Noul presedinte polonez serveste electoratul. La propriu

Autor: Ana Ilie
Luni, 25 Mai 2015, ora 19:42
2976 citiri
Noul presedinte polonez serveste electoratul. La propriu
Foto: Facebook/Andrzej Duda

Nou-alesul presedinte al Poloniei, Andrzej Duda, a inceput sa serveasca electoratul la propriu - impartind cafea pe strazile Varsoviei. El si-a facut si fotografii cu trecatorii.

In varsta de 43 de ani, acesta a castigat prezidentialele de duminica, prima victorie importanta in aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie, scrie Euronews.

Cu ocazia iesirii pe strada, un localnic l-a intrebat ce va face in legatura cu contractele de munca temporare si civile. Duda i-a replicat: "Aceste contracte trebuiesc lichidate treptat, trebuiesc inlocuite cu contracte de angajare obisnuite. Am o intelegere in acest sens, semnata cu sindicatul Solidaritatea, pe care o vom implementa".

Desi rezultatele oficiale nu au fost facute publice inca, presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski si-a recunoscut infrangerea dupa ce un sondaj la iesirea de la urne a aratat ca el a obtinut 47% din voturi iar Duda 53%.

"Eu sunt foarte fericita. Cu un asemenea presedinte, vreau sa traiesc si sa muncesc in aceasta tara", a declarat o femeie.

Un barbat a adaugat: "Am vazut pentru prima data un politician ales cum multumeste oamenilor".

Polonia are un nou presedinte - un eurosceptic care vrea ca statul sa sprijine defavorizatii

Andrzej Duda, candidatul partidului Lege si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Polonia, cu 53%, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Komorowski era vazut ca favorit pentru un al doilea mandat, iar infrangerea sa arata dorinta alegatorilor de a vedea fete noi si sentimentul ca nou-gasita prosperitate a Poloniei nu este distribuita in mod egal.

Alegeri in Polonia: Al doilea tur al prezidentialelor, sub semnul suspansului

Duda este un eurosceptic moderat care favorizeaza sprijinul statului pentru persoanele aflate in situatie dificila. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirma ca nu simt beneficiile celor 25 de ani de crestere economica aproape neintrerupta din Polonia.

Victoria lui Duda, in varsta de 43 de ani, marcheaza prima victorie electorala majora in decurs de aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie. Acesta este apropiat de Biserica Catolica, conservator din punct de vedere social si pietele il vad ca fiind mai putin prietenos pentru afaceri decat Platforma Civica aflata la guvernare.

In Polonia, premierul conduce Guvernul, dar presedintele este seful fortelor armate, are un cuvant de spus in politica externa si in adoptarea legislatiei si controleaza cine conduce banca centrala.

Duda a fost consilier juridic al fostului presedinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justitie, membru al Parlamentului polonez, iar in prezent este membru al Parlamentului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#presedinte ales Polonia, #Andrzej Duda presedinte Polonia , #Polonia
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Duda presedinte! Da' nu la noi, in Polonia!