Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Trump il ia peste picior pe Macron, pentru ca a cedat protestelor. Cum a ajuns sa distribuie fake news despre Franta

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 08:15
5461 citiri
Trump il ia peste picior pe Macron, pentru ca a cedat protestelor. Cum a ajuns sa distribuie fake news despre Franta
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele american Donald Trump a ironizat concesiile facute de omologul sau francez "vestelor galbene" privind taxele pe carburanti, estimand ca acestea demonstreaza ca acordul de la Paris pentru combaterea schimbarii climatice este sortit esecului,.

Afectat de o criza care a atins paroxismul sambata, cu scene de gherila urbana la Paris, guvernul francez a anuntat un moratoriu privind cresterea taxei pe carburanti si o inghetare a tarifelor la gaz si electricitate, relateaza AFP.

"Sunt fericit ca prietenul meu Emmanuel Macron si manifestantii de la Paris au cazut de acord asupra concluziei la care eu am ajuns in urma cu doi ani", a postat pe Twitter Trump, ale carui relatii cu presedintele francez - odata foarte bune - s-au racit in ultimele luni.

"Acordul de la Paris este fundamental prost, pentru ca provoaca o crestere a preturilor energiei pentru tarile responsabile, dandu-le in acelasi timp un cec in alb unora dintre cei mai rai poluatori din lume", a adaugat liderul de la Casa Alba, care a anuntat la cateva luni de la venirea sa la putere retragerea SUA din acordul de la Paris.

Reactia lui Macron

La cateva ore dupa acest anunt care a provocat stupefactie in intreaga lume, Macron l-a acuzat pe Trump ca a comis o "greseala pentru tara sa" si "o eroare pentru viitorul planetei".

Magnatul imobiliarelor, care face regulat elogiul "magnificului carbune curat", a denuntat tot timpul acest acord multilateral incheiat la sfarsitul lui 2015 in capitala franceza si semnat de predecesorul sau Barack Obama, care viza limitarea cresterii temperaturii medii globale.

"Vreau aer curat si apa curata si fac progrese importante pentru ameliorarea protectiei mediului in America", a mai scris marti presedintele american, care pune mereu in discutie, in pofida consensului stiintific, existenta schimbarii climatice sau rolul activitatilor umane in acest fenomen.

Acest nou atac frontal al presedintelui SUA impotriva acordului de la Paris intervine intr-un moment in care aproape 200 de tari s-au reunit de duminica la Katowice, in Polonia, pentru cea de a 24-a conferinta mondiala privind clima.

Trump redistribuie fake news

Anterior in cursul zilei, el s-a amestecat, ceva mai indirect, in dezbaterea politica din Franta, redistribuind pe Twitter mesajul unui comentator conservator potrivit caruia Franta este zguduita de revolte "din cauza taxelor de extrema stanga pe carburant".

"Media aproape ca nu vorbesc despre asta. America este in plin boom, Europa arde. Ei vor sa ascunda rebeliunea clasei de mijloc impotriva marxismului cultural", a scris in mesajul sau Charlie Kirk, creator al organizatiei conservatoare Turning Point USA.

"Oamenii scandeaza 'Il vrem pe Trump' pe strazile din Paris", a adaugat tanarul in mesajul redistribuit de @realDonaldTrump pentru cei 55 de milioane de abonati ai sai.

Potrivit AFP, Charlie Kirk s-ar baza pe o inregistrare video postata pe 2 decembrie pe Twitter si redistribuita de cel putin 17.000 de ori. Insa aceasta inregistrare video, prezentata ca si cum ar proveni din Franta, s-a facut in realitate la Londra si dateaza probabil din luna iunie.

Citeste si: Unde greseste Macron si ce se ascunde in spatele scenelor de razboi din Paris

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Trump ironie Macron proteste acord Paris , #proteste Franta
Comentarii