Comisia Europeana sustine in intregime aderarea Romaniei la Schengen

Luni, 03 Iunie 2013, ora 21:51
3790 citiri
Comisia Europeana sustine in intregime aderarea Romaniei la Schengen

Comisia Europeana si-a declarat sustinerea in intregime a aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Forul european a transmis astfel ca sustine in continuare demersurile celor doua tari de intrare in zona europeana de libera circulatie, precum si eforturile presedintiei europene in aceasta directie, informeaza agentia bulgara Novinite.

"Ca urmare a concluziei Consiliului din iunie 2011, ca atat Bulgaria cat si Romania indeplinesc criteriile de a aplica in intregime acquis-ul Schengen, au fost implementate masuri suplimentare care ar contribui la aderarea lor", a transmis Comisia, in al treila raport bianual al sau pe tema functionarii spatiului Schengen.

"Cu toate acestea, Consiliul nu a putut decide in legatura cu ridicarea controlului la granitele interne ale acestor tari", se mai arata in raportul Comisiei.

Comisia Europeana si-a prezentat, luni, cel de-al treilea raport bianual privind libera circulatie in Uniunea Europeana si functionarea Spatiului Schengen.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

La inceputul lunii martie, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca, daca se va decide o noua amanare a aderarii Romaniei la Schengen, tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata de acest proces.

"Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, inseamna ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut", a spus Corlatean.

Basescu: Iti trebuie justitie, frate, ca sa ai acces la Schengen

In replica, presedintele Traian Basescu "l-a invitat" pe Corlatean "sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei si ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tututor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces".

Cu cateva zile inainte, la sfarsitul lunii februarie, seful statului afirmase ca "iti trebuie justitie, frate, ca sa ai acces la Schengen, iti trebuie respectarea criteriilor politice".

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...