Secretul murdar din spatele inchisorilor CIA: Ce intelegere au facut SUA cu Polonia

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 15:42
3438 citiri
Secretul murdar din spatele inchisorilor CIA: Ce intelegere au facut SUA cu Polonia
Foto: Reuters

Statele Unite au platit 15 milioane de dolari Poloniei pentru a putea infiinta o inchisoare secreta a CIA. S-a intamplat la inceputul anului 2003, cand doi agenti CIA au sosit la ambasada americana din Varsovia pentru a ridica doua cutii pline cu bani gheata.

Acolo se aflau cele 15 milione de dolari, care au venit din Germania, pe cale diplomatica, se arata intr-o ampla investigatie realizata de Washington Post.

Cei doi agenti au pus cutiile intr-o duba si au mers cu ele direct la sediul agentiilor secrete poloneze, unde au fost asteptati de colonelul Andrzej Derlatka, adjunctul sefului serviciilor secrete, si de alti doi oficiali.

Consiliul Europei: E clar ca Polonia a gazduit o inchisoare secreta CIA

Americanii si polonezii au incheiat atunci un acord, prin care CIA urma sa foloseasca in urmatoarea perioada un penitenciar secret din Polonia, pentru a interoga suspectii al Qaida.

Banii au intrat in bugetul serviciilor secrete poloneze, CIA primind in schimb un loc potrivit pentru cea mai noua operatiune, potrivit unor fosti oficiali ai agentiei americane, care au acceptat sa vorbeasca despre asa-zisele "locuri negre" ale CIA, sub protectia anonimatului.

CIA a avut o inchisoare temporara in Bucuresti - Ancheta AP (Video)

Aceasta inchisoare a fost cea mai importanta dintre "locurile negre" ale CIA, create dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. A fost prima dintre cele trei penitenciare infiintate in Europa in care cei suspectati de terorism au fost inchisi, inclusiv Khalid Sheik Mohammed, cel care a declarat ca s-a aflat in spatele atentatelor ce au dus la prabusirea turnurilor gemene.

Polonia: Fostul presedinte si fostul premier, "informati despre inchisoarea CIA" din tara

Detaliile acestor operatiuni raman un mister, cu atat mai mult in conditiile in care statul american a decis sa clasifice toate documentele referitoare la acest subiect.

Practicile folosite in inchisoarea din Polonia nu erau dintre cele obisnuite. Printre acestea se numarau palmuirea, privarea de somn si, cea mai cruda, o tehnica prin care detinutilor li se crea senzatia de inec.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inchisoare secreta CIA, #inchisoare secreta CIA Polonia, #milioane dolari inchisoare SUA Polonia , #Polonia