Avocații apelează la comedie în lupta pentru apărarea statului de drept în Polonia VIDEO

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 23:26
1716 citiri
Avocații apelează la comedie în lupta pentru apărarea statului de drept în Polonia VIDEO
Instanțele europene consideră ilegale reformele judiciare făcute de Guvernul polonez FOTO Pixabay

În loc să întocmească documente legale, un grup de avocați din Polonia fac scurtmetraje comice ca să explice oamenilor de rând atacul asupra sistemului judiciar.

Era o zi din vara anului 2017, când Sylwiei Gregorczyk-Abram, o avocată de 34 de ani, i-a venit o idee nebunească.

Fusese contactată de un prieten avocat, Michał Wawrykiewicz, care, la fel ca ea, era îngrijorat de schimbările pe care guvernul naționalist polonez le introducea în sistemul judiciar. Acesta se întreba cum ar putea ei să facă pentru a convinge oamenii că independența sistemului judiciar nu este ceva abstract, ci chiar baza democrației.

"A avut o idee nebunească”, își amintește Sylwia Gregorczyk-Abram . „Cum să convingi oamenii, cetățenii de ce este atât de importantă independența justiției. Să rugăm persoane faimoase, celebrități, actori să facă asta pentru noi”.

Gregorczyk-Abram era persoana potrivită pentru această misiune. Lucra la biroul din Varșovia al unei firme internaționale de avocatură din 2006 și este cofondatoarea Săptămânii Constituției din Polonia, o inițiativă în care avocații țin prelegeri în școli, pentru a-i informa pe adolescenți despre lege și sistemul juridic. A sunat-o pe prietena sa Maria Ejchart-Dubois, expertă în drepturile omului și cofondatoare a aceleiași inițiative, care, la rândul său a contactat-o pe Paulina Kieszkowska-Knapik, o specialistă în dreptul farmaceutic.

Cele patru s-au întâlnit la una dintre cele mai mari manifestații din Polonia, din ultimii ani. „Oamenii protestau în toată Polonia, în fața fiecărui tribunal. Au realizat instinctiv că ceva le este luat”, a spus Wawrykiewicz. Și aceea a fost scânteia care a creat Wolne Sądy, Fundația pentru Instanțe Libere, scrie The Guardian.

O odisee legală care a dus avocații până la Comisia Europeană

În loc să întocmească documente legale și să folosească termeni caracteristici, avocații s-au trezit în roluri de actori, scenariști și regizori, care creează scurtmetraje prin care vor să facă statul de drept ceva tangibil pentru oamenii de rând. „Imaginează-ți că ai un accident de mașină și celălalt șofer are legături cu un politician. Va fi instanța echitabilă? Sau că ești victimă a violenței domestice și agresorul este membru al unui partid politic”, explică Ejchart-Dubois. Astfel de cazuri s-au și materializat și sunt sute de exemple, susține Kieszkowska-Knapik.

În primele scurtmetraje au apărut actori, oameni de divertisment și scriitori, de la gazda emisiunii Vocea Poloniei, Barbara Kurdej-Szatan, până la laureata premiului Nobel Olga Tokarczuk.

"A fost un concept nou pentru noi, să comunicăm prin intermediul filmelor, nu să scriem articole, nu să scriem cărți”, a povestit Gregorczyk-Abram, alături de echipa sa de avocați, când a mers la Bruxelles, să primească un premiu de la Parlamentul European.

Anna Wójcik, cercetătoare la Academia Poloneză de Științe, a afirmat: „Au fost foarte inovatoare, pentru că au început să comunice într-un format foarte atractiv pentru publicul general. Bineînțeles, putem spune că este atractiv pentru oameni cu anumite gusturi, care locuiesc în zone urbane... Dar au pus la dispoziție informații accesibile legate de ceea ce se întâmplă”.

Filmulețele au fost doar începutul unei odisei legale care avea să le poarte în camerele celor mai înalte instanțe ale Europei și la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. Avocatele din Wolne Sądy cred că au avut un rol esențiale ca să convingă autoritățile UE să lanseze acțiuni legale împotriva Guvernului polonez, în legătură cu pensionarea forțată a judecătorilor Curții Supreme, o tentativă a formațiunii Lege și Justiție (PiS) de a prelua controlul asupra celei mai importante instanțe poloneze.

Grupul a intentat zeci de procese la Curtea Europeană de Justiție din Luxembourg și la Curtea Europeană și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Luna aceasta, CEDO a descoperit că Guvernul Poloniei „încalcă flagrant statul de drept”. În 13 verdicte date de curțile supreme europene, Guvernul de la Varșovia a pierdut de 13 ori, potrivit Wolne Sądy’s.

Grupul de avocați a reprezentat și judecători polonezi care au fost forțați să renunțe la funcție, inclusiv Małgorzata Gersdorf, șefa Curții Supreme, pe care Guvernul a încercat, fără succes, să o oblige să se pensioneze.

O parte a misiunii grupuluin Wolne Sądy’s este documentarea schimbărilor pe care PiS le-a adus sistemului judiciar, de când a ajuns la putere, în 2015. Acestea au fost adunate într-un raport intitulat „2.000 de zile de fărădelege”. Scopul acestui raport este să ofere unui viitor guvern o hartă a întoarcerii la statul de drept.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#stat de drept, #Polonia Comisia Europeana, #Polonia Legile Justitiei , #Polonia