OSCE afirma ca alegerile din Ungaria nu au fost echitabile: Opozitia n-a avut nicio sansa!

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 19:15
4166 citiri
OSCE afirma ca alegerile din Ungaria nu au fost echitabile: Opozitia n-a avut nicio sansa!
Foto: Hepta.ro

Procesul electoral din Ungaria si resursele excesive ale partidelor de guvernamant au subminat capacitatea opozitiei de a concura intr-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminica, a anuntat luni Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), relateaza agentia MTI.

Douglas Wake, seful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat ca votantii ungari au avut de ales dintre mai multi candidati, dar "intimidarea si retorica xenofoba, favorizarea din partea mass-media si finantarea opaca a campaniei electorale" au impiedicat dezbaterile politice reale.

"Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunturi si reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coalitiei de guvernamant, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o baza echitabila.

Drepturile si libertatile fundamentale au fost respectate in general, dar au fost exercitate intr-un climat nefavorabil... Accesul la informatie, precum si libertatile de asociere si ale mass-media au fost restranse, inclusiv prin modificarile legislative recente.

Campania ostila a limitat spatiul pentru dezbateri substantiale si a diminuat capacitatea alegatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza. De asemenea, televiziunea publica a favorizat in mod clar coalitia de guvernamant", a mai transmis reprezentantul OSCE.

Misiunea OSCE in Ungaria a avertizat in privinta "suprapunerii omniprezente intre informatiile prezentate de guvern si campaniile publicitare ale coalitiei de guvernamant, care, alaturi de alte abuzuri privind resursele administrative, a sters liniile de delimitare dintre stat si partid, aspect care este in contradictie cu angajamentele asumate in cadrul OSCE".

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este formata din 57 de state participante, inclusiv Ungaria. Mandatul aceste structuri include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei si alegerile corecte.

Alianta de guvernamant Fidesz - Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) a castigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminica si va avea 133 dintre cele 199 de locuri in Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral National.

Budapesta reactioneaza: OSCE si-a depasit autoritatea

Gergely Gulyas, liderul parlamentarilor formatiunii de guvernamant din Ungaria, Fidesz, a declarat luni ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) "si-a depasit autoritatea" cu unele dintre constatarile prezentate dupa alegerile parlamentare de duminica, relateaza agentia MTI.

"Nu este de competenta OSCE sa-si exprime opinia despre campania electorala din Ungaria, iar o disputa in mod special cu partidele aflate la guvernare - care se opun migratiei -, precum si exprimarea unui punct de vedere privind campaniile guvernului sunt decizii deplasate. Respingerea imigratiei nu inseamna xenofobie, ci mai degraba un instinct de supravietuire", a spus Gergely Gulyas.

Liderul parlamentarilor Fidesz a subliniat ca misiunea OSCE in Ungaria a descoperit ca "dreptul constitutional fundamental al cetatenilor de a vota a fost garantat, iar Fidesz este complet de acord cu aceasta concluzie".

Totodata, pozitia partidului de guvernamant de la Budapesta este ca alegerile au avut loc intr-un mod "transparent si profesionist".

Citește și:
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...