Bloomberg: "R" de la Romania, rromi si rasism

Joi, 14 Martie 2013, ora 14:31
5722 citiri
Bloomberg: "R" de la Romania, rromi si rasism

Romania, rromii si rasismul legat de cetatenii rromi si nu numai ai tarii noastre reprezinta subiecte din dezbaterea legata de migratia din Europa, alimentate de presa din Regatul Unit si din Germania.

Romanii sunt vazuti drept "ciubucari fara dinti" care vor sa fure locurile de munca ale britanicilor sau, esuand in acest demers, sa fure din sistemul de asigurari sociale al Marii Britanii. In plus, un val de 29 de milioane de asemenea persoane vor invada Europa de Vest, aici incluzand si "nenorocitii si raii bulgari". Si, daca politicienii nu vor actiona imediat, Regatul Unit se confrunta, potrivit Daily Mail, cu "un urias potential dezastru politic si social".

Nimic din toate acestea nu are de-a face insa cu realitatea, noteaza Bloomberg. Recesiunea poate explica o parte din aceasta isterie, insa exista si un suflu puternic de rasism anti-rromi in mare parte din aceasta dezbatere, Romania fiind tara de origine a celei mai mari populatii rrome a Europei.

Jurnalistul Tim Judah apreciaza ca niciunul dintre romanii intalniti intr-un zbor Bucuresti - Paris nu semana deloc cu hoardele urat mirositoare, asa cum ii portretizeza presa europeana.

Britanicii si germanii se folosesc de romani in campaniile politice - anti-UE sau parlamentare

Esenta argumentelor impotriva romanilor, din partea unei parti a presei si a politicienilor din Regatul Unit si Germania este ca, incepand cu 1 ianuarie 2014, restrictiile pe piata muncii din Uniunea Europeana in ce ii priveste pe romani si bulgari vor fi ridicate, vor fi deschise portile si acestia vor navali in Marea Britanie.

Insa ridicarea acestor restrictii este posibil sa faca o minima diferenta in ceea ce priveste atragerea romanilor sa munceasca in Regatul Unit. De asemenea, precizarile presei ca oamenii vor migra catre vest doar pentru a abuza de ajutoarele sociale nu se sustin in realitate decat de foarte putine dovezi in acest sens.

Pare clar ca romanii si bulgarii, care sunt relativ putini in Regatul Unit, sunt folositi de parti ale presei in severa lor campanie anti-UE. In Germania, unde numarul lor este de asemenea modest, anumiti politicieni folosesc acest subiect pentru a parea duri inaintea alegerilor generale din luna septembrie.

Situatia romanilor din Italia, Spania sau Germania - lucrurile nu sunt deloc atat de rele

Circa 3 milioane de romani se crede ca traiesc in tarile Uniunii Europene, dintre care mai putin de un milion in Spania si ceva mai mult de un milion in Italia. Asadar, daca cineva ar trebui sa se ingrijoreze in privinta imigrantilor romani, ar putea fi italienii si spaniolii. Insa nu o fac. Romanii spun ca cei mai multi dintre cei care au vrut sa lucreze in strainatate au plecat deja.

In Germania, 80 la suta dintre romani si bulgari sunt angajati, mare parte dintre ei exact in acele profesii de care Germania are nevoie urgenta. Acesti migranti deseori ocupa locurile de munca pe care nu le vor germanii, precum slujbele sezoniere. Nu toti cei care nu sunt angajati beneficiaza de ajutoare sociale, insa.

Presa serioasa din Germania suspecteaza ca declaratiile ministrului german de Interne Hans-Peter Friedrich - legate de abuzurile de libertatea de miscare de catre cei "care vin doar sa primeasca ajutoare sociale" - miros a campanie electorala, apreciind ca ministrul nu are neaparat sentimente anti-imigratie, Guvernul german cautand sa atraga cei mai bine educati cetateni ai tarilor lovite de criza.

Nimeni nu se plange de romanii care lucreaza ca asistenti in Germania sau ca medici in Regatul Unit, ori de romancele care au grija de batrani in Italia. Mare parte a dezbaterii se axeaza insa pe imigrantii rromi.

Saraci si discriminati acasa, rromii sunt vazuti in mare drept cersetori in metroul parizian sau vanzatori ai revistei "Big Issue" in Londra, atragand inevitabil atentia.

Fostul ministru de Externe al Romaniei Mircea Geoana este de parere ca "in vremuri de dificultati economice, este vechiul sindrom european. Intai au fost evreii, apoi rromii si acum sunt natiunile de la periferie". In plus, si activistii au stricat reputatia tarii.

O multime de bani ai Uniunii Europene au fost cheltuiti in Romania in ultimii 20 de ani, pentru a ajuta la o mai buna integrare a rromilor in societate.

Mereu a existat o antipatie de mare nivel fata de rromii din Romania si situatia pare sa se agraveze. Ostilitatea fata de romani in anumite parti ale Uniunii Europene ii infurie pe unii romani. In acelasi timp, multi dintre romani remarca cu oarece satisfactie ca numarul rromilor din tara a scazut in ultimii ani, deoarece multi dintre acestia au plecat in strainatate, iar rromii au devenit "o problema europeana".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rrromi Romania rasism, #dezbatere migratie romani, #rromi migratie Europa, #romani imigratie Marea Britanie, #romani munca Germania , #Romania UE