Comisar european: Bulgaria si Romania, neguvernabile

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 17:00
3938 citiri
Comisar european: Bulgaria si Romania, neguvernabile

Comisarul UE al Energiei, germanul Gunther Oettinger (foto), si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negand ulterior ca ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fara insa a retracta in privinta Romaniei si Bulgariei.

"Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Gunther Oettinger, conform publicatiei Bild.

Declaratiile au starnit un val de nemultumire la Roma, presa italiana solicitand explicatii din partea Guvernului german.

"Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurari, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

Presa italiana asteapta ca Oettinger sa revina asupra declaratiilor sau sa demisioneze din functia de comisar UE al Energiei.

Corina Cretu: Romania are un guvern solid

Europarlamentarul PSD Corina Cretu, vicepresedinte al grupului socialistilor si democratilor din PE, condamna "pozitia aroganta" a comisarului european.

"Protestez fata de acest mod de gandire care confunda democratia si dreptul cetatenilor europeni de a face alegerile politice pe care le cred potrivite cu incapacitatea de a se guverna. Romania este cat se poate de guvernabila si asa a fost in toti acesti 23 de ani scursi de la Revolutie, cu toate greutatile prin care am trecut si trecem", a declarat Corina Cretu, potrivit unui comunicat remis, miercuri, presei.

Conform sursei citate, vicepresedintele europarlamentarilor socialisti a condamnat "pozitia aroganta" a comisarului pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, "care - din cauza ca familia politica din care face parte, a Popularilor Europeni, a pierdut guvernarea in Romania, Bulgaria si Italia - pune la colt natiuni europene si determina egoisme nationale, ce pot degenera in pozitii extremiste si xenofobe".

"Romania are un guvern solid, o majoritate parlamentara la fel de solida, un program de guvernare realist si o economie in crestere. Exista viata politica si guvernare si in afara Popularilor Europeni, aflati acum in degringolada din cauza impasului in care au adus Uniunea Europeana", a precizat Corina Cretu, care a atras atentia asupra faptului ca Italia si-a rezolvat problema formarii guvernului, "la fel ca si Bulgaria, astazi", a mai declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...