Decizia Curții Constituționale a Poloniei ce contravine dreptului comunitar a intrat în vigoare. Varșovia riscă banii din PNRR

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 22:42
2180 citiri
Decizia Curții Constituționale a Poloniei ce contravine dreptului comunitar a intrat în vigoare. Varșovia riscă banii din PNRR
Au fost proteste masive în Varșovia FOTO Hepta

O decizie istorică a Curţii Constituţionale poloneze, care afirmă primatul dreptului polonez asupra dreptului european, a intrat în vigoare marţi după publicarea sa în Monitorul Oficial, relatează AFP.

Această decizie, emisă joi într-un caz introdus de guvernul populist naţionalist polonez, ar putea ameninţa finanţarea Poloniei de către UE şi este considerată ca o primă etapă posibilă către ieşirea sa din Uniunea Europeană.

Decizia pune în discuţie primatul dreptului comunitar - un principiu cheie al apartenenţei la UE - prin declararea anumitor articole importante ale tratatelor Uniunii Europene ''incompatibile'' cu Constituţia poloneză.

Decizia a fost criticată de către Bruxelles, precum şi de majoritatea liderilor europeni.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul, solicitând UE să ''respecte limitele suveranităţii statelor membre''.

Curtea Constituţională, sub influenţa partidului de guvernământ, a cerut, de asemenea, instituţiilor europene să nu ''acţioneze dincolo de sfera competenţelor lor'', intervenind în funcţionarea sistemului judiciar polonez.

Reformele sistemului de justiţie introduse de populişti constituie un subiect de dispută major cu Bruxelles-ul, notează AFP.

Avertismentul unui comisar european

Comisarul european Vera Jourova, din Cehia, arată că Uniunea Europeană trebuie să atace decizia curţii constituţionale din Polonia privind prevalenţa legislaţiei naţionale în faţa celei europene, transmite Reuters.

Tribunalul constituţional al Poloniei a a emis o judecată în acest sens săptămâna trecută, escaladând puternic un conflict legat de valorile fundamentale dintre euroscepticii de la Varşovia şi majoritatea celorlalte state membrie.

Peste 100.000 de oameni au protestat duminică în Polonia în sprijinul UE, dând un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se tem că este perspectiva ca ţara lor să urmeze Marea Britanie şi să părăsească blocul european într-un ”Polexit”.

"Dacă nu susţinem principiul UE că norme egale sunt respectate la fel peste tot în Europa, întreaga Europă va începe să se prăbuşească", a declarat Vera Jourova, comisarul UE din Republica Cehă.

"De aceea va trebui să reacţionăm la acest nou capitol pe care curtea constituţională poloneză a început să îl deseneze", a spus Jourova, responsabilă de valori şi transparenţă la Comisia Europeană.

Într-un fel sau altul, hotărârea tribunalului va costa probabil Varşovia. Decizia urmează unor dispute prelungite şi divizive în care Polonia este acuzată de multe ţări occidentale, de autorităţi de supraveghere a drepturilor internaţionale şi de cei care afirmă că a avut loc o reducere a independenţei mass-media şi a instanţelor, precum şi o încălcare a drepturilor femeilor, migranţilor şi persoanelor LGBT de când partidul Dreptate şi Justiţie (Partidul PiS) a câştigat puterea în 2015.

Comisia Europeană refuză din aceste motive aprobarea pentru planul de redresare şi rezilienţă al Poloniei, necesar pentru a permite Varşoviei să valorifice miliardele de euro disponibile, pe lângă alte fonduri UE, pentru susţinerea redresării din criza coronavirusului.

Statul de drept este în pericol în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc de încălcare a legii. Situația din România
Statul de drept este în pericol în Europa. Care sunt țările cu cel mai mare risc de încălcare a legii. Situația din România
Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) a lansat un raport îngrijorător cu privire la statul de drept în UE. Concluziile arată că, în țările conduse de regimuri de extremă...
Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri, 15 martie, că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute...
#Polonia, #Comisia Europeana, #curtea constitutionala , #Polonia