Statul polonez a cumparat o colectie de arta faimoasa, estimata la peste 2 miliarde de euro, la un pret de chilipir

Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 13:55
11770 citiri
Statul polonez a cumparat o colectie de arta faimoasa, estimata la peste 2 miliarde de euro, la un pret de chilipir

Guvernul Poloniei a cumparat o colectie de arta privata estimata la 2 miliarde de euro cu doar 100 de milioane de euro.

Colectia a apartinut Fundatiei Czartoryski si include lucrarea "Dama cu hermina" a lui Leonardo da Vinci, dar si opere de Rembrandt si Renoir, potrivit BBC.

Reprezentantul familiei Czartoryski a precizat ca a fost vorba de o "donatie", insa membrii consiliului de administratie al fundatiei familiei au demisionat in semn de protest, deoarece nu au fost consultati cu privire la vanzarea colectiei a carei valoare estimata depaseste 2 miliarde de euro.

Tranzactia a fost negociata pe parcursul mai multor luni de ministrul polonez al Culturii si de Adam Karol Czartoryski, descendent al printesei Izabela Czartoryska, cea care a pus bazele colectiei in 1802.

Colectia cuprinde aproximativ 86.000 de obiecte de arta, precum si 250.000 de manuscrise si carti. Cele mai multe dintre acestea se afla la Muzeul National din Cracovia.

Tranzactia recenta are loc in contextul in care partidul conservator si eurosceptic Lege si Justitie insista pentru nationalizarea unor bunuri culturale si economice importante. Ministrul polonez al Culturii, Piotr Glinski, a declarat ca achizitia "asigura dreptul natiunii poloneze asupra colectiei".

Pictura "Dama cu hermina", realizata in 1490, este unul dintre cele patru portrete feminine ale lui da Vinci si o infatiseaza pe Cecilia Gallerani, amanta a lui Ludovico Sforza, duce de Milano. Acesta era poreclit "hermina alba", explicandu-se astfel prezenta animalului in tablou.

Portretul a fost confiscat de nazisti in 1939 si restituit dupa sfarsitul razboiului familiei Czartoryski, care il cumparase in 1798.

C.S.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com