Ziare.com

Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei pentru a-i proteja pe judecatori de controlul politic

de Andreea Diochetanu
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 14:19

   

Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei pentru a-i proteja pe judecatori de controlul politic
Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Poloniei, miercuri, trimitand in acest sens o scrisoare formala de notificare, care vizeaza noul regim disciplinar pentru judecatori.

Guvernul Poloniei are la dispozitie doua luni pentru a raspunde la scrisoare, conform unui comunicat de presa al CE.

Noul regim disciplinar submineaza independenta judiciara a judecatorilor polonezi, intrucat nu le ofera garantiile necesare care sa ii protejeze de controlul politic, asa cum prevede Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), arata CE.

In primul rand, Comisia considera ca Polonia a esuat in a-si indeplini obligatiile care ii revin in temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeana in legatura cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacra dreptul la o cale de atac eficienta in fata unei instante independente si impartiale.

Legile din Polonia permit ca judecatorii sa fie supusi unor investigatii disciplinare, proceduri si chiar sanctiuni, din cauza deciziilor pe care le iau. De asemenea, noul regim disciplinar nu garanteaza independenta si impartialitatea Camerei Disciplinare a Curtii Supreme, care examineaza deciziile luate in cadrul procedurilor disciplinare impotriva judecatorilor.

Aceasta camera disciplinara este compusa din judecatori noi, selectati la propunerea Consiliului National al Magistraturii, care are membri alesi de Parlamentul Poloniei.

De asemenea, Comisia mai arata ca Polonia nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), care consacra dreptul instantelor de a solicita Curtii Europene de Justitie hotarari preliminare.

Dupa cum arata evolutiile din Polonia, noul regim disciplinar permite judecatorilor sa faca obiectul unor proceduri disciplinare pentru continutul deciziilor lor judiciare. Asta include si deciziile de a trimite intrebari Curtii de Justitie a UE.

Intrucat judecatorii nu sunt protejati de a fi expusi unor sanctiuni disciplinare pentru exercitarea acestui drept, consacrat la articolul 267 din TFUE, noul regim creeaza o parghie pentru a recurge la acest mecanism.

Functionarea mecanismului de referinta preliminara - care este coloana vertebrala a ordinii juridice a Uniunii - impune instantelor nationale sa fie libere sa adreseze Curtii Europene de Justitie orice intrebare preliminara pe care o considera necesara in orice etapa a procedurii.

Acum, guvernul polonez are la dispozitie doua luni pentru a raspunde la scrisoarea formala de notificare.

Comisia Europeana a lansat, in iulie 2018, procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza noii legi privind functionarea Curtii Supreme de Justitie, masura avand rolul de protejare a independentei Justitiei din aceasta tara.

"Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formala referitoare la Legea de functionare a Curtii Supreme de Justitie din Polonia", a anuntat atunci institutia.

Citeste si:
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu vreau influenta de nici un fel!

Iar pe judecatori ii influenteaza lgtb si si altii asemenea lor.

Desteapta-te romane si Christos te va lumina!

 

Ce legatura are lgtb cu ue

Cerand independenta justitiei fata de politic? Cerinta este una de baza pentru ue pentru ca altfel politicieni pot fura linistiti. Pe langa ca e de bun simt, este deasemeni o conditie de la inceput ca sa intri in ue, deci daca nu iti place, nu intra in ue.
Sa te lumineze Christos ca ai nevoie


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor