Presedintele Poloniei promulga doua legi ale justitiei controversate, in ziua in care CE a declansat in premiera Articolul 7

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 22:48
7080 citiri
Presedintele Poloniei promulga doua legi ale justitiei controversate, in ziua in care CE a declansat in premiera Articolul 7
Foto: Arhiva Facebook/Andrzej Duda

Andrzej Duda, presedintele Poloniei, a promulgat miercuri seara doua legi de reformare a sistemului judiciar, ignorand avertismentele Uniunii Europene.

"Am luat decizia de a promulga doua legi", a declarat Andrzej Duda intr-un discurs televizat.

Decizia liderului Poloniei pare a fi o ignorare a avertismentelor Uniunii Europene.

Comisia Europeana a propus miercuri la pranz Consiliului Uniunii Europene sa adopte o decizie in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situatiei sistemului judiciar polonez.

Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sanctionare a Poloniei in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE "nu are nicio valoare", fiind motivata politic, acuza Partidul Lege si Justitie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varsovia.

Ungaria sustine Polonia: Presiunile Bruxellesului sunt inacceptabile

Polonia are un aliat in aceasta lupta in Ungaria, unde sunt luate masuri la fel de controversate in ciuda avertismentelor externe. Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a catalogat drept "uluitoare si fara precedent" decizia Comisiei Europene de a declansa procedurile de sanctionare a Poloniei.

"Decizia incalca in mod grav suveranitatea Poloniei. Este inacceptabil ca Bruxellesul exercita presiuni asupra statelor membre suverane si pedepseste in mod arbitrar guvernele alese in mod democratic", a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei catalogheaza drept injust faptul ca Executivul UE nu face demersurile necesare atunci cand anumite state membre incalca tratatele europene, apoi lanseaza "proceduri motivate politic" impotriva Guvernului Poloniei.

"Este un caz tipic de standarde duble. Ceea ce face acum Comisia Europeana este contrar valorilor europene. Prietenia ungaro-poloneza si angajamentul guvernului ungar pentru respectarea tratatelor ne obliga sa luam pozitie fata de decizia Comisiei, in cadrul tuturor forumurilor", a mai spus Zsolt Semjen.

Intrebat daca asta inseamna ca Ungaria va respinge o propunere privind activarea Articolului 7 in cazul Poloniei, Semjen a raspuns "da".

In Romania, unde Guvernul si Parlamentul sunt pe cale sa ia masuri la fel de controversate, presedintele Klaus Iohannis tocmai a avertizat, la o intalnire cu jurnalistii, ca riscam soarta Poloniei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Andrzej Duda Polonia legi justitie, #Polonia ignora sanctiuni UE , #Polonia