Parlamentul European si-a exprimat solidaritatea cu protestatarii din Polonia impotriva limitarii dreptului la avort

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 07:27
1918 citiri
Parlamentul European si-a exprimat solidaritatea cu protestatarii din Polonia impotriva limitarii dreptului la avort
Foto: Hepta (Arhiva)

Parlamentul European a acuzat joi guvernul nationalist din Polonia ca a influentat inadecvat un tribunal care a decis o interdictie aproape totala a avorturilor, ceea ce ar arata ca statul de drept s-a prabusit in Polonia, relateaza Reuters.

PE a adoptat o rezolutie cu 455 de voturi pentru, 145 impotriva si 71 de abtineri, care vine dupa ce guvernele de dreapta din Polonia si Ungaria si-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE si planul de relansare dupa COVID-19 din cauza conditionarii alocarii fondurilor de respectarea statului de drept.

De cand a venit la putere in 2015, partidul Lege si Justitie (PiS) din Polonia a avut numeroase dispute cu blocul comunitar in privinta reformelor judiciare, despre care UE sustine ca incalca standardele democratice. PiS a respins aceste acuzatii.

Sute de mii de polonezi au iesit pe strazi din 22 octombrie impotriva deciziei Tribunalului constitutional care limiteaza drastic deja foarte restrictiva lege poloneza privind avortul.

Protestele au prilejuit o revarsare de furie impotriva nationalistilor la putere, multi criticand reformele juridice despre care afirmau ca au permis PiS sa aleaga selectiv judecatorii pentru instantele inalte pentru a adopta decizii controversate.

Rezolutia PE "subliniaza ca verdictul in cauza este un nou exemplu al preluarii politice a sistemului judiciar si al colapsului sistemic al statului de drept in Polonia".

De asemenea, textul le cere institutiilor UE sa faca mai mult pentru a sprijini drepturile privind sanatatea reproducerii in statele membre si grupurile societatii civile care promoveaza respectarea statului de drept.

Miercuri, ministrul justitiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, a criticat propunerea presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Ungaria si Polonia sa sesizeze chestiunea conditionarii fondurilor UE de respectarea statului de drept la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in loc sa blocheze bugetul multianual folosindu-si dreptul de veto.

#Parlamentul European, #Parlamentul European Polonia, #protestatari avort polonia , #Polonia