Vecinii Rusiei se inarmeaza masiv - Polonia acuza activitatea militara fara precedent a Moscovei

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 20:19
8154 citiri
Vecinii Rusiei se inarmeaza masiv - Polonia acuza activitatea militara fara precedent a Moscovei
Foto: Defence 24

Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak a spus ca activitatea navala si aeriana a Rusiei in regiunea Marii Baltice din ultima saptamana a fost "fara precedent".

Oficialul polonez sustine ca cea mai mare parte a activitatii Rusiei a fost in apele si spatiul aerian internationale, dar si ca Suedia este cea mai afectata tara, relateaza BBC.

Intr-o declaratie la postul polonez de televiziune TVN24, ministrul a mentionat insa ca nu este cazul ca armata Poloniei sa fie pusa in alerta maxima.

Estonia, investitie istorica in aparare - cumpara tancuri de 100 de milioane de euro

Siemoniak a mai afirmat ca Rusia "nu se pregateste sa atace", ci testeaza apararea NATO, ceea ce "nu ajuta la construirea de bune relatii si incredere".

Partenerii din NATO ai statelor baltice - Estonia, Letonia si Lituania, care s-au alaturat aliantei militare in 2004 -, inclusiv Marea Britanie, au avioane militare in aer si care efectueaza misiuni de patrulare in regiune, monitorizand avioanele rusesti.

NATO si Kievul acuza Rusia de alimentarea conflictului din estul Ucrainei, precum si aprovizionarea rebelilor prorusi de acolo cu trupe si armament greu. Moscova respinge acuzatiile, insa recunoaste ca "voluntarii" rusi ii ajuta pe rebeli.

In ultima saptamana, mai multe incidente au fost raportate in regiunea baltica, Finlanda si Norvegia semnaland prezenta ruseasca in zona.

In plus, in ultimele luni au fost numarate 40 de astfel de incidente, inclusiv 11 care au fost considerate ca fiind "mai agresive sau de natura provocatoare neobisnuita, cu un risc inalt de escaladare".

Polonia cumpara rachete americane de 250 de milioane de dolari

De asemenea, ministrul polonez al Apararii a laudat rachetele de raza lunga pe care tara le-a cumparat de la Statele Unite ale Americii, acesta fiind cel mai modern echipament militar pe care l-a avut vreodata Polonia.

Siemoniak a mai spus ca aceste rachete sunt necesare in aceasta perioada de tensiune din regiune, scrie agentia Associated Press, citata de Star Tribune.

Avioane rusesti survoleaza in valuri Marea Baltica, testand vigilenta NATO

"Niciodata in istorie nu am avut asemenea arme moderne, pe care le obtinem ca urmare a acestei intelegeri", a spus ministrul Apararii, joi, cu ocazia unei ceremonii ce a marcat achizitia de 250 de milioane de dolari, intr-un hangar, cu avioane F-16 si un model de racheta, la baza aeriana din orasul Poznan.

Cele 40 de rachete aer-sol cu care vor fi dotate avioanele de lupta F-16 din flota aeriana a Poloniei sunt achizitionate de la compania Lockheed Martin Corp. Livrarea acestora ar urma sa aiba loc in anii 2015 si 2016, rachetele urmand sa devina operationale din anul 2017.

Polonia este a treia tara care cumpara acest tip de rachete, dupa Australia si Finlanda.

Anuntul Poloniei vine dupa ce Estonia a cumparat 44 de tancuri din Olanda, aceasta fiind cea mai mare achizitie in domeniul apararii facuta vreodata de Tallin. Contractul este in valoare de 100 de milioane de euro.

Suedia vrea sa recheme rezervistii la antrenamente militare

Totodata, Guvernul suedez a anuntat planuri de a-i rechema la antrenamentele militare pe rezervisti, intr-un efort de a spori capacitatile armatei tarii, dupa recentele miscari rusesti in regiune, scrie The Local.

"Lumea s-a schimbat intr-un fel negativ", a declarat ministrul Apararii, Peter Hultqvist, intr-o interventie televizata.

Acesta a vorbit despre reinarmarea Rusiei, anexarea Crimeii, precum si conflictul armat din estul Ucrainei, drept justificari ale planurilor de rechemare a rezervistilor la exercitii militare.

Miscarea ar insemna ca aproximativ 7.500 de persoane care au fost in armata suedeza incepand cu anul 2004 ar putea fi chemati pentru o luna de antrenamente.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Rusia activitate Marea Baltica, #Polonia rachete SUA, #Rusia avioane Marea Baltica , #Polonia