Miracolul polonez (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 13:20
10629 citiri
Miracolul polonez (Opinii)

Spuneam recent ca, daca tot ne cautam un nou proiect de tara, in loc sa trecem, vorba lui Sorin Ionita, la Romania 3.0, mai bine ne-am uita la proiectele incepute si lasate la mijloc, iar modelul european pe care ar trebui sa-l avem in minte ar trebui sa fie fosta surata comunista, Polonia.

Tara din blocul estic, la fel ca noi, iata ca dupa 23 de ani, Polonia a ajuns una dintre cele mai respectate voci europene, cu o putere tot mai mare, aproape sa intre in grupul restrans al greilor UE. Argumentul ei este in primul rand economic, unul forte, pe care multi analisti il definesc ca "miracolul polonez".

Am sa va dau cateva cifre. De la declansarea crizei, Polonia nu a fost nici macar o zi in recesiune economica. Si-a incetinit cresterea, dar a continuat-o, a tinut in permanenta capul deasupra apei. In 2009, cand UE a inregistrat o contractie economica de 4,5%, Polonia inregistra o crestere de 1,6%.

Europa nu isi va reveni in totalitate dupa criza decat la sfarsitul anului viitor, spun previziunile. Pana atunci, de la inceputul crizei, Polonia va fi crescut in total cu 16%. Din 1989 pana in 2007, economia Poloniei a crescut cu 177%, procent neatins de vreo alta tara UE.

Care este secretul acestei evolutii de poveste? Sunt mai multe.

In primul rand, Polonia a fost binecuvantata cu o alta clasa politica si cu lider cu adevarat providential. El se numeste Leszek Balcerowicz, cel care, sustinut de o clasa politica rationala, a pus in practica acea teribila trapie de soc a anilor '90, cu costuri sociale uiase, dar cu beneficii pe masura. Economia Poloniei a fost asanata, creandu-se bazele unei constructii sanatoase.

Dar terapia de soc nu a vindecat doar economia poloneza. A educat si mentalitatea polonezilor, care au inteles sa discearna intre fezabil si nefezabil, intre demagogie populista si realism eonomic, au ridicat standardul votului si au stiut sa impuna exigente majore clasei politice. Au stiu sa aleaga si culeg ce a ales. De fapt, asta li se intimpla si romanilor, nu-i asa?

Polonia a avut lideri prietenosi cu mediul de afaceri, care au practicat o fiscalitate redusa, au taiat taxele si impozitele in timpul crizei, iar in anii de boom economic, cand toate guvernele intrasera in strechea cheltuielilor, au tinut caii foarte bine, nu au permis excedente si excese asa ca nu a avut ce sa li se sparga in cap dupa declansarea furtunii.

Nu va imaginati ca la ei lupta politica este un menuet. Amintiti-va doar perioada de glorie a fratilor Kaczynski. Dar niciodata scandalul politic nu a lovit frontal economia. Cele doua au fost inspirat decuplate, astfel incat decizia economica a fost intotdeauna cea mai potrivita, cea mai bine chibzuita, dincolo de spectacolul pasiunilor politice.

In limba poloneza, cuvantul compromis nu are conotatii pozitive. Este un rau absolut. De aceea Poloniei i-a fost intial foarte greu sa se adapteze la jocul din UE. I-a fost greu sa inteleaga ca uneori compromisul e salutar.

De altfel, polonezii nu s-au aruncat in bratele UE cu un entuziasm orb, asteptand haite de caini cu covrigi in coada. S-au temut sa intre in UE pentru ca resping orice forma de stirbire a suveranitatii. Au varsat prea mult sange pentru ea, le-a fost prea mult luata, pentru a nu o aprecia la justa valoare. Asa ca rezultatul referendumului pentru aderarea la UE nu e fost cert pozitiv decat dupa o abila interventie a Papei Ioan Paul al II-la, personalitatea cu de departe cel mai mare prestigiu si credibilitate in societatea poloneza.

Dar odata intrati, au reusit sa inteleaga jocul, sa intre in el, sa se adapteze, sa il intoarca in favoarea lor si sa ajunga o voce tot mai articulata, spre deosebire de a Romaniei care n-a prea avut o pozitie proprie, clara si argumentata. Polonezii au contribuit mereu la formarea decizie UE, noi mergeam mereu cu decizia UE luata de altii.

Polonia este singura tara europeana care a absorbit pana la ultimul euro fondurile europene puse la dispozitie si inca mai avea proiecte daca ar fi fost avut bani. Si atunci sa ne intrebam pe ce s-a bazat dezvoltarea record a Poloniei?

E adevarat ca Polonia a beneficiat de sprijinul Germaniei, care poarta complexul unei vinovatii istorice fata de aceasta tara, dar polonezii nu au ezitat sa puna in discutie relatia cu marele aliat atunci cand a constatat o prea mare apropiere a Berlinului de Moscova. Chestiunea ruseasca este de nenegociat pentru Polonia, aversiunea este viscerala si chiar daca relatiile diplomatice s-au mai dezghetat, cizma ruseasca este tinuta la mare distanta de Polonia. In aceasta chestiune pentru polonezi compromis este un cuvant exclusiv negativ in continuare.

Dar poate ca secretul cel mai important sunt polonezii insisi. Este poporul european care mi-a lasat cea mai profunda impresie si mi-a generat cel mai adanc respect. Sunt oameni pasionali, demni, curajosi, foarte seriosi si cu adevarat patrioti.

In timp ce noi ne distrugem temeinic patrimoniul cultural si istoric, demolam salbatic tot ce putem, polonezii si-au reonstruit cu migala si piosenie centrul Varsoviei, facut una cu pamantul in al Doilea Razboi Mondial. Au fost reconstruite pana si ruinele antice. Niciun detaliu nu a fost ignorat. Bisericile lor sunt intodeauna cu mult mai pline decat carciumile, iar elitele sunt recompensate dupa merit. Medicii polonezi primesc salarii care ii tin in tara, iar scolile lor au ajuns tentante pentru straini.

Polonia numai o tara norocoasa nu a fost de-a lungul istoriei sale. Dar dramele prin care au trecut polonezii, le-au dat forta si intelepciunea sa isi construiasca un noroc de care astazi se bucura cu adevarat.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...