Parlamentul European și-a pierdut răbdarea cu Varșovia și Budapesta pentru încălcări ale statului de drept. Comisia Europeană, dată în judecată pentru lipsă de acțiuni

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 12:18
2884 citiri
Parlamentul European și-a pierdut răbdarea cu Varșovia și Budapesta pentru încălcări ale statului de drept. Comisia Europeană, dată în judecată pentru lipsă de acțiuni
Comisia a ignorat mecanismul de control pentru statul de drept FOTO Unsplsh

Parlamentul European a dat în judecată, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Comisia Europeană (CE), pe care o acuză de faptul că nu aplică regulementul cu privire la condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea statului de drept, a anunţat preşedintele PE David Sassoli, relatează AFP.

”Aşa cum cer rezoluţiile parlamentare, serviciul nostru juridic a sesizat Curtea de Justiţie printr-un recurs împotriva Comisiei Europene cu privire la neaplicarea regulamentului condiţionalităţii”, a anunţat vineri într-un comunicat David Sassoli.

”Noi aşteptăm ca CE să acţioneze în mod coerent şi să se ridice la înlţimea a ceea ce preşedinta (Ursula von der) Leyen a declarat la ultima noastră discuţie în plen despre acest subiect. Vorbele trebuie să fie transformate în fapte”, a subliniat preşedintele PE.

”Noi nu ne vom lăsa valorile comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona”, anunţa Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg, într-o dezbatere cu primierul polonez Mateusz Morawiecki, prezent atunci pentru a apăra o hotărâre a Tribunalului Constituţional polonez care contestă primatul dreptului european.

”Regulamentul cu privire la condiţionalitate, adoptat în decembrie, permite UE să suspende plăţile de la bugetul UE către state membre în care statul de drept este ameninţat, însă CE s-a abţinut să îl folosească până în prezent”, a amintit David Sassoli.

Acest regulament, aprobat în unanimitate de către statele membre, a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

Două ţări se află în colimatorul Bruxellesului, şi anume Polonia, criticată din cauza unor reforme contestate ale justiţiei acuzate că subminează independenţa judecătorilor, şi Ungaria, din cauza unei lipse de transparenţă în licitaţii publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi o lipsă de independenţă a justiţiei.

Budapesta şi Varşovia au contestat legalitatea acestui regulament şi au formulat recurs la CJUE, căreia îi cere să invalideze regulamentul.

O hotărâre a CJUE cu privire la acest recurs este aşteptată la sfârşitul lui 2021 sau începutul lui 2022.

Statele membre UE au convenit să aştepte avzul CJUE cu privire la acest mecanism înainte să lase CE să-l folosească.

Sume considerabile sunt în joc în Polonia - 75 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani ca fonduri de coeziune şi 31 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani prin finanţări de la Politica Agrcolă Comună.

Încălcările statului de drept ridică de asemenea probleme în aprobarea planurilor prezentate de către Polonia şi Ungaria pentru a beneficia de finanţări europene prevăzute în vederea relansării economice post-covid.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
#Polonia, #Ungaria, #Parlamentul European, #CJUE , #Polonia