Polonia acuză Belarusul că trimite migranţi peste graniţă, după decizia de a oferi refugiu unei atlete de la Jocurile Olimpice

Joi, 05 August 2021, ora 21:46
2170 citiri
Polonia acuză Belarusul că trimite migranţi peste graniţă, după decizia de a oferi refugiu unei atlete de la Jocurile Olimpice
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko

Polonia a acuzat joi Belarusul că trimite un număr tot mai mare de migranţi ilegali să-i treacă graniţa, ca represalii după decizia Varşoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Minskul ”desfăşoară un război hibrid împotriva UE cu ajutorul migranţilor ilegali”, a declarat viceministrul de interne polonez, Maciej Wasik. ”Am observat în ultimele zile o creştere (a numărului migranţilor), o considerăm o reacţie faţă de acordare azilului atletei belaruse'' Cristina Ţimanuskaia, a mai spus oficialul citat. Poliţia de frontieră poloneză a anunţat miercuri reţinerea a 62 de migranţi, majoritatea irakieni, la graniţa cu Belarus.

Confruntată la rândul ei cu un val de migranţi în acelaşi ”război hibrid” dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii faţă de sancţiunile europene, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus.

Între timp, în urma presiunilor internaţionale, Irakul a suspendat zborurile către Belarus, după ce UE a reclamat faptul că irakieni zboară de la Bagdad la Minsk pentru a pleca mai departe către Lituania.

#Polonia, #Belarus, #migranti, #Irak, #granita , #Polonia