Cum ne-am facut ca pierdem Agentia Europeana a Medicamentului

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 14:34

   

Cum ne-am facut ca pierdem Agentia Europeana a Medicamentului
Petrisor Peiu
Cei peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene sunt, fara nicio indoiala, cel mai bine guvernati oameni de pe planeta, beneficiind de competenta si permanenta conducere a unei tehnocratii dispusa in mai multe straturi: pe langa Comisia Europeana, Parlamentul European, Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, inca 45 de agentii se ocupa cu bunastarea si buna crestere a noastra.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

1,36 miliarde de euro (aproape un procent din bugetul Uniunii pe 2016 sau 3,75 euro/locuitor) de la bugetul forului continental plus inca de doua ori pe atat din partea "beneficiarilor" (adica a celor reglementati, a industriei) hranesc anual cele 45 de agentii europene.
Agentiile respective sunt imprastiate pe tot teritoriul Uniunii, intr-o evidenta dorinta de a ajuta la formarea imaginii unei Europe solidare, in care toti au cate ceva de castigat. De la Lisabona (in Vest) pana la Talin, Riga si Vilnius (in Est), de la Stockholm (in Nord) pana la La Valleta (in Sudul Extrem al Uniunii), toata lumea gazduieste cate o agentie, primind astfel cate o felie din bugetul generos al Uniunii Europene.

Cele mai multe agentii (mai precis 9, adica o cincime din total) se afla, evident, in Belgia, la Bruxelles. Urmeaza Spania (!) cu 5 agentii (la Barcelona, Torregon, Alicante, Bilbao si Vigo), Franta cu 4 (2 la Paris, 1 la Angeres si 1 la Valenciennes), cate 2 in Germania (Koln si Frankfurt), Olanda (Haga), Grecia (Salonic si Heraklion), Portugalia (Lisabona), Ungaria (Budapesta), Marea Britanie (Londra), Italia (Torino si Parma) si cate una in Malta (La Valleta), Polonia (Varsovia), Cehia (Praga), Luxemburg, Danemarca (Copenhaga), Finlanda (Helsinki), Suedia (Stockholm), Slovenia (Liubliana), Lituania (Vilnius), Estonia (Talin), Letonia (Riga), Irlanda (Dublin) si Austria (Viena).

Statele care nu gazduiesc o agentie sunt Romania, Bulgaria, Croatia si Slovacia, adica ultimele intrate in clubul continental.Cele mai mari bugete (ultimele date disponibile pe site-ul Comisiei Europene sunt din 2015) le au, bineinteles, doua dintre agentiile din Bruxelles: S2RJU (SHIFT2RAIL JOINT UNDERTAKING- agentia pentru cercetare si inovatie in domeniul feroviar), cu 920 milioane euro (un sfert din totalul bugetelor acetor agentii) si ECSELJU (ELECTRONIC COMPONENTS AND SYSTEMS FOR EUROPEAN LEADERSHIP JOINT UNDERTAKING- agentia pentru finantarea proiectelor de cercetare- dezvoltare pentru componente si sisteme electronice), cu 666 milioane euro (cam a sasea parte din bugetul total al agentiilor). Oricum, la Bruxelles se cheltuie aproape trei sferturi din bugetele acestor agentii.

Bugete mari se mai cheltuie si la "persecutata" Barcelona (385 milioane euro pentru F4EJU- FUSION FOR ENERGY - THE EUROPEAN JOINT UNDERTAKING FOR ITER AND THE DEVELOPMENT OF FUSION ENERGY, agentia pentru dezvoltarea energiei obtinute prin fuziune), dar si la Budapesta, de exemplu (295 milioane euro pentru EIT- EUROPEAN INSTITUTE OF INNOVATION & TECHNOLOGY).

Ei bine, Londra, probabil cel mai mare oras din Uniunea Europeana de astazi, gazduieste 2 agentii, ambele importante, EBA si EMA (EUROPEAN BANKING AUTHORITY, adica autoritatea care produce si aplica regulile bancare comune, inclusiv celebrele "teste de stes" si EUROPEAN MEDICINES AGENCY, agentia europeana a medicamentelor). Pentru ca a decis sa iasa din Uniunea Europeana, Londra va trebui sa renunte la cele doua agentii iar Uniunea Europeana a decis sa le mute pe continent. EBA va fi mutata la Paris, devenind a cincea agentie gazduita de Franta.

EMA are aproape 900 de angajati (este probabil cea mai mare agentie din acest punct de vedere) si un buget (vezi aici datele pentru 2017, din care 60 de milioane de euro sunt alocati cheltuielilor cu salariile angajatilor (43 milioane de euro reprezinta doar salariile de baza), adica vreo 5.600 euro/luna in medie pentru fiecare salariat; inca 14 milioane euro se platesc agentilor aflati sub contract. 12 milioane de euro reprezinta contributiile sociale aferente salariilor platite pentru angajati, iar 1,5 milioane decontarea cheltuielilor de transport la servici ale acestora. In total, 112 milioane euro sunt alocati platilor catre cei 890 angajati (o medie anuala de 126 milioane de Euro).

Peste 21 milioane euro sunt alocati de catre EMA in 2017 pentru plata chiriei, intretinerii, repararii imobilelor inchiriate pentru agentie si inca 21 de milioane euro pentru cheltuieli pentru sistemele informatice aferente agentiei (19 milioane doar pentru mentenanta si consumabile), la care se adauga 13 milioane euro pentru "extinderea" sistemelor IT. Pentru serviciile postale, de exemplu, se aloca 100 000 euro, pentru auditul financiar 6 milioane de euro, pentru traduceri aproape 4,5 milioane euro.

Numai 119 milioane euro (o treime din cele 322 bugetate) sunt alocate evaluarii medicamentelor, scopul principal al agentei, iar doua treimi sunt alocate personalului, cladirilor inchiriate si serviciilor adiacente acestor doua din urma categorii.

Ei bine, pentru cei 200 milioane de euro, care se muta de la Londra pana in martie 2019, merita sa te bati. Bucurestiul este al saselea cel mai mare oras din Uniunea Europeana, iar Romania a saptea cea mai populata tara din Uniune. Regiunea Bucuresti Ilfov are un PIB/locuitor (metodologia PPS, a standardului puterii de cumparare) de 136% fata de media Uniunii, deci nu este chiar sarac si neperformant; Romania este printre putinele state estice care sustin neconditionat "nucleul dur" si politica "cresterii gradului de integrare a Uniunii", noi nu gazduiam nicio agentie europeana, iar la momentul Brexitului vom detine presedintia Uniunii.

Si cu toate acestea, Bucurestiul nici nu a contat serios ca alternativa pentru mutarea EMA; fericita gazda a agentiei va fi Amsterdam, crescand astfel la 3 numarul agentiilor localizate in Olanda. Amsterdamul este un oras de trei ori mai mic decat Bucurestiul, dar are o arie metropolitana mai mare decat cea a capitalei noastre. Amsterdamul este capitala financiara a Olandei si este considerat a cincea cea mai buna locatie pentru "international business", aici avandu-si sediul corporatii precum Akzo Nobel, Heineken International, ING Group, ABN AMRO, TomTom, Delta Lloyd Group, Booking.com si Philips, iar KPMG International se afla in zona metropolitana.

Evident, Amsterdamul este o locatie "mai atractiva" decat Bucurestiul dar, pe de alta parte, EMA va scumpi cu cel putin 4-5% viata in orasul olandez, pe cand pentru Bucuresti ar fi fost o binecuvantare. Amsterdamul ar fi fost la fel de stralucitor si fara EMA, dar Bucurestiului i-ar fi fost un motor in plus. Si totusi, Consiliul European pentru Afaceri Generale din 20 noiembrie 2017 a decis: Amsterdam!

Care au fost criteriile luate in calcul? Un numar de sase criterii au contat: o cladire potrivita, echipata si avand toate utilitatile necesare, un aeroport cu suficiente zboruri de legatura cu capitalele europene si un transport public de calitate, scoli bune pentru copii angajatilor, clinici bune pentru angajati si familii, o piata a muncii apta sa asigure personalul necesar pentru agentie si o "echitabila distributie geografica a amplasarii agentiilor pe continent" (criterii stabile de Consiliul European si publicate din iulie, dar stiute de peste 6 luni).

Decizia a fost luata, fara indoiala, politic, prin votul din Consiliul European (prin vot in trei tururi), pe baza unor recomandari facute de Comisia Europeana. Angajatii agentei, pe care ii caina presa noastra ca vor veni in comuna primitiva, nu au avut niciun cuvant de spus. In prima luna dupa anuntarea competitiei (august 2017) urmatoarele orase isi popularizau ofertele: Viena, Bruxelles, Copenhaga, Lille, Bonn, Dublin, Milano, Amsterdam, Stockholm, Atena si Zagreb, iar Amsterdam, Dublin si Copenhaga organizau evenimente sofisticate pentru promovarea candidaturii lor.

Bucurestiul nu a facut nimic pentru a castiga gazduirea EMA, nu a organizat niciun fel de eveniment si nicio sustinere externa, desi, pana la urma orice vot in Consiliul European se reduce la un lobby inteligent. Putea Bucurestiul sa castige EMA?

In primul rand, Romania este cea mai mare tara din Uniune fara o agentie europeana iar Bucurestiul cel mai mare oras fara o astfel de agentie, deci indeplinea criteriul al 6-lea.

Piata muncii de la noi este, slava Domnului, la un nivel bun, scolile si clinicile private sunt de un nivel satisfacator, aeroportul are conexiuni zilnice cu majoritatea capitalelor mari; cladirea/cladirile necesare nu puteau fi o problema reala, cu atatea imobile de birouri noi-noute care impanzesc centrul si nordul Bucurestiului si care stau mai mult goale; transportul public este, fara indoiala, calcaiul lui Ahile pentru Bucuresti, dar, sa fim seriosi!, nu este mai prost ca la Budapesta. Cat despre criteriile celelalte indeplinite de Salonic, Heraklion, Riga sau Talin, ce sa mai vorbim...

Nu, in ultimul rand, poate ar fi util un exemplu: in 2013, EU Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) a trebuit sa paraseasca Marea Britanie; pentru mutare au concurat orasele: Templemore (Irlanda), Veria (Grecia), Avila (Spania), Roma, Budapesta, Haga si Tampere (Finlanda). Votul a dat castig de cauza Budapestei proscrisului Orban Viktor. Iar Budapesta nu era, sub niciun chip, mai calificata decat Roma sau Haga. Chestie de lobby politic, v-am mai spus...

Sa nu incheiem totusi fara a ne aduce aminte cu ce s-a ocupat Romania in anul scurs dupa votul Brexit (23 iunie 2016), cand ar fi trebuit sa pregatim candidatura Bucurestiului pentru gazduirea EMA: in iunie 2016, Bucurestiul se pricopsea cu "minunea roz" ca primar, iar aceasta, in loc sa se ocupe de metrou si de cumpararea de autobuze, s-a apucat sa infiinteze 20 de firme pentru a nationaliza serviciile din oras; Ciolos s-a alintat sase luni daca va candida sau isi va face partid, PNL s-a sinucis politic pe mana saltelistelor, iar USR se desparte de fondator; PSD a castigat alegerile anuntand ca ne va apara de Soros si s-a apucat apoi de ordonanta 13, de schimbat codul fiscal, de golit tot cash-ul din companiile de stat, de schimbat propriul guvern (inclusiv Ministrul Afacerilor Europene); Ministrul de Externe face lobby pentru Visegrad, iar peste toti pluteste, senin, vocea odihnita a celui mai prolific "ginerica" al continentului, rotofeiul bonom din fruntea Senatului. Si presedintele isi face somnul de frumusete pentru afisele din campania electorala din 2019, lasand tara pe mana lui Frons Sinus...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8271 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
padrone
rank 5
O analiza ampla, documentata si plina de ex pozitive, dar in cazu de
fata se dovedeste a fi inutil, caci esenta UE , respectiv a celebrelor agentii citate si explicitate bunavoitor: "Agentiile respective sunt imprastiate pe tot teritoriul Uniunii, intr-o evidenta dorinta de a ajuta la formarea imaginii unei Europe solidare, in care toti au cate ceva de castigat" nu-si prea gasesc corespondent real si activ in RO democratizata de pesedeul resturationist.
Omiteti si ne indemnati si pe noi sa nu recunoastem meritele democratiei in varianta damboviteana, respectiv castigul este cu dedicatie in timp ce participarea este cu obligatie institutionala si aproape constitutionala. Deh, constitutia croita pentru tov cu multe oo isi afirma acum caracterul indezirabil demo: ciocu mic ca noi suntem la butoane.
Recunosc ca ma exprim mai dur, dar asta e realitatea vie imediat ce deschidem ochii, urechile si buzunarele: bugetele europene nu sunt de acceptat in RO pentru ca lasa urme si nu pot fi furluate cu entuziasm proletar convins: cine nu e cu noi, gramezi intregi dar nu se pune, e total impotriva noastra, ca conducatori alesi si girati cu libertate aproape totala.
Sunteti bine intentionat si documentat, dar depasit clar de realitate, multumim frumos pentru efort.
hello
rank 5
Foarte corecta aceasta analiza ! Partidele romanesti nu stiu
altceva decat sustinerea intereselor proprii si unele, mai ales alde-psd, cum sa fure mai mult din postura de castigatori ai alegerilor ... Nici vorba de a analiza si gandi ceea ce este mai bun pentru Romania !
Ghilotina
rank 5
Daca domnii pensionari voteaza intr-una niste incompetenti
sau impostori sa-i conduca
daca "celelalte" partide se fac doar ca participa la vot (un blat ordinar cu PSD) prin niste candidati de 2 lei
Romania sau Bucurestiul nu vor mai arata ca un azil de batrani cu trolerele dupa ei alergand dupa chilipiruri ba pe la Obor, ba pe la nu-stiu-ce mall si va deveni o alta tara.
Batranilor pensionari putin le pasa ca Romania nu are autostrazi , Bucurestiul este un oras imbatranit inainte de vreme si vor vota intr-una pe cei care le promit ca fie le dau niste mici la punga si o sticla de bere sau niste iluzorii cresteri de pensii.

(pana una alta cei care au pensii marite sunt primarii, consilierii lor, fostele cadre ale Securitatii, spionii rusi - Dogaru - militieni, ministrii
sau parlamentarii, samd si ne costa mai mult de 1 miliard de euro anual).

Nu avem o centura capabila sa asigure defluirea transportului pe TIR , nu avem niste intrari cum trebuie in Bucuresti , locuri de parcare, orasul este in haos de cand l-am ales pe Oprescu (6 ani !) si acum urmeaza Firea care dreneaza sute de milioane de euro inspre acolitii ei .
Nu se vede nici un rezultat .

Incet-incet Bucurestiul va deveni cel mai dezagreabil oras European sau din lume.
Ce agentii sa vina aici !???
LIBERALUL
rank 5
Aparent,e ușor să pierzi ce n-ai avut!
Aspirațiile in perspectiva devenirii,au samburele lor de "nebunie"!
In cazul agenției EMA,era deja un vis irealizabil in condițiile de acum din Romania.Argumentarea destul de realistă,cum că cei 900 de angajați,nu agreau Romania, ar trebui să ne facă să ROȘIM(avantaj,cei care sunt deja roși...);Romania pe care noi romanii,incă mai credem că are aer ospitalier,pentru musafiri toleranți, iată că nu poate găzdui un organism ce speram să ne-aducă puțină notorietate europeană!E un standard pe care trebuie să-l atingem neapărat și care pare din ce in ce mai indepărtat,după comportamentul unor slujbași
din instituții,ale statului condus de politicienii ce au caștigat acum un an,puterea legislativă și implicit executivă.Deci nu instituțiile statului imaginar și paralel,din poveștile cu Păcală și Tandală.
Ca de obicei,articolul e un curs pentru studenți ce sunt interesați de politici prezente și viitoare!Nu vreau să pară corecții,dar ca și in anii dictaturii, avem AGENȚII numai de dus,nu și de venit,o mare lacună a "autostrăzilor"...
Utilizator sters
Am inteles ca au fost decizii politice pt relocarea EMA EBA
Chair citeam zilele trecute despre lobby-ul puternic polonez si maghiar de la Bruxelles - oameni capabili scoliti la universitati de renume din vest, care lucreaza pentru tarile lor nu impotriva, despre polonezi care si-au format personal extrem de capabil care urma sa se ocupe cu fondurile europene cu 5 ani inainte de aderare. So noi avem oameni influenti pe la Bruxelles dar pare ca mai mult ne sapa si ne paresc.

Alt exemplu ca se lucreaza impotriva noastra chair din interior; stire din 23 noembrie:
""Ieri la Curtea Europeană de Justiție cea mai defavorabilă pledoarie pentru statutul familiei in Romania a avut-o...CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării). In condițiile in care instituția este de stat, finanțată de la buget.. Practic Romania a avut două poziții complet opuse: una a agentului guvernamental și una a CNCD!!!

Absolut admirabil au intervenit in favoarea Romaniei Polonia, Ungaria și Letonia cu trei pledoarii superbe.
Din fericire in favoarea cuplului Coman, a intervenit doar Olanda și numai in scris, fără pledoarie"
"
Lent
rank 4
Desigur nu s-a vrut
Din aceasta "afacere" nu se putea fura ca fondurile erau controlate, deci nu au facut nici un efort.

Dar sunt prosti- acei functionari europeni, cheltuiau bani multi in viata lor privata- excursii in tara, restaurante, bone, cumparaturi in magazinele de lux, etc...
Deci firmele lor castigau bine.
IonBr
rank 5
Sunt câteva probleme pentru toate
negocierile purtate de Romania cu EU sau USA:
- "votul in Consiliul European se reduce la un lobby inteligent" ... Lobby-ul la noi nu e legiferat, mai repede e trafic de influență, abuz, obținere de foloase necuvenite, grup infracțional.... trădare! Dar ambasadorii SUA și UE au voie! Știe DNA de ce.
- Guvernul e săpat de instituțiile pe care la coordonează, cum s-a exemplificat mai sus.
- Reprezentanții noștri la Bruxelles sunt fie impotriva celor ce iau ales (Macovei), fie foarte capabili (Eba), fie au uitat de unde au plecat (Cioloș cu agricultura lui).
- Dacă nu ceri nimic, nu ți se dă nimic. In lobby intră multe promisiuni (vacanțe, susținere, ochi inchiși), bani și destul șantaj.
- Noi suntem deja in genunchi; cine să ne mai dea atenție? Cu o DNA (subordonată de Bruxelles care o controlează că altcineva din țară nu are voie) care face dosare la comandă funcție de interese, Romania nu mai contează de mult.
Totuși măcar dacă guvernanții noștri se agitau puțin pe acest subiect dădea bine la ... alegători! Cum a fost de bon ton loțiunea și mitingul PNL-ului. Frecții la piciorul de lemn.
Utilizator sters
guvernul e sapat de propria incompetenta
nu te mai incurca in vorbe fara sens si incearca
sa intelegi realitatea in mijlocul careia traiesti.

teoriile cu dusmanii interni+externi sint ridicole.
ce structura a ue se va muta vreodata intr-o tara
in care se legifereaza hotia si controlul politic
al justitiei ?

faptul ca presedintii celor 2 camere sint anchetati
penal nici nu mai conteaza :)
Rambo
rank 5
Asa, grosso modo:
- birocratia ucide democratia;
- nu poti pierde ce n-ai si nici macar nu-ti doresti(prea multe interese divergente plus problema nerezolvata din vremea comunistilor declarati: imfrastructura rutiera/feroviara;
- toate agentiile europene sunt gazduite de crestinatatea vestica(catolica/protestanta); crestinatatea estica este asociata cu obedienta fata de politic si manipularea in acest sent a maselor needucate(vezi reactia sociala fata de coruptie si corupti, condamnati penal sau doar inculpati).
Ce-am avut si ce-am pierdut!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor