El Mundo: Romania, imaginatie pentru supravietuire

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 16:37
5430 citiri
El Mundo: Romania, imaginatie pentru supravietuire
Foto: El Mundo

Cand salariul minim este de 120 de euro si un kilogram de carne de pui aproape 5 euro, cand cheltuielile cu electricitatea si gazul depasesc nivelul slab al pensiilor sau pentru a fi operat trebuie sa dai spaga, ai nevoie de multa imaginatie pentru a te descurca.

Asa se traieste in Romania, cel putin asa traieste cea mai mare parte a populatiei, scrie cotidianul spaniol El Mundo, intr-un material dedicat tarii noastre.

Romania, care in urma cu 20 de ani se indeparta de comunism, se zbate azi intre cerintele generate de aderarea la UE si blocajul provocat de coruptie si deficitul constitutional.

Avantajele aderarii, despre care multi vorbesc pe un ton in care se amesteca melancolia cu supararea, par sa fie departe de cetateni si tara.

Intai a fost moratoriul privind angajarile, dupa care, pe fondul neideplinirii obligatiilor convenite, UE decide sa opreasca alocarea de fonduri, in special pentru agricultura.

"Romanii erau optimisti si plini de speranta ca UE o sa ne ajute, dar acum speranta a inceput sa dispara", explica europarlamentarul Norica Nicolai, pentru publicatia spaniola.

"Este socant ca Romania are nevoie de fonduri de ajutorare, dar nu le utilizeaza. Problema consta in faptul ca avem o cultura institutionala fragila, dar in care exista multa coruptie, iar responsabilii habar nu au cum sa intocmeasca un proiect si de aceea nu pot fi accesate fondurile", sustine si europarlamentarul Cristian Preda.

Miracolul spaniol

Romania spera sa traiasca "miracolul spaniol" (dupa cum au definit cei cu orientare europeana schimbarile petrecute in Spania dupa aderarea la UE) si chiar i-a cerut Madridului ajutorul in atragerea de fonduri structurale, oferindu-i in schimb tot sprijinul pentru ca societatile comerciale spaniole sa investeasca pe teritoriul sau.

In tot acest timp, statul roman nu reuseste sa realizeze decat 30% din venitul mediu comunitar si bate recordul de saracie in nord-est. Piata creditelor se clatina si bancile cu capital strain (francez si mai ales austriac) ameninta cu retragerea capitalului.

In plus, desi este unul dintre principalii producatori agricoli ai Europei, Romania mai mult importa (produse agricole) decat exporta, iar aparitia crizei a transformat-o in al treilea stat comunitar care apeleaza la ajutorul organismelor internationale pentru a se salva de la faliment.

Sub pragul saraciei

Cristian Preda adauga: "Peste 40% din populatie locuieste in mediul rural si cea mai mare parte este saraca. Economia se bazeaza pe natura, pe schimburi la nivel local, in multe cazuri nu se utilizeaza moneda, insa datorita solidaritatii familiare reusesc sa se descurce. Aceasta saracie este consecinta incapacitatii statului de a-si proteja cetatenii."

Dealtfel, cea mai mare parte a populatiei face adevarate minuni pentru a ajunge la sfarsitul lunii, in special cele 3 milioane de pensionari care, asa cum arata raportul Bancii Mondiale, traiesc sub pragul de saracie.

Piata neagra si fraudele sunt "instrumentele" de baza pentru cei care au ramas in tara, dar nici cei care au ales sa plece nu o duc prea bine.

Copii fara familie

Aproape 2 milioane si jumatate de persoane au emigrat in ultimii ani, cea mai mare parte in Italia si Spania, iar acum Guvernul roman isi doreste ca ei sa se intoarca acasa, afirmand ca este mult de munca.

"Acolo nu este de munca si in plus platesc foarte putin, nimeni nu vrea sa se intoarca", spune Maria Radu, rezidenta in orasul Coslada (Madrid).

Liderul sindical Bogdan Hossu adauga: "romanii nu vor sa se intoarca in tara pentru ca salariile mici stimuleaza munca la negru, dar si pentru ca serviciile sociale sunt slabe si corupte, cum este spre exemplu sistemul de sanatate".

Nu trebuie uitat insa ca plecarea disperata a multor parinti a facut ca foarte multi copii sa simta lipsa unei familii, iar Fundatia Soros afirma ca circa 350.000 de minori traiesc fara niciunul dintre parinti.

"Sufera mult copiii, dar si parintii care trebuie sa plece pentru a-si castiga traiul, este foarte dificil", spune Ioana Popa, o imigranta din judetul Galati, aflata in aceasta situatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#imagine Romania strainatate, #descriere Romania, #Romania informatii , #Romania UE
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Trebuie sa fii moral pentru a supravietui.
Poza Theman
Theman
rank 5