Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 13:47
13714 citiri
Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva
Foto: Hepta.ro

Polonia pare a fi noua problema a Europei, intr-una dintre cele mai sensibile zone ale sale - Justitia. Ramane de vazut care va fi masura luata de Uniunea Europeana, insa liderii europeni inca asteapta ultimul pas al conducerii de la Varsovia - decizia presedintelui Andrzej Duda.

Senatul polonez a aprobat o controversata masura care va permite Guvernului sa inlocuiasca fiecare membru al Curtii Supreme a tarii cu alte persoane, la libera alegere. Aceasta miscare este criticata de liderii de la Bruxelles, care o vad drept o amenintare pentru independenta sistemului juridic si pentru valorile UE, scrie The Atlantic.

"Polonia: Urmatorul mare test al UE", titreaza sursa citata, care aminteste ca statul est-european este aproape de o sanctiune istorica din partea Uniunii - suspendarea dreptului de vot. Totusi, pentru a se merge atat de departe, este nevoie de aprobarea tuturor celorlalti lideri UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a spus deja ca ar fi impotriva oricarei incercari de sanctionare a Poloniei.

Votul de vineri noaptea al Senatului a venit dupa 16 ore de dezbatere continua, iar presedintele Andrzej Duda, care in mod normal sustine partidul de guvernamant, Lege si Justitie, are 21 de zile la dispozitie sa promulge legea. Un purtator de cuvant prezidential a spus ca seful statului este nemultumit de anumite prevederi ale proiectului de lege, insa nu a spus daca liderul de la Varsovia va promulga legea sau daca va cere opinia Curtii Constitutionale. Duda insusi a precizat ca va fi de acord cu aceasta masura doar daca trec anumite amendamente.

Cum au fost pacaliti William si Kate sa sustina nationalismul urat al Poloniei

Departamentul american de Stat si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta masura, care a generat mari proteste, in cadrul carora manifenstantii au venit cu steaguri ale Poloniei si Uniunii Europene si au scandat contra Guvernului.

Criticii Partidului Lege si Justitie acuza ca este distrusa astfel independenta sistemului judiciar si ca este pur si simplu o acaparare a puterii, in linie cu alte actiuni guvernamentale - control asupra presei de stat si unor ONG-uri. De asemenea, Guvernul este acuzat ca s-ar putea folosi de aceasta masura pentru a forta schimbari in alcatuirea Curtii Supreme si sa tinteasca persoane, entitati si corporatii care sunt vazute drept opozanti.

In ce priveste Uniunea Europeana, aceasta se implica pentru ca separarea puterilor in stat - cea executiva si cea judecatoareasca - este consacrata ca un principiu fundamental al sau.

The Atlantic mai scrie ca, pentru UE, a fost uimitor sa priveasca cum Polonia merge pe drumul Ungariei. Pentru Uniune, promisiunea unei ere ca urmare a prabusirii Zidului Berlinului a fost indeplinita atunci cand Polonia si alte tari din bloc est-european s-au alaturat UE, in anul 2014. Insa mai mult de un deceniu mai tarziu, promisiunea initiala este pusa in pericol, in viziunea UE.

Cum ingrijoreaza Polonia Uniunea Europeana

"Guvernul Poloniei pune Curtea Suprema sub controlul sau. Intrebare este daca UE va face ceva in legatura cu asta", scrie si The Economist.

Sursa citata aminteste ca, in urma cu cateva saptamani, presedintele american Donald Trump lauda rolul Poloniei in apararea valorilor occidentale, in aceeasi piata din fata Curtii Supreme din Varsovia in care protestatarii acuza de cateva zile amenintarea acelor valori.

Astfel, Partidul Lege si Justitie a transformat televiziunea publica in organ de propaganda, si-a pus acolitii in administratie si a epurat mare parte a conducerii armatei. De asemenea, a fost subminata independenta sistemului de justitie, prin amplasarea de acoliti in Tribunalul Constitutional, iar Comisia Europeana a avertizat Guvernul de la Varsovia ca asemenea schimbari reprezinta "un risc sistemic pentru statul de drept".

In ce priveste schimbarile intentionate de Lege si Justitie pentru Curtea Suprema, Jaroslaw Kaczynski, presedintele sau si, potrivit The Economist, liderul de facto al tarii, acuza "subordonarea fata de forte straine", iar tribunalele sunt vazute drept "bastioane pentru post-comunisti". Kaczynski argumenteaza ca reformele erau necesare pentru accelerarea procedurilor si restaurarea increderii publice.

Criticii partidului de guvernamant spun ca acesta vrea doar sa impanzeasca tribunalele cu judecatori care sa le aprobe politicile. Kaczynski insa continua razboiul sau cu Opozitia, pe care a acuzat-o ca i-a omorat fratele geaman, fostul presedinte Lech Kaczynski, in accidentul aviatic din 2010.

"Independenta sistemului juridic al Poloniei poate depinde de cat de mult vor polonezii sa o pastreze", mai scrie sursa citata.

Scandalul polonez, pe scurt

In aceasta saptamana, Guvernul conservator de la Varsovia a adoptat o controversata reforma a Curtii Supreme a Poloniei. Apoi, vineri noaptea, Senatul a adoptat legea privind reforma Curtii, la doua zile dupa ce Camera inferioara aprobase de asemenea aceasta masura. Ultimul cuvant il va avea presedintele Andrzej Duda, care insa a facut parte din Partidul Lege si Justitie in campania pentru prezidentiale, aflat acum la guvernare.

Reforma contravine recomandarilor Comisiei Europene, care este foarte aproape sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Varsoviei, o decizie care ar putea sa duca la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru. Articolul 7 al Tratatului UE nu a fost niciodata declansat pana acum. De asemenea, Comisia se va pregati sa inceapa procedurile de infringement impotriva Varsoviei.

In schimb, Ungaria, inclusiv prin vocea premierului Viktor Orban, a luat apararea Poloniei si a criticat Uniunea Europeana.

Intre timp, zeci de mii de polonezi au iesit pe strada joi seara, in semn de protest fata de anuntata reforma a Justitiei din tara lor.

Citeste mai multe despre situatia Poloniei:

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Polonia test UE, #Polonia sistem justitie, #UE probleme Polonia , #Polonia