Consiliul Europei intervine in problema legii privind mass-media din Polonia

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 22:07
1886 citiri
Consiliul Europei intervine in problema legii privind mass-media din Polonia
Foto: Facebook/Andrzej Duda

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muznieks, i-a cerut marti presedintelui polonez conservator Andrzej Duda sa nu promulge o lege care plaseaza radioul si televiziunea publice "sub controlul direct" al guvernului.

In opinia comisarului, aceasta lege, adoptata la sfarsitul lunii decembrie, dar care nu a fost inca promulgata de presedinte, "plaseaza intr-o maniera ingrijoratoare mass-media publica sub controlul direct al guvernului, oferindu-i acestuia din urma puterea de a numi si demite" liderii radioului si televiziunii publice poloneze, relateaza AFP.

Exprimandu-si la randul sau "ingrijorarea", secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a cerut presedintelui polonez sa nu promulge legea inainte de a verifica daca dispozitiile sale sunt compatibile cu Conventia europeana pentru drepturile omului.

Ministrul polonez de externe: Vrem vindecarea tarii noastre dupa 25 de ani de indoctrinare liberala

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Duda, Thorbjorn Jagland l-a invitat pe acesta "sa inceapa un dialog cu expertii Consiliului Europei privind chestiunea libertatilor mass-media garantate de articolul 10 din Conventia europeana pentru drepturile omului inainte de a semna aceasta lege".

"Votata in graba de parlament saptamana trecuta, legea nu a beneficiat nici de dezbaterea publica necesara intr-o societate democratica atunci cand se iau in calcul schimbari majore in domeniul libertatii presei", a spus comisarul Muiznieks.

Patru asociatii pentru apararea libertatii presei - Asociatia Jurnalistilor Europeni, Federatia Internationala a Jurnalistilor, Federatia Europeana a Jurnalistilor si Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor - au depus luni o plangere la Consiliul Europei, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la consecintele acestei noi legi controversate.

Partidul Dreptate si Justitie (PiS) condus de Jaroslaw Kaczynski a anuntat deja ca televiziunea si radioul public, precum si Agentia nationala de informatii (PAP), care sunt in prezent societati comerciale controlate de stat, vor fi transformate in institutii culturale patronate de un consiliu al canalelor media nationale, care urmeaza sa fie instituit de noua putere.

Potrivit PiS, aceste schimbari vor duce la "rationalizarea si scaderea cheltuielilor de administrare a societatilor radioului si televiziunii publice, precum si la revenirea la standarde profesionale si etice necesare pentru a-si realiza misiunea publica".

Opozitia poloneza, in schimb, considera ca este vorba pur si simplu de o preluare a controlului direct asupra acestor canale media de catre conservatorii aflati la putere de doua luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Polonia lege mass media, #Polonia mass media , #Polonia