EurActiv, despre tarile neguvernabile: Oettinger, criticat la foc automat

Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:02
2069 citiri
EurActiv, despre tarile neguvernabile: Oettinger, criticat la foc automat
Foto: cfact.eu

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, este criticat in continuare din cauza declaratiilor sale la adresa Romaniei, Bulgariei si Italiei, despre care a afirmat ca sunt "neguvernabile".

Ministrii de Externe din cele trei tari si-au exprimat indignarea si au cerut explicatii din partea comisarului european pentru Energie, care a spus, la un eveniment public, ca trei state ale UE au devenit "in esenta, neguvernabile", noteaza EurActiv.com.

Comisar european: Bulgaria si Romania, neguvernabile

Romania, tara neguvernabila? Cancelaria germana si CE se delimiteaza de comisarul Oettinger

Oficialii celor trei tari au cerut biroului lui Oettinger sa furnizeze o explicatie la comentariile acestuia. Comisarul european a facut declaratiile la o reuniune comuna a Camerei de Comert a Germaniei, Belgiei si Luxemburgului, pe 28 mai, sustinand ca multe state membre UE au incetat sa functioneze politic.

Oficialul german a adaugat ca Franta are "pregatire zero" pentru reformele sale foarte necesare si l-a criticat pe prim-ministrul britanic, David Cameron.

Reactia Romaniei

Ministrul de Externe roman, Titus Corlatean, s-a declarat "profund surprins" de comentariile referitoare la tara sa, adaugand ca asteapta explicatii inainte de a face mai multe comentarii, in timp ce premierul Victor Ponta a spus ca "nu stiu daca suntem neguvernabili, asa cum spun unii".

Corlatean, "profund surprins" de declaratia lui Oettinger: Asteptam explicatii publice

"Mie mi se pare ca suntem guvernabili si gazde bune", a precizat prim-ministrul.

Ponta, replica pentru comisarul Oettinger: Mie mi se pare ca suntem guvernabili

La randul sau, europarlamentarul PSD Corina Cretu a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "sa se distanteze" de comentariile comisarului.

Reactia Bulgariei

In Bulgaria, noul ministru de Externe, Kristian Vigenin, a declarat ca asteapta ca Oettinger, despre care spune ca il respecta mult, sa clarifice "aceasta neintelegere".

Seful diplomatiei bulgare, uimit de remarcile comisarului Oettinger

Europarlamentarul Ivailo Kalfin a trimis o intrebare scrisa catre Comisia Europeana, in legatura cu remarca comisarului european, in care pune in discutie daca forul executiv considera potrivit ca reprezentantii sai oficiali "sa faca asemenea declaratii despre tari care sunt membre depline ale Uniunii Europene".

Reactia Italiei si Germaniei

Ministrul Afacerilor Europene din Italia, Enzo Moavero, a numit declaratiile lui Oettinger "superficiale si izolate", la o zi dupa ce ele au fost facute, iar mai multe organizatii de presa italiene au cerut demisia comisarului.

In Germania, comentariile lui Oettinger au fost criticate de socialisti si de Partidul Verzilor.

Gunther Oettinger este vazut drept un rebel cu gura mare, in Comisia Europeana. Cu toate acestea, noteaza sursa citata, afirmatiile sale reflecta dificultatile pe care le-au avut tarile respective in formarea guvernelor.

Spre exemplu, in Romania coalitia de centru-stanga USL a castigat alegerile din decembrie 2012, de o maniera categorica, insa guvernarea tarii a fost complicata de coabitarea cu presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu. Cu toate acestea, relatia dintre premier si presedinte se normalizeaza, Barroso jucand un rol important in aplanarea tensiunii dintre cei doi lideri romani.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gunther Oettinger tari neguvernabile, #Oettinger criticat tari neguvernabile, #comisar european Romania neguvernabila , #Romania UE
Comentarii