Polonezii isi aleg presedintele

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 14:07
642 citiri
Polonezii isi aleg presedintele

Locuitorii Poloniei se pregatesc sa isi aleaga urmatorul presedinte, dintre doi candidati cu stiluri complet diferite unul de celalalt - Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw Komorowski, relateaza Euronews.

Komorowski este alegerea premierului liberal Donald Tusk. El este un reformator liberal si eurofil, preferat de alegatorii tineri, din zonele urbane. Actual sef interimar al statului, el poate conta pe sustinerea majoritatii locuitorilor Varsoviei.

"Voi alege candidatul mai putin rau. Intre Kaczynski si Komorowski, cred ca alegerea mai buna este Komorowski", spune un tanar de circa 20 de ani din capitala.

"Nu ne vom simti rusinati in Europa, daca va fi ales Komorowski. Nu ar exista acea aroganta, acea atmosfera ciudata. Daca va castiga Kaczynski, politica noastra nu va fi atat de proeuropeana cum este acum", declara si o studenta.

"Sunt tanar si ma gandesc la viitorul meu, nu la Katyn, al Doilea Razboi Mondial si la animozitatea dintre polonezi si rusi", subliniaza un alt student.

Varstnicii il voteaza pe Kaczynscki

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic care se bazeaza in special pe voturile persoanelor din zonele rurale, si alegatorilor in varsta si eurosceptici.

Intr-o piata din capitala tarii, unde pot fi gasiti alegatorii mai in varsta, tendinta este mai degraba pro-Kaczynski.

"Voi vota pentru partidul Lege si Justitie (PiS). Este cel mai polonez partid si cred ca Lech..., pardon, Jaroslaw Kaczynski ar trebui sa fie presedinte", a spus un barbat in varsta de circa 40 de ani, in timp ce un altul crede ca tara are nevoie de Kaczynski pentru a o salva: "Cred ca (Jaroslaw - n.red.) Kaczynski este mai in masura sa salveze Polonia. Sau ceea ce a ramas din ea, ce nu a fost vandut. Inca poate sa o salveze".

Komorowski si Kaczynski si-au incheiat vineri campania electorala prin mitinguri electorale organizate la Gdansk, orasul unde s-a nascut sindicatul Solidaritatea.

Cu cateva ore inainte de finalul campaniei, Komorowski a obtinut sustinerea presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, a premierului Donald Tusk si a primului presedinte polonez de dupa caderea comunismului, Tadeusz Mazowiecki.

Pe de alta parte, inconjurat de inalti responsabili din sindicatul Solidaritatea, Jaroslaw Kaczynski a pledat la Gdansk pentru ideea unei "solidaritati in secolul al XXI-lea", pentru rezolvarea problemelor sociale din Polonia, asigurand in acelasi timp dezvoltarea tarii si cresterea sa economica.

Majoritatea, greu de obtinut din primul tur

Vineri dimineata, Kaczynski a mers la Cracovia, pentru a se reculege la mormantul fratelui sau Lech. Komorwski a mers la mormant joi.

Potrivit celor mai recente sondaje, Komorowski va obtine in primul tur de scrutin intre 41,1% si 51% din voturi. Daca reuseste sa obtina peste 50% din sufragii, ceea ce este insa putin probabil, va fi ales presedinte din primul tur.

Kaczynski este creditat cu intre 29% si 35,4% din intentiile de vot.

Pentru al doilea tur de scrutin, toate sondajele il prezinta pe Komorowski drept invingator, cu intre 54% si 56% din voturi, fata de 33% - 41% Kaczynski.

Ceilalti sapte candidati la presedintie nu sunt considerati importanti in cursa, potrivit studiilor.

Moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, a sotiei sale si a numerosi politicieni si lideri militari are, fara indoiala, un impact important asupra alegerilor prezidentiale. Campania electorala a fost marcata de o crestere a sustinerii pentru fratele geaman al fostului sef al statului.

In aceste conditii, majoritatea analistilor si chiar premierul cred ca va avea loc un al doilea tur de scrutin in 4 iulie, o dovada ca aceasta cursa este mai stransa decat se credea anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#alegeri prezidentiale Polonia, #alegeri presedinte Polonia , #Polonia