Ziare.com

Presa rusa: Renasterea separatismului etnic in UE - Romania, centrul conflictului

de Anca Serghescu
Marti, 17 August 2010, ora 20:25

   

Presa rusa: Renasterea separatismului etnic in UE - Romania, centrul conflictului
O noua serie de conflicte etnice tinde sa izbucneasca in Europa, in contextul crizei economice globale, inca actuala. Cu radacini adanci in istorie, aceste conflicte apar, in mod surprinzator, intr-o epoca a integrarii europene. Iar Romania este in centrul acestora, chiar scena acestor conflicte, noteaza agentia de presa ruseasca Ria Novosti.

Extinderea NATO si a Uniunii Europene nu a adus nici stabilitate continentului si nici nu are cum sa impedice reaparitia acestui fenomen comun in secolul XIX, dar total neasteptat in Europa unita. Adevarul gol-golut este ca aceste conflicte, aparute mai ales in contextul episodului Kosovo, ameninta coeziunea Uniunii Europene, relateaza Ria Novosti.

Natiunile Unite se gasesc intr-o pozitie oarecum ingrata, 3 asociatii maghiare, aflate in stransa legatura cu Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, inaintand un raport in care acuza Bucurestiul ca incalca drepturile etnicilor maghiari la toate nivelurile. Asociatiile cer un statut legal special in concordanta cu legislatia europeana - o autonomie de facto - pentru regiunile din Romania locuite de etnicii maghiari.

Maghiarii din Romania, discriminati pe toate planurile

Raportul mentioneaza ca cei 1.500.000 de maghiari din Romania nu au intentia de a abandona dreptul la identitatea nationala. Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale din cadrul Natiunilor Unite a pus examinarea cererii pe agenda, intrevazandu-se o dezbatere la un nivel inalt, cel mai probabil in prezenta reprezentantilor din Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia si Croatia.

Conform raportului, maghiarii din Romania sunt tratati ca fiind cetateni de mana a doua. Desi constituie aproape 80% din totalul populatiei in unele regiuni ale tarii, ei au o reprezentare de maximum 20% in administratiile locale.

Raportul mai mentioneaza si discriminarea economica de care au parte regiunile populate de maghiari, care raman in continuare nedezvoltate comparativ cu alte zone. In plus, resursele naturale ale regiunilor in care traiesc, cum ar fi sarea si apa minerala, se afla sub controlul administratiei centrale.

Romania nu urmeaza decat un trend foarte prezent in Europa

Ceea ce ar putea izbucni in Romania nu este decat o parte din trendul actual. Cererea asociatiilor maghiare are la baza ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in comunitatile albaneze din Macedonia, in sudul Serbiei, Muntenegru si nu numai. Efectul de domino nascut din Kosovo risca sa se imprastie in intreaga regiune a Balcanilor.

Totul are o dimensiune geopolitica, conform Ria Novosti. Ungaria si Romania sunt membre ale UE si NATO, doua aliante care urasc sa vada neintelegeri in sanul lor. Chiar si asa, neintelegerile nu se limiteaza la cazul maghiarilor din Romania. Si comunitatile de maghiari din Slovacia, dar si cele de slovaci din Ungaria sunt angajate in dispute similare.

Problema basca destabilizeaza Spania si este raspunzatoare de relatia acesteia cu Franta, care se confrunta, la randul ei, cu problema separatismului in Corsica.

Probleme similare se regasesc si in Italia, unde regiunile nordice - cu reprezentare in guvern prin Liga Nordului - se doresc a fi cuprinse intr-o noua republica, Padania. Peste toate, mai separatistii din Irlanda de Nord si Scotia se bucura de sustinere publica.

In ceea ce priveste sud-estul Europei, aici se pune problema Ciprului, membru al UE, unde nordul tarii, locuit preponderent de catre turci, este recunoscut de catre Turcia, tara membra NATO, ca Republica Turca a Ciprului de Nord.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10639 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (5) ... DIVERSIUNEA

Diversiunea comunistilor romani scoliti de NKVD.

Pentru a contracara aceasta demonstratie, comunistii au adus in piata mai multe camioane cu simpatizanti, ceea ce a generat declansarea unor ciocniri intre cele doua tabere.
Din cladirea Ministerului de Interne s-au tras focuri de arma: 11 persoane au decedat si multe altele fiind ranite. Puterea de atunci, a prezentat toate aceste incidente ca avand caracter huliganic si fascist, acuzand PNT si PNL de premeditarea lor.
Comunistii au trecut la organizarea in intreaga tara a numeroase adunari de protest, in care de cerea dizolvarea partidelor istorice si arestarea liderilor acestora.
Evenimentele de la 8 noiembrie 1945 au fost folosite de comunisti pentru a se demonstra misiunii de observare, faptul ca PNT si PNL duc o politica FASCISTA, incitand la dezordine.
Mai mult, la doar doua zile de la sosirea ziaristului american insarcinat cu observarea evenimentelor din Romania, Scanteia publica chiar pe prima pagina un articol nesemnat, intitulat “Framantari national-taraniste", prin care comunistii urmareau sa arate ca partidele de opozitie ar fi in pragul destramarii, astfel incat singura forta politica apta sa guverneze ar fi fost FDN.
Pentru aplanarea situatiei, reprezentantii SUA si Marii Britanii au aratat la Conferinta de la Moscova a ministrilor de Externe ai Natiunilor Unite (16-26 decembrie 1945) ca vor recunoaste Guvernul Petru Groza doar daca in acesta vor intra si cate un membru al PNT si PNL si daca va trece la organizarea de alegeri libere.

In acest sens, la 3 ianuarie 1946, biroul partidului l-a propus pe Ion Mihalache, propunere acceptata “intr-o impresionanta unanimitate". Nicolae Lupu, cunoscut simpatizant FDN, cere insa insistent sa fie el desemnat, datorita aprecierilor de care se bucura in cercurile puterii sovietice. Evident ca este refuzat cunoscandu-se deja ca acesta face jocul comunistilor. Refuzat, parasesete partidul declarand ca “Iuliu Maniu a incurajat infiltrarea elementelor reactionare in randul partidului, iar prin atitudinea sa a creat nedumerire in randurile Aliatilor".

La 18 ianuarie 1946, Nicolae Lupu a anuntat infiintarea unui nou partid, Partidul Taranesc-Democrat (PTD), care il ataca vehement pe Iuliu Maniu.

Se cunosc si documentele care atesta ca SCIZIUNEA PROVOCATA de Nicolae Lupu a fost organizata de PCR cu cateva luni inainte de acest eveniment.
Exista stenogramele sedintelor Biroului Politic al CC al PCR din mai 1945 si 30 octombrie 1945, sedintele in cursul carora liderii comunisti au discutat modalitatile de distrugere a PNT.
Din aceste stenograme, se remarca rolul central detinut de Dej in timpul discutiilor, cat si modul in care comunistii “manevrau" toate aceste grupari disidente, transformandu-le in simple marionette in mainile lor.

 

 

PCR - ul dictaturii comuniste inainte si dupa 1964 este un partid esentialmente antiromanesc

In Romania interbelica PCR a fost o grupare de mica anvergura, complet subordonată Cominternului si implicit URSS.
PCR avea un caracter multietnic, romanii reprezentand mai putin de un sfert din membrii sai (in 1930 distributia pe nationalitati era: maghiari 26%, romani 23%, evrei 18%, rusi si ucraineni 10%, bulgari 10%).
(vezi http://revista.memoria.ro/?location=view_article&id=386).

PCR a fost doar o clona, a ramurii bolsevice de extrema stanga, care intodeauna a sustinut ideologia unei revolutii straina spiritualitatii romanesti, nedorita niciodata de romani.
Putem spune in baza documentelor istorice, ca PCR nu ar fi luat niciodata puterea in Romania dacă nu ar fi fost sprijinit activ de către Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, de diversiunea NKVD si de Armata Rosie de ocupatie.

Cei care au profitat de comunism, departe de ranile inca nevindecate produse romanilor de comunism, uita esentialul: PCR a fost un partid esentialmente antiromanesc.

Tu spui: "La noi, dupa 1989 s-a distrus Romania"
Eroare domnule! Romania nu s-a distrus singura!
A fost distrusa tot de voi, comunistii lui Iliescu, veniti la putere cu minciuni si manipulari grosolane, la fel ca si cele din 1945. Acelasi scenariu venit de la Moscova: Revolutia in direct!
Sunteti aceeasi ca si comunistii lui Ceausescu, sau comunistii lui Gheorghiu Dej.

Comunismul ramane fiara, care reduce omul la conditia lui biologica. Te autodefinesti prin felul cum gandesti: "Intai Mancarea si Bunurile si apoi Libertatea".

Omul este spiritualitate adapostita de trupul biologic este cel care ii serveste drept "templu". Cum poti incatusa libertatea spiritului? Prin dictatura comunista, care reduce omul la conditia biologica, care il reduce la un animal dresat sa-i execute ordinele.

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (4) ... Mesajele Romaniei catre lumea libera!

In exterior, mesajele regelui si ale principalilor lideri ai opozitiei, Iuliu Maniu si Constantin Bratianu, adresate SUA si Marii Britanii, s-au concretizat la Conferinta de la Londra a ministrilor de Externe ai celor trei mari puteri (11 septembrie – octombrie 1945). Reprezentantii a doua mari puteri au declarat ca statele lor nu vor incheia tratate cu regimurile din Romania si Bulgaria si nu le vor recunoaste, cosiderandu-le a fi impuse de URSS.
La 9 noiembrie 1945 puterile Angliei si SUA, fiind constiente ca fara acordul URSS, nu se putea intreprinde nimic, s-au incercat tratative la Moscova pentru Romania, dar evident acestea au esuat. In raportul depus la 6 decembrie 1945 la Departamentul de Stat, ziaristul american insarcinat cu observarea situatiei din tara, a confirmat nereprezentativitatea Guvernului Petru Groza, care era dominat de comunisti si excludea de la putere principalele forte politice din tara.
In tara, o data cu inceperea misiunilor de observare, partidele democratice, si in mod special PNT, au actionat pentru a demonstra opozitia romanilor fata de Guvernul Petru Groza si sprijinul acestora fata de regale Mihai. La 8 noiembrie 1945, de ziua Sfintilor Mihail si Gavril, in Piata Palatului din Bucuresti a fost organizata o mare manifestatie, in timpul careia zeci de mii de persoane si-au exprimat devotamentul fata de Mihai I si partidele istorice, cerand totodata demisia guvernului.

 

 

Rusia nu vede barna din propriul ochi

Rusia,ca de obicei lanseaza diversiuni si fumigene.
Evident ca UE,NATO si alte forme de integrare a lumii civilizate ii sta in gat.Deoarece nu poate face nimic lanseaza fumigene si diversiuni ,specialitatea ei de secole.
Comparand Romania cu Rusia ,tara noastra este o natiune printre cele mai mononationale din Europa(peste 90% romani)in timp ce Rusii reprezinta sub 80% din totalul populatiei(se stie ca rusii falsifica cifrele statitice).In al doilea rand "autonomiile "locale sunt parte integranta ale aceleiasi zone socio-economice,lucru esential in lumea moderna.Rusii mai bine s-ar ocupa de mizeria extraordinara din interiorul tarii(fatadele moscovite si petersburge nu reprezinta Rusia reala).
Aceasta tara se va mai sparge,ca si Ucraina ,artificial creiaita.Este chestiune de timp.Interesant este valul de articole pro-ruse si anti romanesti aparute in ultima vreme in "patrioata"presa romana ,ca si comentariile unor postaci si mitici si mitice ,care apara minciunile Rusiei in loc sa se situeze pe pozitii de iubitori de tara,sau,poate tara lor este...Rusia .Teo

 

 

Cat primesti pe CRIZA asta?

cacucapu' tau se pare ca NU gandesti! Ca veni vorba: cunosti semnificatia verbului(!) a gandi? Am mari indoieli.
PS degeaba.

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (1) ... Cum creste Partidul Comunist din Romania precum "Fat Frumos", intr-o saptamana cat altii intr-un an!

Numarul estimat de membri PCR, pentru data de 23 august 1944, era cuprins intre 794 si 1150.
In august 1944 in Bucuresti erau 80 de membrii, iar in Oradea sapte.
Cu acest numar de membrii, partidul PCdR era cel mai mic partid comunist din Europa. Este foarte limpede ca o grupare atat de mica si fara electorat, nu putea fi capabila sa schimbe o opozitie puternica cu electorat si foarte apreciata in general de societate.

Care a fost mecanismul cresterii unei grupari fara electorat de la aproximativ 1000 de membri, cat numara in 23 august 1944, la 800.000 de membri in septembrie 1945: interesul, imoralitatea, minciuna, oportunismul si manipularea.
Iata cateva din metodele utilizate de Ana Pauker, pentru a mari numarul de PCdR:
"s-a oferit amnistia politica oricarui membru al Garzii de Fier ("fara crime la activ") care se preda de bunavoie. In semn de buna-credinta, i-au eliberat pe "verzii" din lagare chiar inainte de intelegerea cu Patrascu, unul dintre capii Garzii de Fier.

A existat astfel un fel de "pact reciproc avantajos", prin trecerea acestora la comunisti: unii din fostii legionari au gandit sa se protejeze in "vanatoarea" adeptilor dreptei dupa razboi; comunistii care erau simpli muncitori, primul secretar general al PCR a fost plapumarul Gheorghe Cristescu, au adunat oameni cu experienta si aptitudini de militanti.
Grosul masei de partid il formau carieristii si oportunistii dintotdeauna, taranii care primisera carnetul de partid o data cu pamantul la reforma agrara din martie 1945 si oameni care intrezareau pentru prima oara sansa de a reprezenta ceva in viata publica a Romaniei, fara a avea o cariera intelectuala consacrata, obtinuta printr-o viata dedicata studiului sau crearii de valori prin munca. (vezi Lavinia Betea, sursa Jurnalul National)

In martie 1945 s-a infiintat Academia Muncitoreasca a PCR, unde tinerii recrutati sa devina activisti politici cu solda si viitor stralucit invatau vreme de OPT SAPTAMANI, “bazele constructiei de partid" dupa metodele Scolii leniniste de la Moscova.

 

 

Razbunarea rusilor

Vad ca URSS este foarte suparata pe Romania pentru ca si-a bagat nasul in Moldova si atata spiritele separatistilor unguri pentru a face un nou Kosovo in Ardeal. Oare de ce autorul acestui articol ne spune ce scriu rusii in ziarele lor? Sa fie tot mana rusilor?

 

 

Barna din ochiul ei, n-o vede Rusia?

Poate incepe conflictul in Cecenia sau aiurea pe teritoriul lor. Comentariile astea seamana cu iesirile la rampa ale lui Ponta sau Nastase...

 

 

m'da, ma mir ca au uitat de SUA

Ca si de astia ziceau ca urmeaza sa se scindeze in 3 sau 4 bucatoaie: vrabia malai viseaza! sa vedem ce vor face cu colosul Chinez in coaste si cu musulmanii din Caucaz. Moarala cu "barna si paiul".

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (2) ... Distrugerea opozitiei democratice - Scenariu elaborat la Moscova

Intreaga activitate a Partidului Comunist Roman a fost comandata de la Moscova si a fost sincronizata cu situatia politica internationala.
Comunistii romani au primit sprijin masiv rusesc, concretizat prin prezenta Armatei Rosii pe teritoriul tarii noastre ca armata de ocupatie.
Comunistii romani majoritar interesati si oportunisti, au fost puternic sutinuti de armata sovietica, eforturile acestora indreptandu-se spre obtinerea controlului asupra intregii tari.
Scenariul a fost elaborat la Moscova si a vizat evident distrugerea opozitiei democratice.
Liderii PCR au trecut la CREAREA DE DISENSIUNI in randul partidelor democratice, cu scopul de a determina slabirea acestora prin desprinderea din randul lor a cat mai multor grupuri, ce urmau a fi atrase la colaborarea cu Frontul National Democratic (FND). Ulterior, aceste grupari urmau a fi folosite drept nuclee la care sa se alature si alti eventuali nemultumiti, arivisti din randurile opozitiei.

Totodata, prin infiintarea unor "partide" cu o titulatura aproape identica, se urmarea si crearea unei confuzii in randul electoratului.
Majoritatea actiunilor lor de distrugere a opozitiei se indreptau spre cel mai bine organizat si puternic partid, PNT, cu un lider de mare popularitate Iuliu Maniu, partid care avea in acea vreme o mare influenta in tara, beneficiind de simpatia majoritatii populatiei.

P.S.
Suna foarte cunoscut, acum la 20 de ani de la lovitura de stat din 1989 si seamana cu articolul din presa ruseasca, acum in 2010!

 

 

Care separatism ?

La voi e mai "BINE" daca unu spune ceva intrati cu tancurile
Ce TUPEU

 

 

Sa invatam din trecut despre puterea rusa (3)

Visinski batand cu pumnul in masa: "Yalta sunt eu"

La Bucuresti vine pe 27 februarie 1945, Andrei Ianuarevici Visinski, Vice-Comisar al Poporului pentru Afaceri Externe al Uniuni Sovietice.
In contextul hotararilor Conferintei de la Yalta, el ii cere regelui pe un ton imperativ, rastindu-se si batand cu pumnul in masa, să-l demită pe generalul Radescu si sa-l numească in fruntea guvernului pe Petre Groza, care "se bucura de increderea Moscovei".
La remarca regelui ca la Conferinta de la Yalta se specifica, in "Declaratia asupra Europei", numirea unui guvern reprezentativ, Visinski ii raspunde arogant regelui: "Yalta sunt eu".
Palatul Regal este inconjurat de un batalion de tancuri sovietice, astfel că regele este obligat să-l demita pe generalul Radescu pe 2 martie 1945. Este insarcinat cu formarea unui nou guvern printul Barbu Stirbey, dar acesta esueaza in misiunea sa. In acest context, regele incredinteaza formarea noului guvern lui Petru Groza. (Daniel Diaconescu, Universitatea "Valahia" Targoviste)

P.S.
"Poporul nu mai e acelasi, iar subconstientul fiecaruia va sesiza pericolul la urne. Cu exceptia nostalgicilor, desigur, care se vor imputina, ca-i secera moartea cu coasa. Prin alegeri nu vor avea sanse, iar muschii lor nu mai au forta sa bata cu pumnul in masa, precum Visinschi odinioara. Muschii lor erau in URSS, iar acum s-au topit...
Scot capul, odata cu criza actuala, crezand ca mai suntem in 1933...
Romanii au invatat din trecut, totul e sa nu uite. Mai ales tinerii, dar cine sa le povesteasca?
Scoala are alte preocupari, iar batranii se duc rand pe rand. Mai rau e ca si istoricii se uita in toate partile, numai la istoria recenta, nu.
Asta ar trebui sa ne ingrijoreze. Inca generatia actuala e un scut impotriva asalturilor comuniste, dar ce se va intampla peste ani? Numai Dumnezeu stie...

 

 

romanianwars, mai bine te-ar bate gandul sa inveti din drama istoriei Romaniei

Ideal ar fi daca din aceasta dureroasa lectie pe care ne-a dat-o noua, romanilor, istoria contemporana, factorii de decizie ai prezentului si mai ales generatiile tinere sa traga invatamintele adevarate si sa actioneze pentru a nu se mai permite niciodata repetarea unei experiente istorice atat de tragice.

De ce sa repetam vechile greseli, cand pentru ele generatii intregi au platit cu viata.
Toate asemanarile izbitoare intre momentele evocate in comentariile anterioare si momentele traite de societatea romaneasca dupa lovitura de stat din decembrie 1989, pana la reinfiintarea PCR mileniul III, nu sunt deloc intamplatoare.
Sa invatam din trecut pentru a nu condamna viitorul.

 

 

te poti vindeca de cancer

Te poti vindeca de cancer ? Doar daca ai un sistem imunitar puternic !
Multi incearca dar organismul lor pur si simplu nu rezista. Ce e de facut?
O companie germana a creat un produs execeptional : Green Gold Imune
...continuare web-sites...

www.green-gold-imune.webs.com
www.imune.webs.com
www.wellstar-shop.webs.com
www.wellstar-shop-de.webs.com
www.greengoldimune.webs.com
www.green-gold-imune-shop.webs.com
www.imune-shop.webs.com

 

 

brainwashing

Bullshit

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor