Rusia a spionat intens Polonia anul trecut: Ce au urmarit rusii

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 11:03
3628 citiri
Rusia a spionat intens Polonia anul trecut: Ce au urmarit rusii
Foto: Wikimedia

Agentia de Securitate Interna (ABW) din Polonia a declarat "un nivel ridicat al activitatii" serviciilor de spionaj ale Federatiei Ruse si Republicii Belarus pe teritoriul polonez in 2014, intr-un raport dat publicitatii joi la Varsovia.

Scopul principal al serviciilor secrete ruse a fost "discreditarea pozitiei Poloniei si a altor state membre NATO in problema crizei ucrainene", se afirma in raport.

"Un element important al activitatii ruse a fost provocarea de divergente intre UE si NATO. Atentia a fost focalizata pe declaratiile antieuropene si antiamericane facute in principal de figuri eurosceptice din tari membre ale Uniunii Europene si pe vocile care au criticat posibilitatea inaspririi sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse", mentioneaza raportul ABW.

De la inceputul crizei din Ucraina, Rusia s-a implicat in mod activ in sprijinirea proiectelor propagandistice de informare. "Aceste proiecte creeaza o imagine pozitiva Rusiei si ii arata intr-o lumina negativa pe oponentii Kremlinului", subliniaza autorii raportului, care au remarcat o crestere a activitatii diferitelor institutii ruse privind consolidarea si activarea cercurilor proruse din Polonia.

In 2014, ABW a retinut un cetatean polonez de origine rusa pentru spionaj si colaborare cu Directia principala de informatii a armatei ruse (GRU). In plus, doi diplomati rusi au fost declarati persona non grata pentru activitati incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Conform concluziilor Agentiei de Securitate Interna a Poloniei, partea rusa a cautat sa desfasoare activitati de spionaj in domeniile politic, economic si tehnico-stiintific.

De asemenea, Rusia, conform ABW, s-a ocupat activ de promovarea intereselor sale in Polonia.

La fel de activ a fost si spionajul belarus in Polonia, indica sursa citata. In 2014, a fost retinut un cetatean belarus pentru activitati de spionaj impotriva Poloniei. Varsovia l-a expulzat anul trecut pe atasatul militar al Ambasadei Belarus in Polonia, intrucat "s-a dovedit ca acesta era ofiter al serviciilor de informatii de la Minsk".

In total, ABW a desfasurat anul trecut cinci investigatii preliminare si a declansat patru anchete de spionaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Polonia spionaj Rusia, #Rusia spioni , #Polonia
Comentarii
Poza ironIQ
ironIQ
rank 4
Reteta de varza murata