Congres al pastorilor in Polonia: Urmasii ciobanilor valahi vor sa faca din Carpati un brand

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 10:14
8532 citiri
Congres al pastorilor in Polonia: Urmasii ciobanilor valahi vor sa faca din Carpati un brand
Foto: Informatorium Karpackie

Pastorii gorali sau valahi, urmasi ai ciobanilor din Valahia care s-au raspandit in intregul arc carpatic, vor sa transforme Muntii Carpati intr-un brand asemanator Alpilor, printr-o mai buna cooperare a pastorilor din toate tarile prin care trece acest lant muntos, inclusiv din Romania.

Un pas important in acest demers l-a reprezentat prima editie a Congresului Carpatilor, organizata sambata si duminica in localitatea poloneza Ludzmierz.

Au participat sute de pastori din Polonia, Cehia si Slovacia si, cu statut de invitat special, o importanta delegatie de peste 50 de persoane din Romania, din regiunile Transilvania si Bucovina, respectiv din judetele Salaj, Cluj, Maramures si Suceava.

"Evenimentul la care participam in aceste zile vrea sa-i pregateasca pe ciobanii din intreaga Polonie sa inceapa sa lucreze impreuna, iar pe voi, romanii, v-am invitat ca observatori, pentru a vedea cum cooperam in regiunea noastra si pentru a arata ca acest gen de cooperare poate exista intre toate tarile ce se afla de-a lungul lantului Carpatilor.

Anul viitor vom organiza un eveniment de mult mai mare amploare, numit Sarbatoarea Carpatilor, la care vrem sa invitam oameni din toate tarile. Avem deja un buget din fonduri elvetiene, dar vom utiliza si fonduri proprii. Prima editie va fi in Polonia, dar daca lucrurile merg bine vrem sa fie organizat, pe rand, in fiecare din tarile din Carpati", a declarat sambata, pentru Agerpres, Maria Kohut, unul dintre principalii organizatori ai congresului.

Ciobani emigrati din Valahia romaneasca

Maria este sotie de cioban din regiunea Zakopane si sufletul mai multe organizatii non-guvernamentale care incearca sa promoveze traditiile valahilor, ciobani emigrati din Valahia romaneasca in intregul arc carpatic.

"Noi, munteni din Polonia, numiti gorali, provenind din Valahia, ocupam numai 5% din teritoriul Carpatilor polonezi, iar numeric reprezentam numai 2% din populatia tarii. Dar suntem foarte activi, cu un foarte bun marketing, cu haine, muzica, dansuri specifice si cu produse din branza recunoscute in intreaga Polonie.

Oriunde mergi in Polonia, oamenii stiu ca noi suntem munteni si ca facem o branza extraordinara si ca avem traditiile noastre, chiar daca suntem numai o mica parte. Noi toti stim ca locuim in Carpati si ca stramosii nostri provin din Valahia, de unde au plecat cu oile in toate tarile strabatute de acesti munti.

Noi stim ca identitatea noastra este din radacini valahice, avem o istorie comuna, traditii comune, indiferent ca ne aflam acum in Ucraina, Cehia, Slovacia. Daca suntem pe teritoriul Carpatilor, suntem aceeasi oameni. Sunt mici diferente in port sau in limbaj, dar toate cuvintele legate de oi si oierit sunt foarte asemanatoare in toata aceasta regiune", arata Maria Kohut.

Foto: zakopanedlaciebie.pl

Ea a explicat ca se incearca realizarea unei mai bune colaborari intre pastorii din Carpati, prin actiuni concrete, pe mai multe niveluri, contandu-se in aceste demersuri pe sprijinul Romaniei, importanta tarii noastre fiind subliniata de participarea la evenimentul de la finalul saptamanii a presedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski, prezent sambata la Ludzmierz.

Presedintele Poloniei a dat "Buna ziua!" la Ludzmierz

"Acum ne-am dori ca si autoritatile din aceste tari sa coopereze intre ele, pentru a gasi solutii. La cel mai inalt nivel politic exista un interes din partea Poloniei de a avea un parteneriat foarte puternic cu Romania, chiar si la nivel prezidential. Acesta este motivul pentru care presedintele (Poloniei - n.red.) a venit astazi la Ludzmierz, pentru ca a stiut ca aici vor fi reprezentanti ai tarii voastre si a vrut sa arate ca Romania este importanta pentru noi, polonezii, si la nivel inalt, ca partener", afirma Maria Kohut.

De altfel, presedintele Poloniei si-a inceput discursul sustinut la intalnirea cu delegatia din tara noastra adresand participantilor un 'Buna ziua!' in limba romana. La final a aprins, alaturi de reprezentanti din tara gazda, din Romania, Cehia si Slovacia, un foc simbolic semnificand dorinta unei mai bune colaborari intre aceste tari.

"Prezenta noastra aici este legata in primul rand de un schimb de bune practici, tinand cont de experienta acestei tari in accesarea fondurilor europene. Ne-am bucurat ca la focul simbolic aprins vineri presedintele Poloniei a venit sa dea mana personal si sa schimbe cateva cuvinte cu membri ai delegatiei Romaniei. Sper ca am "aprins focul" unor mai bune relatii intre tarile noastre", a precizat, pentru AGERPRES, Mircea Groza, reprezentant al Consiliului Judetean Salaj, prezent la Congresul Carpatilor.

In opinia Mariei Kohut, un rol important pentru o mai buna colaborare intre tarile din Carpati o are, pe langa relatia dintre ciobani si mediul non-guvernamental, si colaborarea la nivel inalt intre statele din zona.

Scopul final al acestor actiuni este impunerea Muntilor Carpati ca un brand la nivel european.

"Avem nevoie de un produs care sa faca din Carpati o marca. Poate fi branza, pentru ca aceasta este peste tot, poate fi oaia. Cand vorbesti de Alpi, nu te gandesti ca poate e vorba de Franta, poate de Elvetia. Nu te gandesti la tari, ci la Alpi. Carpatii nu sunt foarte cunoscuti in Europa", conchide Maria Kohut.

Congresul Carpatilor a fost organizat de catre Asociatia Muntenilor din Polonia, organizatie care are 8.000 de membri, cu sprijinul unor fonduri elvetiene si din surse proprii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#ciobani valahi Polonia, #congres ciobani Polonia, #brand Carpati Alpi , #Polonia