Polonia, amenintata de un razboi hibrid initiat de Rusia?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 10:27
7037 citiri
Polonia, amenintata de un razboi hibrid initiat de Rusia?
Foto: Wikimedia

Polonia se confrunta cu o criza de securitate din cauza razboiului din Ucraina invecinata si are potentialul de a fi amestecata intr-un "razboi hibrid" cu Rusia. Acest tip de razboi implica propaganda si "agresiune prin informatii", afirma unul din cei mai importanti generali din Polonia, Stanislaw Koziej.

Generalul Koziej, care conduce Biroul National de Securitate al presedintelui polonez, a solicitat aliatilor Occidentali sa urmeze exemplul Varsoviei si sa-si creasca cheltuielile cu apararea, in conditiile in care Rusia continua sa-si sporeasca arsenalul, scrie Newsweek.

"In trecut, bugetele majoritatii statelor membre NATO au scazut, in vreme ce cheltuielile Rusiei pentru armata au crescut. Aceasta tendinta periculoasa si alarmanta trebuie stopata", a explicat generalul Koziej.

"La cel mai recent summit NATO din Newport am decis sa ne marim bugetul pentru aparare la cel putin 2% din PIB incepand cu 2016, ceea ce bineinteles are legatura cu criza de securitate cu care ne confruntam acum si cu nevoia de a asigura realizarea celor mai importante programe ale modernizarii armatei", a amintit Koziej.

Generalul a aratat ca Polonia a devenit tinta "agresiunii prin informatii si propagandei Rusiei", in conditiile in care presa rusa de stat acuza frecvent Polonia ca intervine militar in Ucraina.

Intre timp, Rusia neaga dovezile potrivit carora militantii vorbitori de rusa din regiunea estica Donbas din Ucraina sunt sustinuti de Kremlin. Aceasta, in pofida dovezilor tot mai multe ca mii de soldati stationati in apropierea granitei ucrainene au trecut in teritoriul ucrainean.

"In societatea rusa se creeaza o imagine negativa a Poloniei. Un exemplu al acestei presiuni a fost recenta declaratie cu privire la mutarea rachetelor Iskander in regiunea Kaliningrad, aflata la granitele Poloniei. In urma cu cateva zile, un document rusesc cu privire la anexarea Crimeii spunea ca Polonia a sprijinit revolutia pro-europeana Maidan prin antrenarea luptatorilor ucraineni, ceea ce evident nu este adevarat, insa a construit o anumita imagine a Poloniei in societatea rusa", a continuat generalul Koziej.

El crede ca Rusia nu doreste sa atace direct Polonia, care este membru NATO, insa nu s-ar da inapoi de la tacticile unui razboi hibrid, care combina dezinformarea publicului, propaganda si sabotajul intern.

"In cazul unei agresiuni deschise, obisnuite, asupra teritoriului nostru, sunt convins ca apararea va fi facuta de NATO potrivit articolului 5 al Tratatului de la Washington. Nu putem fi la fel de siguri in cazul amenintarilor aflate sub pragul razboiului - agresiunea ascunsa, diversiunea, care nu pot fi desconsiderate de cand Rusia a anexat Crimeea", a mai aratat Koziej.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Polonia razboi Rusia, #Polonia inarmare Rusia , #Polonia