OSCE afirma ca alegerile din Ungaria nu au fost echitabile: Opozitia n-a avut nicio sansa!

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 19:15
4136 citiri
OSCE afirma ca alegerile din Ungaria nu au fost echitabile: Opozitia n-a avut nicio sansa!

Procesul electoral din Ungaria si resursele excesive ale partidelor de guvernamant au subminat capacitatea opozitiei de a concura intr-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminica, a anuntat luni Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), relateaza agentia MTI.

Douglas Wake, seful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat ca votantii ungari au avut de ales dintre mai multi candidati, dar "intimidarea si retorica xenofoba, favorizarea din partea mass-media si finantarea opaca a campaniei electorale" au impiedicat dezbaterile politice reale.

"Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunturi si reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coalitiei de guvernamant, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o baza echitabila.

Drepturile si libertatile fundamentale au fost respectate in general, dar au fost exercitate intr-un climat nefavorabil... Accesul la informatie, precum si libertatile de asociere si ale mass-media au fost restranse, inclusiv prin modificarile legislative recente.

Campania ostila a limitat spatiul pentru dezbateri substantiale si a diminuat capacitatea alegatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza. De asemenea, televiziunea publica a favorizat in mod clar coalitia de guvernamant", a mai transmis reprezentantul OSCE.

Misiunea OSCE in Ungaria a avertizat in privinta "suprapunerii omniprezente intre informatiile prezentate de guvern si campaniile publicitare ale coalitiei de guvernamant, care, alaturi de alte abuzuri privind resursele administrative, a sters liniile de delimitare dintre stat si partid, aspect care este in contradictie cu angajamentele asumate in cadrul OSCE".

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este formata din 57 de state participante, inclusiv Ungaria. Mandatul aceste structuri include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei si alegerile corecte.

Alianta de guvernamant Fidesz - Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) a castigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminica si va avea 133 dintre cele 199 de locuri in Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral National.

Budapesta reactioneaza: OSCE si-a depasit autoritatea

Gergely Gulyas, liderul parlamentarilor formatiunii de guvernamant din Ungaria, Fidesz, a declarat luni ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) "si-a depasit autoritatea" cu unele dintre constatarile prezentate dupa alegerile parlamentare de duminica, relateaza agentia MTI.

"Nu este de competenta OSCE sa-si exprime opinia despre campania electorala din Ungaria, iar o disputa in mod special cu partidele aflate la guvernare - care se opun migratiei -, precum si exprimarea unui punct de vedere privind campaniile guvernului sunt decizii deplasate. Respingerea imigratiei nu inseamna xenofobie, ci mai degraba un instinct de supravietuire", a spus Gergely Gulyas.

Liderul parlamentarilor Fidesz a subliniat ca misiunea OSCE in Ungaria a descoperit ca "dreptul constitutional fundamental al cetatenilor de a vota a fost garantat, iar Fidesz este complet de acord cu aceasta concluzie".

Totodata, pozitia partidului de guvernamant de la Budapesta este ca alegerile au avut loc intr-un mod "transparent si profesionist".

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...