Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Polonia, la un pas de a-si pierde dreptul de vot in UE, pentru ca nu respecta statul de drept (Video)

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 19:18
4290 citiri
Polonia, la un pas de a-si pierde dreptul de vot in UE, pentru ca nu respecta statul de drept (Video)
Foto: Ziare.com

Polonia se afla la un pas de a-si pierde dreptul de vot din Uniunea Europeana pentru ca nu respecta statul de drept.

Comisia Europeana a transmis Poloniei propuneri specifice privind respectarea statului de drept, recomandari pe care Varsovia trebuie sa le implementeze in decurs de trei luni. Aceasta este de altfel penultima etapa din cadrul procedurii ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot in UE al tarii.

Principala ingrijorare a Comisiei vizeaza reforma Curtii Constitutionale, initiata de partidul conservator aflat la putere, Lege si Justitie (PiS), reforma aflata la originea unei crize profunde in Polonia si a unui conflict cu Bruxelles-ul.

Astfel, Executivul UE a cerut Poloniei sa implementeze in totalitate deciziile Curtii Constitutionale care prevad ca cei trei judecatori nominalizati in octombrie 2015, de Legislativul precedent, sa fie investiti in functie. Mai mult, cei trei magistrati numiti anul acesta de noua putere, fara nicio baza legala valida, sa nu poata sa isi preia mandatele.

De asemenea, Comisia vrea ca toate sentintele viitoare ale instantei constitutionale sa fie publicate automat, fara sa depinda de Executiv sau Legislativ.

Bruxelles-ul a mai solicitat Poloniei sa se asigure ca orice noua reforma a Curtii Constitutionale va respecta deciziile instantei, va tine cont de opiniile Comisiei Venetia si va asigura eficienta functionarii Curtii ca garant al Constitutiei.

Mai mult, instanta trebuie sa se pronunte asupra compatibilitatii reformelor adoptate saptamana trecuta privind functionarea sa.

Guvernul polonez va trebui sa informeze Comisia in legatura cu aplicarea acestor recomandari peste trei luni.

Daca Executivul european nu va fi multumit de progresele facute, poate activa Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei in blocul comunitar.

In replica, oficialii polonezi considera ca actiunile Comisiei Europene sunt premature si expun Executivul UE la riscul de a-si pierde autoritatea legala: "Cu tot respectul fata de decizia de astazi (miercuri - n.red.) a Comisiei Europene, spunem ca actiunile Comisiei inainte de intrarea in vigoare a legii privind Curtea Constitutionala sunt premature. Acestea expun Comisia la riscul de a-si pierde autoritatea necesara pentru a-si exercita functiile descrise in tratatele europene".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#drept de vot Polonia, #Comisia Europeana sanctiuni Polonia, #stat de drept Polonia, #Polonia drept de vot UE , #Polonia