Varsovia considera in general acceptabile propunerile UE pentru evitarea unui Brexit

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 22:04
1903 citiri
Varsovia considera in general acceptabile propunerile UE pentru evitarea unui Brexit
Foto: Facebook / Beata Szydlo

Premierul polonez Beata Szydlo (foto) a calificat vineri ca fiind "in general acceptabil" compromisul discutat in prezent pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE, insa a insistat asupra "respectarii" drepturilor salariatilor polonezi din Marea Britanie.

"Pentru noi este cu precadere important ca totul sa fie facut in asa fel ca polonezii care lucreaza in Marea Britanie sa fie de asemenea respectati si sa primeasca garantii", a declarat premierul polonez pentru presa, dupa intrevederea avuta la Berlin cu Angela Merkel, informeaza AFP.

La randul sau, cancelarul federal a declarat ca cele doua tari au convenit "sa faca tot ce este posibil pentru a mentine Marea Britanie in UE, respectand in acelasi timp principiile fundamentale ale UE, printre care libera circulatie" a persoanelor.

Mai mult de un milion de polonezi traiesc astazi in Marea Britanie, iar Varsovia se teme ca acest compromis, analizat in prezent, ii va afecta cetatenii.

Premierul britanic David Cameron doreste sa limiteze ajutoarele sociale pentru muncitorii din alte tari ale UE angajati in Marea Britanie, pentru a le putea recomanda concetatenilor sa voteze, in cadrul unui referendum, in favoarea mentinerii tarii in UE.

Referendumul pe Brexit s-ar putea tine in iunie 2016

O asemenea posibilitate este schitata in propunerile UE pentru evitarea unui "Brexit", o iesire a Marii Britanii din blocul european al celor 28 de tari.

Textul prevede de asemenea "o frana de urgenta" pentru ca Londra sa poata suprima ajutoarele sociale timp de patru ani acordate muncitorilor intraeuropeni, daca va estima ca sistemul sau de securitate sociala este in pericol.

Brexit: Liderii europeni nu sunt multumiti de "frana de urgenta" propusa de Consiliul European

Perioada in timpul careia Marea Britanie va fi autorizata sa puna in functiune restrictiile in materie de ajutoare sociale se numara printre prevederile delicate asupra carora sefii de stat si de guvern din UE vor incerca sa ajunga la un acord in timpul summitului de saptamana viitoare de la Bruxelles.

In cadrul activitatilor pregatitoare pentru acest summit, Cameron urmeaza sa aiba vineri seara o intrevedere cu Angela Merkel la Hamburg (nord), in timpul careia el va rosti si un discurs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Polonia conditii Brexit, #referendum iesire Marea Britanie UE, #ajutoare sociale Polonia Brexit , #Polonia