Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

E haos in Polonia: Politicienii au fost scosi de politie din Parlament, azi se anunta noi proteste (Galerie foto & Video)

Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 11:41
26498 citiri
E haos in Polonia: Politicienii au fost scosi de politie din Parlament, azi se anunta noi proteste (Galerie foto & Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

E haos in Polonia. Tara este, de doua zile, scena unor proteste de amploare. Mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de Guvern si fata de partidul ultra-nationalist PiS, aflat la putere.

E cea mai importanta criza parlamentara din ultimii ani din Polonia. Vineri, parlamentarii din opozitie au blocat un vot asupra bugetului si au denuntat intentia guvernului de a bloca accesul presei in Legislativ.

Membrii partidului de guvernare au votat legea bugetului in alta sala, iar opozitia a denuntat acest vot ca viciat si ilegal. Ba chiar unii parlamentari din Opozitie au ramas in Parlament si au blocat sala principala.

Sambata, mii de opozanti ai Guvernului au protestat in fata palatului prezidential si sediului Parlamentului din Varsonia, din cauza intentiei Guvernului de a restrictiona accesul jurnalistilor in Parlament.

Unii protestatari aveau cu ei exemplare ale Constitutiei. Ei au scandat, de asemenea, "Solidaritate!", ceea ce arata ca multi leaga aceste proteste de opozitia anticomunista din trecut.

Apoi, manifestarea a degenerat. Protestatarii au blocat iesirile din parlament, unde i-au inchis pe parlamentarii PiS, pana cand politia i-a indepartat dimineata.

Duminica dimineata, blindate ale politiei blocheaza de data aceasta accesul la cladirea parlamentului. Exista si marturii potrivit carora politia a intervenit in forta, dar nu exista deocamdata niciun raport oficial in acest sens.

Se anunta noi proteste in Varsovia si oamenii anunta ca vor protesta si in alte orase din tara. Deja, peste 2.000 de oameni s-au adunat in fata Parlamentului, unde striga lozici impotriva lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de la putere.

Reactii din Polonia si Europa

Au venit si reactii din Polonia. Presedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, si-a exprimat ingrijorarea profunda si s-a declarat pregatit sa medieze conflictul. "As dori sa fac apel la toate partile spectrului politic pentru a calma tensiunile, astfel incat activitatea Parlamentului sa se desfasoare civilizat si cu seriozitate - in conformitate cu principiile democratiei parlamentare", a transmis presedintele, potrivit The News.pl.

Dupa ce liderii opozitiei au cerut cetatenilor sa protesteze fata de guvernul care "incalca prevederile Constitutiei" si au spus ca vor continua blocada asupra Parlamentului, premierul polonez, Beata Szydlo, a calificat drept "scandaloase" actiunile opozitiei, informeaza Reuters.

O reactie a venit si de la presedintele Consiliului European Donald Tusk, fost premier polonez, care a indemnat partidul aflat la putere sa respecte Constitutia, poporul si practicile democratice in politica.

Fostul secretar general al NATO si fost Inalt Reprezentant al UE pe Securitate si Politica Externa, Javier Solana, a declarat ca evenimentele din Polonia reprezinta cea mai mare criza din ultimii ani, transmite aceeasi sursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#proteste Polonia, #proteste parlament Polonia, #reactii proteste Polonia , #Polonia