Zeci de mii de polonezi au iesit in strada, nemultumiti de controversata reforma a Curtii Supreme

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 08:25
4301 citiri
Zeci de mii de polonezi au iesit in strada, nemultumiti de controversata reforma a Curtii Supreme
Foto: Hepta.ro

Zeci de mii de polonezi au manifestat joi seara in intreaga tara dupa ce deputatii au votat o reforma controversata a Curtii Supreme, in ciuda avertismentelor UE care, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la independenta justitiei, ameninta cu sanctiuni.

In fata palatului prezidential din Varsovia, intre 14.000 de manifestanti, potrivit politiei, si 50.000, potrivit primariei, au cerut presedintelui Andrzej Duda sa opuna veto reformei Curtii Supreme, precum si altor doua reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar.

Potrivit adversarilor sai, reforma acorda ministrului Justitiei mijloacele de a influenta activitatea Curtii Supreme.

"Noi aparam democratia", "Tribunale libere" sau "Polonia libera europeana", scandau manifestantii fluturand steagul polonez. Dupa manifestatie, protestatarii s-au indreptat spre Parlament.

Manifestatii similare au avut loc in alte o suta de orase si localitati poloneze.

Mai devreme in timpul zilei, liderul Platformei Civice (centrista, opozitie), Grzegorz Schetyna, a denuntat o "lovitura de stat", in timp ce Ryszard Petru, presedintele partidului Nowoczesna (liberal, opozitie), a vorbit despre "o zi proasta pentru democratia poloneza".

Miercuri, Comisia Europeana a cerut Varsoviei "suspendarea" reformelor sale, amenintand cu sanctiuni.

Conservatorii aflati la guvernare in Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeana prin adoptarea legii controversate privind reforma Curtii Supreme poloneze. Legea a fost votata in camera inferioara a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra si 23 de abtineri.

Intentia Partidului Lege si Justitie (PiS, de guvernamant) de a permite parlamentului polonez sa-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului National al Magistraturii a provocat proteste in Polonia si critici din partea Uniunii Europene.

PiS, majoritar in ambele camere ale parlamentului si inca in mod clar in fruntea sondajelor de opinie, prezinta reformele ca fiind esentiale pentru eficientizarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. El considera rezistenta la aceste initiative ca o aparare a privilegiilor si impunitatii unei "caste" de judecatori.

In timpul serii, prim-ministrul polonez Beata Szydlo a tinut un discurs la televiziunea publica. "Nu ne vom lasa intimidati de aparatorii elitelor, fie ca ei sunt polonezi sau straini", a declarat ea.

Opozitia vede in reformele justitiei o slabire a separarii puterilor si o incercare de a le facilita conservatorilor controlul intregii vieti sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Polonia, #reforma Curtea Suprema Polonia , #Polonia