Polonia sfideaza Comisia Europeana si adopta reformele controversate din sistemul judiciar. Budapesta ii ia apararea

Joi, 20 Iulie 2017, ora 23:35
6124 citiri
Polonia sfideaza Comisia Europeana si adopta reformele controversate din sistemul judiciar. Budapesta ii ia apararea
Foto: Ziare.com

Conservatorii aflati la guvernare in Polonia au sfidat joi Comisia Europeana prin adoptarea unei legi controversate privind reforma Curtii Supreme poloneze, act normativ denuntat de opozitie drept o "lovitura de stat" care va reduce independenta sistemului judiciar.

Legea a fost votata in Camera inferioara a Parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra si 23 de abtineri.

Prin acordarea unei influente sporite asupra Curtii Supreme, Parlamentul polonez a ignorat avertismentul Comisiei Europene, care miercuri a somat Varsovia sa suspende noile reforme controversate din sistemul sau judiciar, intrucat reprezinta "riscuri clare pentru independenta Justitiei" din Polonia.

Executivul comunitar le-a solicitat autoritatilor poloneze "sa puna in suspensie noile legi si sa reia dialogul angajat" cu Bruxellesul pentru a "raspunde temerilor grave" exprimate cu privire la statul de drept.

De asemenea, presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a spus ca aceste actiuni sunt "impotriva valorilor europene".

"Privim in mod diferit propunerile prezentate astazi de catre partidul de guvernamant. Este convingerea mea ca actiunile recente sunt impotriva valorilor si standardelor europene si ne pot afecta reputatia. Ei ne transporta - in sens politic - in timp si in spatiu: inapoi si spre est. Presedintele (Poloniei - n.red.) cu siguranta crede altfel", sustine Tusk.

Intentia Partidului Lege si Justitie (PiS, de guvernamant) de a permite parlamentului polonez sa-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului National al Magistraturii a provocat proteste in Polonia si critici din partea Uniunii Europene.

Legislatia, despre care criticii sustin ca va eroda independenta sistemului judiciar si va submina democratia, a fost aprobata recent de Legislativul de la Varsovia, dar trebuie sa fie promulgata de catre presedintele polonez Andrzej Duda. Temerile Comisiei Europene se refera la patru legi, in legatura cu Consiliul National al Magistraturii, Curtea Suprema, Scoala Nationala de Magistratura si organizarea tribunalelor ordinare.

"Daca vor fi implementate in actuala lor forma, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independentei sistemului judiciar si vor spori amenintarea sistemica la adresa statului de drept in Polonia", a avertizat miercuri executivul UE, care preciza ca examineaza optiunile juridice si politice, inclusiv suspendarea dreptului de vot al Poloniei in Consiliul European si Consiliul UE.

Ungaria tine partea Poloniei: CE a lansat o vanatoare de vrajitoare

In schimb, ministrul maghiar de Extrene, Peter Szijjarto, a acuzat joi Comisia Europeana ca a lansat o adevarata "vanatoare de vrajitoare" contra mai multor tari central-europene care vorbesc deschis si onest despre provocarile europene si care ofera, de asemenea, raspunsuri eficiente la acestea.

Intr-o declaratie de presa, seful diplomatiei ungare s-a referit concret la cererea Comisiei Europene adresata Poloniei de a suspenda reforma sistemului sau judiciar si a sustinut ca executivul comunitar se amesteca in afacerile interne ale Ungariei si ale Poloniei.

Ministrul ungar a adaugat ca sarcina Comisiei Europene este de a garanta ca tratatele Uniunii Europene sunt respectate in conformitate cu dreptul comunitar, mai degraba decat de a "actiona ca un organism politic si a face declaratii cu fundament politic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Polonia reforma Curtea Suprema, #Tusk valori europene Polonia, #Ungaria CE vanatoare de vrajitoare , #Polonia