Tribunalul Constituțional al Poloniei neagă dreptul CEDO de a se pronunța în spețe legate de numirile judecătorilor polonezi. Reacția Consiliului Europei

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 22:13
2172 citiri
Tribunalul Constituțional al Poloniei neagă dreptul CEDO de a se pronunța în spețe legate de numirile judecătorilor polonezi. Reacția Consiliului Europei

Tribunalul Constituţional al Poloniei a emis miercuri, 24 noimebrie, o decizie în care neagă dreptul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunţa în speţe legate de numirile judecătorilor polonezi şi consideră ca fiind incompatibile cu Constituţia poloneză părţi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

''Articolul 6 al Convenţiei (...), în măsura în care include Tribunalul Constituţional în definiţia sa a unei instanţe, nu este compatibil'' cu Constituţia Poloniei, motivează preşedinta Tribunalului Constituţional al Poloniei, Julia Przylebska.

Este ''o zi mare pentru statul de drept şi suveranitatea poloneze'', a transmis pe Twitter ministrul adjunct polonez al justiţiei, Sebastian Kaleta, salutând ''oprirea unei noi tentative ilegale de interferenţă externă în sistemul (judiciar) polonez''.

''Curtea Constituţională se debarasează de o hotărâre a CEDO care încalcă sistemul nostru'' judiciar, a adăugat Kaleta. Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei vine în urma unei solicitări din partea Ministerului Justiţiei polonez de a se pronunţa asupra unui verdict prin care CEDO a considerat ilegală modalitatea de numire a judecătorilor în cadrul Tribunalului Constituţional polonez.

Anterior, într-un verdict separat, CEDO a considerat de asemenea ilegală noua cameră disciplinară creată în cadrul Curţii Supreme poloneze. Crearea acestei camere disciplinare a agravat conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre prin care cere Varşoviei să suspende activitatea acestei camere.

Această hotărâre a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Bruxellesul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe baza căreia emite verdictele - are jurisdicţie asupra statelor membre ale Consiliului Europei, aşadar fără vreo legătură cu Uniunea Europeană sau cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar contestatarii reformelor judiciare poloneze au apelat la fiecare dintre aceste instanţe supranaţionale.

Întrucât guvernul polonez nu a dizolvat respectiva cameră disciplinară, CJUE a emis o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Anterior, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ''Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză - n.red.)'' din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ''fărădelegii'', el cerând în paralel Tribunalului Constituţional polonez să se pronunţe asupra legalităţii acestor amenzi.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că Polonia trebuie să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul.

În timp ce Bruxellesul consideră reformele judiciare poloneze o tentativă de control politic asupra justiţiei, guvernul de la Varşovia susţine că Polonia are nevoie de aceste reforme pentru a elimina corupţia din sistemul judiciar.

Decizia Tribunalului Constituţional al Poloniei provoacă ''îngrijorări serioase'' (Consiliul Europei)

Decizia Tribunalului Constituţional al Poloniei potrivit căreia Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este incompatibilă cu Constituţia acestei ţări provoacă ''îngrijorări serioase'', a reacţionat miercuri secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, relatează AFP.

''Hotărârea de astăzi a Tribunalului Constituţional al Poloniei este fără precedent şi provoacă îngrijorări serioase'', se arată într-un comunicat, amintind că ''cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, între care Polonia, s-au angajat să garanteze drepturile şi libertăţile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului''.

Citeste si:
Premierul polonez Mateusz Morawiecki o critică pe Merkel pentru că a discutat cu Lukaşenko
Premierul polonez Mateusz Morawiecki o critică pe Merkel pentru că a discutat cu Lukaşenko
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul la final de mandat al Germaniei, pentru că a discutat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în contextul...
Migranții de la granița Belarusului cu Polonia, mutați într-un centru logistic, unde dorm pe rafturi sau pe jos
Migranții de la granița Belarusului cu Polonia, mutați într-un centru logistic, unde dorm pe rafturi sau pe jos
Migranţii dintr-o tabără improvizată care fusese ocupată de până la 2.000 de persoane în Belarus, la frontiera cu Polonia, au fost mutaţi într-un centru logistic din apropiere, a raportat...