Polonia vrea sa obstructioneze recuperarea proprietatilor evreiesti confiscate in timpul ocupatiei naziste

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 08:08
3162 citiri
Polonia vrea sa obstructioneze recuperarea proprietatilor evreiesti confiscate in timpul ocupatiei naziste
Polonia avea una dintre cele mai mari comunitati de evrei din lume FOTO/ Pixabay

Un proiect de lege care ar ingreuna recuperarea de catre evrei a proprietatilor confiscate de Germania nazista va fi dezbatut in Parlamentul Poloniei miercuri, 23 iunie, ceea ce ar putea tensiona relatiile Varsoviei cu Israelul si Statele Unite, transmite Reuters.

Polonia avea una dintre cele mai mari comunitati de evrei din lume pana cand a fost distrusa aprope in totalitate de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Fostii proprietari evrei si urmasii acestora au facut campanie pentru obtinerea de compensatii, dupa caderea comunismului in 1989.

Polonia este singura tara din UE care nu a legiferat restituirea proprietatilor, in pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

In 2015, Curtea Constitutionala a Poloniei a decis ca trebuie sa existe un termen stabilit, dupa care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate.

In martie, o comisie parlamentara a propus un proiect de lege pentru punerea in aplicare a acestei hotarari cu termene cuprinse intre 10-30 de ani.

Criticii afirma ca acest lucru ar pune un termen limita cererilor de restituire.

Insarcinatul cu afaceri american si-a exprimat ingrijorarea intr-o scrisoare adresata presedintelui Parlamentului, a informat presa poloneza.

"Intelegem ca acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despagubirea pentru proprietatile confiscate in timpul Holocaustului sau din perioada comunista sa nu mai aiba loc pentru un procent mare de solicitari", a scris Bix Aliu, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presa al Parlamentului a confirmat ca a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicitatii textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizatia Mondiala pentru Restituirea Proprietatilor Evreiesti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat ca "nu ar trebui impuse in 2021 conditii legale noi, insurmontabile, care sa faca imposibila recuperarea ... proprietatii sau primirea doar a unei compensatii".

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat ca parlamentul trebuie sa adopte verdictul Tribunalului.

Noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative si nu proceselor civile, desi ea a acceptat ca contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despagubire.

"Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o tara libera si cred ... daca cineva trebuia sa rezolve unele probleme foarte vechi in procedurile administrative ... a avut 30 de ani pentru a face acest lucru", a spus Bartus pentru Reuters.

Ministerele poloneze de Externe si de Justitie nu au raspuns solicitarilor Reuters pentru comentarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Un militar spaniol a murit în mod accidental în timpul unui ”exerciţiu istoric cu gloanţe reale”, în cursul unor manevre NATO în Polonia, a anunțat luni, 22 aprilie, armata spaniolă....
#Polonia, #bunuri, #propiretar, #evrei , #Polonia