"Fort Trump" in Polonia? Nu se potriveste cu politica presedintelui american, iar Germania stramba din nas

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:57
4141 citiri
"Fort Trump" in Polonia? Nu se potriveste cu politica presedintelui american, iar Germania stramba din nas
Foto: Arhiva Hepta.ro

Nicaieri in Europa America nu este mai simpatizata ca in Polonia. Motivele sunt istorice, au legatura cu Rusia si cu neincrederea poloneza in NATO. Varsovia cere soldati americani. Si este dispusa sa plateasca.

Andrzej Duda stie cum trebuie sa abordeze gazdele vanitoase. Cand a vizitat Casa Alba, presedintele polonez a folosit o expresie cuprinzatoare: "Fort Trump". Aceasta este denumirea folclorica a nazuintei poloneze: soldati americani in tara, in mod permanent. De preferinta, mai multe divizii.

"Comportamentul agresiv al Rusiei" este o mare preocupare pentru Polonia, a spus Duda la Washington. Trump este de acord. Temerile sunt indreptatite. Pentru presedintele SUA, polonezii sunt europeni adevarati.

Acestia impartasesc rezervele americanilor cu privire la Moscova, neincrederea in aliantele multinationale, cum ar fi UE si NATO, si prefera sa negocieze o intelegere militara direct cu Washingtonul. Nu ca o favoare, ci pe bani.

Toate aceste lucruri suna bine pentru Trump, care crede ca europenii occidentali - in special germanii - sunt paraziti in cadrul NATO, care vor protectia Americii, dar care uita sa o si plateasca.

Planul polonez

Polonia, marginea estica a Europei, de facto un avanpost al UE fata de puternica Rusie, are o nevoie mare de securitate, conditionata din punct de vedere istoric. A trecut prin trei ruperi in istorie, iar zeci de ani de vasalitate sub steaua rosie mentin aceasta tara intr-o stare de ingrijorare permanenta. Mai ales dupa anexarea Crimeii.

In ianuarie 2017, polonezii au salutat cu entuziasm sosirea a aproximativ 3.500 de soldati americani din Colorado in orasul Zagan, la numai 100 de kilometri de granita cu Germania. Americanii au adus cu ei 87 de tancuri si 400 de jeep-uri "Humvee".

Un contingent prin rotatie in cadrul actiunii NATO "Atlantic Resolve", inlocuit la fiecare noua luni de catre soldatii din alte tari NATO.

Nu este suficient pentru nevoia poloneza de securitate. Mai presus de toate, guvernul national-conservator al PiS din Varsovia doreste o prezenta permanenta de trupe, fara schimbarea unitatilor. Foarte important: ar trebui sa fie soldati americani. In acest sens, guvernul polonez a demarat anul trecut o campanie in cea mai buna traditie de lobby.

Un document intitulat "Propunere pentru o prezenta americana permanenta in Polonia" a ajuns intre timp la reprezentantii administratiei de la Washington, la Congres si la diferite think-tank-uri din capitala americana.

Concret este vorba despre o divizie blindata completa, pentru care Varsovia este pregatita sa plateasca doua miliarde de dolari.

Fostul ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru DW ca a lucrat "din greu" la document, care urmareste sa aseze Polonia "in fata", chiar daca un atac rusesc nu ar putea fi oprit.

Berlinul, reactie retinuta

La Berlin, intentiile poloneze sunt privite fie distant, fie critic. In ceea ce priveste politica de securitate, "o prezenta permanenta a SUA in Polonia ar agrava si mai mult tensiunile dintre NATO si Rusia", a declarat expertul in politica externa al SPD, Rolf Mutzenich, pentru DW.

Intr-un mod similar vede situatia si fostul ofiter al Bundeswehr si membru al CDU, Roderich Kiesewetter. In timp ce summit-ul NATO din iulie a confirmat intentia Aliantei de a spori apararea si reactivitatea, "desfasurarea pe termen lung in Polonia ar fi, in orice situatie, contrara actului fondator NATO-Rusia", a declarat el pentru DW.

NATO si tratatul NATO-Rusia din 1997

Actul fondator asupra relatiilor mutuale, cooperarii si securitatii intre NATO si Federatia Rusa a fost semnat la Paris la 27 mai 1997, fiind un angajament de durata cu scopul obtinerii unei paci cuprinzatoare si durabile in zona Euro-Atlantica, pentru stabilirea unei relatii mai stranse.

Documentul prevede ca la granita estica a NATO nu pot fi amplasate unitati militare semnificative. Cel putin, nu permanent. NATO tine cont de aceasta expresie, rotind unitatile batalionului la fiecare cateva luni.

Pana in prezent, Rusia a reactionat cu reticenta la planurile poloneze vizand "Fort Trump", atacarea unei aeronave militare ruse in largul coastei siriene aflandu-se momentan in centrul atentiei.

Practic, NATO este portretizata de Moscova drept o amenintare. Desfasurarea trupelor aliantei in Polonia si la Marea Baltica dupa anexarea Crimeii in 2014 este o justificare binevenita pentru consolidarea prezentei militare pe frontiera de vest a Rusiei - inclusiv desfasurarea rachetelor nucleare Iskander cu raza scurta de actiune in exclavele din Kaliningrad.

SUA vor parteneri dispusi sa plateasca, Polonia este unul dintre ei

Situatia seamana cu cele mai grave perioade de inarmare din timpul Razboiului Rece. Dar planurile nu sunt inca fapte. "Nu cred ca Departamentul de Aparare al SUA este incantat", spune Heather Conley, expert militar la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS).

Daca Trump, care apreciaza ca polonezii sunt "sufletul Europei", va tine cont de dorinta Varsoviei, Congresul SUA va avea la randul sau un cuvant de spus. Iar Pentagonul va ridica "unele probleme foarte importante", crede Conley.

La acestea se adauga faptul ca un posibil acord militar bilateral intre SUA si Polonia trebuie sa fie strans convenit cu NATO. Abia in acel moment, la Bruxelles, la sediul NATO, tratatul din 1997 cu Rusia va fi scos din sertar.

Tema trupelor americane la granita de est a Poloniei nu se potriveste cu adevarat nici cu prioritatile politice ale lui Trump. El vrea sa diminueze rolul SUA in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si sa responsabilizeze alti parteneri.

O intelegere SUA-Polonia ar avea efectul opus: America ar fi dintr-o data mai responsabila pentru securitatea frontierei de est a NATO decat inainte.

Volker Wagener

Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul său. „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad”
Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul său. „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad”
Andrzej Duda, liderul de la Varșovia, a declarat luni, 22 aprilie, că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, al cărui membru este, decide să îşi...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Andrzej Duda presedinte Polonia, #Andrzej Duda Polonia , #Polonia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5