerea lui, chiar si atunci cand restul Europei cadea in recesiune, in 2009.

Totusi, tot sondajele arata ca este improbabil sa poata castiga o majoritate clara in Parlament, ceea ce inseamna ca va trebui sa gaseasca parteneri de coalitie. Se afla intr-o relatie buna cu partenerul sau de guvernare din ultimii patru ani, Partidul Popular Polonez, de orientare taraneasca.

Glume electorale

Un tabloid polonez a publicat recent o gluma care surprinde foarte bine situatia. Unul dintre consilieri vine la Tusk si ii spune: "Domnule prim-ministru, avem o problema. Potrivit sondajelor de opinie, polonezii traiesc bine si sunt foarte multumiti". "Dar asta e minunat", replica Tusk. "Unde e problema?". Iar consilierul raspunde: "Pai sondajele au fost facute in Marea Britanie".

Scandal cu Kaczynski

Kaczynski, in schimb, favorizeaza cheltuielile sociale si alte eforturi ale statului pentru a-i ajuta pe cei dezavantajati. Fratele geaman al defunctului presedinte Lech Kaczynski - mort anul trecut in tragicul accident de avion de la Smolensk - este mai sceptic in relatiile cu puterile externe si transmite un mesaj nationalist-patriotic mai accentuat, care prinde mai ales in randul populatiei mai in varsta si rurale.

In ultimele zile, el a provocat un adevarat scandal in Polonia, publicand o carte in care acuza Germania ca incearca sa subjuge Polonia. Retorica sa a amintit de anii in care a fost prim-ministru (2005-2007), cand capatase faima de a fi cel care provoaca necazuri Uniunii Europene. Si totusi, sondajele au aratat o usoara crestere a popularitatii sale dupa acuzele aduse Germaniei.

In 2007, Kaczynski a fost invins in alegeri de Tusk, care a orientat Polonia catre legaturi mai puternice cu Germania si restul Europei. Chiar daca relatiile cu Statele Unite au ramas foarte bune, guvernul lui Tusk a fost de un proamericanism mai reflexiv si a retras ultimele trupe ale Poloniei din Irak in 2008.

In cazul in care ar castiga, lui Kaczynski i-ar fi foarte greu, totusi, sa-si gaseasca un partener de guvernare. Wall Street Journal scria zilele trecute, ca exista totusi posibilitatea ca noul cabinet sa fie format de Kaczynski. Daca partidul lui ar castiga cel mai mare numar de voturi, dar nu ar avea majoritate absoluta in Parlament, Polonia poate invoca o procedura constitutionala prin care se dau trei posibilitati de a forma guvernul. Ultima data s-a intamplat in 2004.

Surpriza e la Miscarea Palikot?

O alta surpriza a alegerilor de duminica ar putea veni din partea unui nou partid de stanga - Miscarea Palikot. Este fondat de un fost deputat si om de afaceri bogat, Janusz Palikot, care lupta impotriva puterii Bisericii Romano-Catolice - intr-o tara in care 90% din populatia de 38 de milioane este catolica - si pledeaza pentru cauze liberale, cum ar fi drepturile homosexualilor, liberalizarea legilor stricte privind avortul sau legalizarea drogurilor usoare.

Partidul lui Palikot a urcat pe locul al treilea in unele sondaje recente si pare sa profite de pe urma dezamagirii fata de partidele traditionale. Ideile lui Palikot pot gasi ecou in randul tinerilor si al populatiei urbane.

O combinatie intre un PiS revigorat si apetitul de a aduna protestatari al Palikot ar putea eroda sprijinul pentru PO, obligandu-l pe premierul Tusk sa alcatuiasca o coalitie mai mare de trei partide, posibil cu stanga postcomunista, ceea ce ar putea incetini reformele.

Care este demersul?

Presedintii Poloniei, care au dreptul de a numi premierul, au ales in ultimii 20 de ani candidatii sugerati de liderii partidelor care au castigat alegerile. Premierul numit trebuie sa castige un vot de incredere in Seim, iar presedintele Borislaw Komorowski, care l-a invins pe Kaczynski in lupta pentru presedintie, anul trecut, a spus ca numirea premierului in persoana liderului de partid care castiga alegerile nu este garantata, daca acesta nu poate alcatui o majoritate.

Daca nu este castigat votul de incredere, atunci Parlamentul are dreptul de a veni cu propriul candidat. Daca nici acesta nu castiga increderea, optiunea premierului se reintoarce la presedinte. In cazul in care nici a treia oara nu se obtine votul de incredere, presedintele ordona dizolvarea Parlamentului si convoaca alegeri anticipate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri parlamentare Polonia, #alegeri Donald Tusk , #Polonia